ΘΕΜΑ

Ο ακήρυχτος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν – Η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ο ακήρυχτος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν – Η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη το μακελειό με τις εκρήξεις στο κοιμητήριο της ιρανικής πόλης Κερμάν, κατά το μνημόσυνο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, του χαρισματικού στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης. Είχε σκοτωθεί επί Τραμπ, με πυραυλική επίθεση στο Ιράκ, όπου βρίσκονταν ο Σολεϊμανί. Η επίθεση είχε γίνει ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, στις 3 Ιανουαρίου του 2020. Η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε να μην “τραβήξει περαιτέρω” το σκοινί στα ιρανικά αντίποινα που ακολούθησαν, Αυτά κυρίως περιλάμβαναν εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Αυτές δεν είχαν προκαλέσει θύματα, παρά μόνο τραυματισμούς.

Όμως, εκτός από την αντιπαράθεση Ιράν-ΗΠΑ, μαίνεται εδώ και χρόνια και πολύ πριν τον νέο πόλεμο στην Γάζα, ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ του Ιράν και Ισραήλ. Από την πλευρά του Τελ Αβίβ, περιλαμβάνει κυρίως επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας κατά ιρανικών στόχων στην Συρία, σαμποτάζ εγκαταστάσεων στο εσωτερικό του Ιράν και μυθιστορηματικές δολοφονίες ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων (όχι επιθέσεις τέτοιας έκτασης). Πλήγματα για τα οποία το Ισραήλ, πάντα ακολουθεί την εξής τακτική: Δεν αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη, αλλά και δεν δηλώνει πως είναι αμέτοχο.

Για παράδειγμα, το Ισραήλ απέφυγε να σχολιάσει την προ ημερών δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου των Φρουρών της Επανάστασης Ραζί Μουσαβί στην Συρία, όπως και την εξόντωση του νούμερο δύο της Χαμάς στην Βηρυτό, την οποία βέβαια πανηγύρισαν μεμονωμένοι Ισραηλινοί βουλευτές (και έσπευσε να  τους “μαζέψει” το Τελ Αβίβ). Ένα εμβληματικό θύμα αυτού του ακήρυχτου πολέμου φέρεται να είναι ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Ως γνωστό, ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος αναφερόταν από τους Ισραηλινούς ως ο εγκέφαλος του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ταξίδευε με αυτοκίνητο ανατολικά της Τεχεράνης, όταν δέχτηκε δολοφονική επίθεση, στα τέλη του 2020. Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και πυροβολισμούς.  Αρχικά, η Τεχεράνη είχα κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε ενόπλους που συμμετείχαν άμεσα στη δολοφονία και δεκάδες συνεργούς που προσέφεραν υποστήριξη. Μετέπειτα, ιρανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με προηγμένα τεχνολογικά μέσα εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια δορυφορικής καθοδήγησης, τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου, κάτι που επιβεβαίωσαν και Ιρανοί αξιωματούχοι.

Οι δράστες είχαν αναπτύξει ένα “προηγμένο ηλεκτρονικό εργαλείο” που καθοδηγούνταν από μια “δορυφορική συσκευή”. Αυτό υποστήριξε ο υποταξίαρχος (βαθμός στο Ιράν μεταξύ συνταγματάρχη και ταξιάρχου)) Ραμαζάν Σαρίφ, εκπρόσωπος του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC).  Ο δε αναπληρωτής διοικητής της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, Σαρντάρ Αλί Φαντάβι, είχε δηλώσει ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου. Ο Φαντάβι είχε αναφέρει δεν υπήρχαν επί τόπου επιτιθέμενοι και ότι ένα πολυβόλο που ελέγχεται μέσω δορυφόρου αναγνώρισε το πρόσωπο του Φαχριτζάντε και τον στόχευσε. «Έχουμε ελέγξει και ανακαλύψει ότι ένας δορυφόρος ήλεγχε ένα πολυβόλο εξ αποστάσεως, και δεν υπήρχε τρομοκράτης επί τόπου», είχε πει.

Επισφαλής η συγκεκριμένη τεχνολογία

Η τεχνολογία για πυροβολισμό στόχου εξ αποστάσεως με τηλεχειριστήριο υπάρχει, αλλά οι οργανωτές μιας τέτοιας επίθεσης πρέπει με κάποιο τρόπο να εισάγουν τον πολύτιμο εξοπλισμό (προφανώς λαθραία) να τον τοποθετήσουν επί του πεδίου να τον συνδέσουν με αναμεταδότες επικοινωνίας, δορυφορικούς δέκτες και να τα συνδέσουν όλα αυτά με κάποιο πολυβόλο που θα μπορούσε να λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν το δρομολόγιο πολλές ώρες ή και μέρες πριν, να υπολογίσουν τα καλυπτόμενα, από το όπλο, τόξα βολής, αποστάσεις, ανύψωση, κλπ.

Όλα αυτά ενέχουν τεράστια προβλήματα εξ’ αρχής. Αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα. Βασικά τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση που το όπλο πάθει εμπλοκή, ή κάποια συνδεσμολογία, ή ακόμη συσκευή αστοχήσει. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στον κίνδυνο να αποτύχει η δολοφονία και να παραμείνουν όλα αυτά τα υλικά υψηλής τεχνολογίας στην κατοχή των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, πιθανώς προδίδοντας και την προέλευση τους.

Η ισραηλινή διείσδυση

Η ισραηλινή διείσδυση θα μπορούσε να είχε γίνει από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, χώρα που έχει τεταμένες σχέσεις με την Τεχεράνη και στενούς δεσμούς με το Ισραήλ. Τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν απέχουν οδικώς 502 χλμ από την Τεχεράνη, στα περίχωρα της οποίας είχε γίνει η δολοφονία.

Πάντως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, το Ισραήλ διαθέτει αρκετούς πράκτορες εντός του Ιράν. Είχαν εξάλλου προηγηθεί οι δολοφονίες των σχετιζομένων με το πυρηνικό πρόγραμμα Ιρανών φυσικών Masoud Alimohammadi, Ardeshir Hosseinpour, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad και Mostafa Ahmadi-Roshan το 2010-2011, αλλά και η αυτομόληση του Ιρανού στρατηγού Ali Reza Askari το 2007.

Μπορεί το καθεστώς της Τεχεράνης να προβάλλει την χώρα ως ένα αρραγές μέτωπο, αλλά υπάρχει άγρια καταστολή εθνοτικών ομάδων, όπως οι Κούρδοι (που αποτελούν 10% του πληθυσμού). Σημειωτέον ότι 16% του πληθυσμού είναι Αζέροι. Επιπλέον, στο Ιράν υπάρχει και μια μικρή μειονότητα Εβραίων (περίπου 10.000 άτομα).

Οι δυνατότητες της Μοσάντ

Η προμήθεια οπλισμού από αντικαθεστωτικές πηγές εντός Ιράν δεν θα ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι μιας επιχείρησης. Το δυσκολότερο θα ήταν η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια του Φαχριζαντέχ, αλλά οι προηγούμενες δολοφονίες έδειχναν ότι αυτό κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι.

Η Μοσάντ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δικούς της πράκτορες ή μέλη της Μονάδας Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου, ή Μονάδας 269, πιο γνωστής ως Sayeret Matkal. Ο τωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και οι δύο αδελφοί του υπήρξαν διοικητές της μονάδας, η οποία στο παρελθόν έχει διεξάγει δολοφονίες στο εξωτερικό και έχουν τεράστια εξειδίκευση σε διεισδυτικές ενέργειες. Η εκπαίδευση τους διαρκεί όλη τους την θητεία (36 μήνες) μετά την οποία πρέπει να ανακαταγούν για άλλα τρία χρόνια. Για να αποφοιτήσουν πρέπει να πραγματοποιήσουν πορεία 120 χλμ.

Το Ισραήλ έχει άλλη μια άκρως απόρρητη μονάδα την Μονάδα 217, που συχνά ονομάζεται Duvdevan. Η μονάδα αυτή αποτελείται από αραβόφωνους, οι οποίοι μπορούν άνετα να αναμειχθούν με διάφορους πληθυσμούς του αραβικού κόσμου. Δεν αποκλείεται, οι Ισραηλινοί να έχουν και άλλη μονάδα (μονάδες) με ομιλούντες φαρσί, την περσική γλώσσα.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ισραηλινό δημοσίευμα είχε αναφέρει πως η εκτέλεση του Φαχριζαντέχ είχε γίνει από μία ομάδα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών από τουλάχιστον είκοσι πράκτορες, Ισραηλινούς αλλά και Ιρανούς υπηκόους, οι οποίοι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους, έπειτα από οκτώ επίπονους μήνες προετοιμασίας και στενής παρακολούθησης του στόχου τους. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είχε περιοριστεί να σημειώσει για το δημοσίευμα πως «δεν σχολιάζουμε ποτέ τέτοια ζητήματα. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή όσον αφορά τη θέση μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι