ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο ακήρυκτος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Νεκροί τέσσερεις Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης από ισραηλινό πλήγμα στην Συρία

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν για τα 44 έτη από την Ισλαμική Επανάσταση, Ιρανοί χάκερ διέκοψαν τη διαδικτυακή μετάδοση της ομιλίας του Αγιατολάχ Χαμενεΐ,  καλώντας τους Ιρανούς να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και να αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες του «διεφθαρμένου καθεστώτος»!

Το Ιράν βρέθηκε στο επίκεντρο των μαζικότερων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων των τελευταίων ετών, έπειτα από τον ξυλοδαρμό, μέχρι θανάτου, μιας κοπέλας από την Αστυνομία Ηθών, (αυτής που… “καταργήθηκε”) επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της. Πάντως το καθεστώς που ιδρύθηκε με την Ισλαμική Επανάσταση φαίνεται να αντέχει, αφού βεβαίως κατέπνιξε δια της βίας της διαδηλώσεις, τις οποίες απέδωσε σε δυτικό δάκτυλο.

Σε δάκτυλο του Ισραήλ αποδίδει τις εκρήξεις, τις πυρκαγιές που μαίνονται όλο αυτό το διάστημα κατά εργοστασίων του, ακόμα και την τελευταία “ορφανή” επίθεση με drone σε στρατιωτικές του εγκαταστάσεις! Σύμμαχος του Ισραήλ την εποχή του Σάχη, το Ιράν μετατράπηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, σε υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του εβραϊκού κράτους.

Λίγο μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, ο Σάχης του Ιράν ανέπτυξε στενές σχέσεις με το νέο κράτος. Στο Ιράν υπήρχε εκείνη την εποχή η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ εισήγαγε το 40% των αναγκών του σε πετρέλαιο και πουλούσε όπλα, προϊόντα τεχνολογίας και αγροτικά προϊόντα.

Ο φόβος για το πυρηνικό Ιράν

Όπως προαναφέραμε, όλα άλλαξαν όμως μετά το 1979, με την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τότε το Ιράν διέκοψε κάθε επίσημη σχέση με το Ισραήλ, αίροντας και την αναγνώριση του κράτους αυτού. Λίγο αργότερα, με την ενίσχυση του Ιράν, η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε δράση κατά του Ισραήλ. Παρόλα αυτά, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν επιτέθηκε στο Ιράν, το Ισραήλ ενίσχυσε σημαντικά την Τεχεράνη, θεωρώντας το ιρακινό καθεστώς χειρότερο των δύο κακών.

Μάλιστα το Ισραήλ βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει το εναντίον του αμερικανικό εμπάργκο όπλων, παρέχοντάς του τεχνολογία αιχμής που επέτρεψαν την εκ νέου αξιοποίηση των καθηλωμένων αμερικανικής κατασκευής υπέρ-μαχητικών (για την εποχή) F-14, που το Ιράν είχε αγοράσει επί Σάχη. Τα αεροσκάφη αυτά κέρδισαν τον πόλεμο στον αέρα για το Ιράν, εξουδετερώνοντας με χαρακτηριστική ευκολία τα σοβιετικά μαχητικά που διέθετε η αεροπορία του Σαντάμ.

Όταν το 1982 οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στον Λίβανο, που μαίνονταν ο αιματηρός εμφύλιος, το Ιράν στράφηκε ανοιχτά κατά του Ισραήλ, ενισχύοντας την σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Η εχθρότητα από τότε παγιώθηκε και εντάθηκε, ειδικά από την στιγμή που το Ιράν άρχισε να κατασκευάζει πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους στην ισραηλινή επικράτεια και κορυφώθηκε με την απόφαση του Ιράν να θέσει σε εφαρμογή το πυρηνικό του πρόγραμμα, για την τύχη του οποίου οι διαπραγματεύσεις έχουν “βαλτώσει”.

Όχι αδικαιολόγητα το Ισραήλ φοβάται πως ο συνδυασμός πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν θα αποτελέσει εν δυνάμει θανάσιμη, εναντίον του, απειλή. Η δε διμερής ένταση βρήκε και τη “θερμή” της έκφραση στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων (proxy war) στην Συρία. Η ουδέτερη στάση που τηρεί το Ισραήλ στον πόλεμο στην Ουκρανία, την στιγμή που το Ιράν προμηθεύει με drones του Ρώσους εισβολείς, γίνεται κατανοητή και από τα αναρίθμητα πλήγματα που πραγματοποιεί εις βάρος ιρανικών στόχων στην Συρία, καθώς χρειάζεται την, σιωπηλή, ανοχή της Μόσχας.

Μαίνεται ο ακήρυχτος πόλεμος

Προηγουμένως, λόγω της ιρανικής απειλής, το Ισραήλ αναπροσάρμοσε την μεσανατολική του πολιτική, προσεγγίζοντας τον εν δυνάμει περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν, την σουνιτική Σαουδική Αραβία και εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με σειρά άλλων αραβικών χωρών, με τις ιστορικές “Συμφωνίες του Αβραάμ”. Το Ισραήλ όμως δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά ανέλαβε ενεργό, επιθετικό ρόλο κατά της ιρανικής πυρηνικής προοπτικής, εκτελώντας σειρά Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, με αποκορύφωμα την δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μόχσεν Φαχρίζαντεχ, ενώ έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ακόμα και σαμποτάζ σε ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.

Τελευταία πάντως η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν έχει προχωρήσει και σε ένα άλλο πεδίο. Το 2019 η Τεχεράνη υποστήριξε πως τρία τάνκερ της δέχτηκαν επίθεση στην Ερυθρά θάλασσα, κατηγορώντας το Ισραήλ. Έκτοτε ιρανικά πλοία και ισραηλινά πλοία έχουν δεχτεί επιθέσεις από “αγνώστους”. Να σημειωθεί πως κανένα από το πληττόμενα πλοία δεν βυθίστηκε. Μέχρι στιγμής, το Ιράν δεν έχει απαντήσει στην “ορφανή” επίθεση με drone που πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν, για την οποία έχει ορκιστεί “εκδίκηση” έναντι του Ισραήλ.

Το Ισράηλ έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να καταστεί πυρηνική δύναμη. Και όπως αποδείχτηκε από την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα του Σαντάμ Χουσείν, είναι καθόλα ικανό να πραγματοποιήσει εκ νέου την απειλή του, εκμεταλλευόμενο απλώς την καταλυτική του υπεροχή στον αέρα, έναντι της απηρχαιωμένης αεροπορίας του Ιράν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι