ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Αυστριακός Κουρτς αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη

Οι δωροδοκίες στα ΜΜΕ "παραίτησαν" τον Κουρτς, slpress

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ερευνάται από εισαγγελείς διαφθοράς, με την κατηγορία ότι έδωσε ψευδή μαρτυρία σε κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορικά με το λεγόμενο “σκάνδαλο της Ίμπιζας”, που συγκλόνισε τη χώρα πριν από δύο χρόνια και οδήγησε στην πτώση της τότε κυβέρνησης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για εν ενεργεία έρευνα, αρνήθηκε όμως κάθε κατηγορία.

Δήλωσε ότι «έχει γίνει κοινή μέθοδος σε αυτήν την επιτροπή να δημιουργεί έντονη ατμόσφαιρα, με ερωτήσεις που χειραγωγούν τους μάρτυρες, και κάποιες φορές ακόμα και υπαινιγμούς και την ίδια ώρα να επιχειρεί να διαστρεβλώσει λεγόμενα». Η κοινοβουλευτική επιτροπή συστάθηκε στον απόηχο του “σκανδάλου της Ίμπιζα”, που αφορούσε τον έως τότε κυβερνητικό εταίρο του Κουρτς και πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό ως αντικαγκελάριος.

Ο λόγος για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος, όπως φάνηκε κι από το βίντεο που διέρρευσε, προσέφερε σε μια γυναίκα η οποία του είχε συστηθεί ως Ρωσίδα επιχειρηματίας την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων πριν τις εκλογές του 2017, ζητώντας ως αντάλλαγμα την χρηματοδότηση και επικοινωνιακή στήριξη στο κόμμα του, στις επερχόμενες εκλογές.

Ο  Κουρτς μετά τη διαρροή της μαγνητοσκόπησης το 2019, διέλυσε την κυβερνητική συμμαχία και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ενώ ο Στράχε παραιτήθηκε από όλα του τα αξιώματα, πριν καν την διεξαγωγή των εκλογών. Ο συντηρητικός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, ηγείται πλέον ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αυτή τη φορά με το κόμμα των Πράσινων.

Στόχος της Δικαιοσύνης

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που σχηματίστηκε κατόπιν, αφορούσε την αρχική υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο Στράχε, αλλά στην πορεία έλαβε άλλες διαστάσεις. Όπως ήταν φυσικό, ο καγκελάριος της Αυστρίας, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή. Η κατάθεσή του φαίνεται να μην έπεισε τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή, ή να προέκυψαν νέα στοιχεία που αντικρούουν τα όσα είπε ο Κουρτς. Δεν έχουν γίνει πάντως ακόμα γνωστές οι νομικές λεπτομέρειες που οδήγησαν τους εισαγγελείς διαφθοράς στο άνοιγμα έρευνας κατά του καγκελάριου για ψευδομαρτυρία.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχω περάσει ώρες στην επιτροπή, προσπαθώντας πάντα να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις όσο πιο αληθινά γίνεται» ήταν τα λόγια του Κουρτς, σε μια συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα. Παρά το γεγονός ότι δεν αρνείται την ύπαρξη εισαγγελικής έρευνας γύρω από το πρόσωπό του, φαίνεται να είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εναντίον των κατηγοριών που του αποδίδονται.

Η κατάθεση ψευδούς μαρτυρίας σε κοινοβουλευτική επιτροπή στην Αυστρία, εφόσον αποδειχθεί, αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί, σε περίπτωση που καταδικαστεί για την κατηγορία αυτή, ο Κουρτς αρνήθηκε καν να εξετάσει την καταδίκη του σαν ενδεχόμενο.

Κουρτς και ΜΜΕ

Σα να μην έφταναν τα δικαστικά προβλήματα και η αλλεπάλληλη αρνητική κάλυψη που παίρνει τελευταία ο Κουρτς από τα ΜΜΕ, έχει να αντιμετωπίσει και σφοδρές κατηγορίες για τη σχέση του με αυτά. Ο νεαρός ηγέτης, που βασίστηκε στα σόσιαλ μίντια για την εκλογή του σε τεράστιο βαθμό, βλέπει τώρα το όνομά του να εμπλέκεται σε κατηγορίες που επιχειρούν να τον ενοχοποιήσουν για απόπειρες ελέγχου του Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά από διακεκριμένους αυστριακούς δημοσιογράφους κατηγορούν τον Κουρτς ότι «δεν αποδέχεται ότι η εργασία των δημοσιογράφων είναι να καταγράφουν τα γεγονότα». Παράλληλα, ο Κρίστιαν Ντόιτς, ηγετικό στέλεχος της αυστριακής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Κουρτς ότι «συστηματικά υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας και επιτίθεται στη συνταγματική τάξη και την ελευθερία του Τύπου», ενώ έκανε λόγο μέχρι και για απόπειρα “Ορμπανοποίησης” της Αυστρίας.

Αφορμή για την επίθεση αυτή, υπήρξε η βράβευση του Κουρτς από έναν Γερμανό εκδότη, με το βραβείο “Ελευθερίας του Τύπου”, για την οποία βρέθηκε στο Μόναχο. Ήταν μια περίσταση που το επιτελείο του Κουρτς επεδίωξε διακαώς εν μέσω του καταιγισμού των ΜΜΕ. Μετά την απονομή του βραβείου, έλαβε χώρα μια διαδικτυακή εκδήλωση, κατά την οποία προλόγισε τον Αυστριακό καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης καθώς και ΜΜΕ κάνουν ακόμα λόγο για οικονομική πίεση και εκφοβισμό  μη φιλικών ΜΜΕ. Παράλληλα, αναφέρονται και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για δαπάνη 210 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας για επιχορήγηση φιλικών ΜΜΕ προς το πρόσωπό του Κουρτς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι