Ο χάρτης των εκκλησιών της Γαλλίας που έγιναν στόχοι επιθέσεων

Σύνταξη SLpress.gr
1110
Ο χάρτης των εκκλησιών της Γαλλίας που έγιναν στόχοι επίθεσης

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο αριστούργημα του Δυτικού πολιτισμού, στην καρδιά του Παρισιού είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό από μια σειρά γεγονότων που συνδέονται με καταστροφές ναών στη Γαλλία. Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά σε καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας όπου έχουν προκληθεί εμπρησμοί και βανδαλισμοί. Προς το παρόν δεν έχει αποδοθεί η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων σε κάποιου είδους εγκληματική-τρομοκρατική επίθεση. Βέβαια σημειώνεται ότι η Παναγία των Παρισίων ήταν στόχος αποτυχημένου εμπρησμού  τζιχαντιστών το 2016.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τις βεβηλώσεις καθολικών εκκλησιών σ' όλη τη γαλλική επικράτεια, ζητώντας την καθολική καταδίκη των περιστατικών. Μπορεί η Παναγία των Παρισίων να είναι αναμφισβήτητα το θρησκευτικό σύμβολο της Γαλλίας, αλλά περίπου έναν μήνα πριν στις 17 Μαρτίου, η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία του Παρισιού, η Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου.

Το θέαμα της φωτιάς να βγαίνει από τα βιτρό παράθυρα του κτιρίου είχε συγκλονίσει τους περαστικούς ενώ στην συγκεκριμένη εκκλησία είχαν «γυριστεί» αρκετές σκηνές της ταινίας «Κώδικας Ντα Βίντσι». Η αστυνομία αργότερα ανέφερε ότι η πυρκαγιά δεν ήταν «ατύχημα» αλλά εμπρησμός.

Πιο πριν, τον μήνα Φεβρουάριο είχε λάβει χώρα ένα μπαράζ βανδαλισμών σε άλλες εκκλησίες της Γαλλίας. Στον τοίχο του Notre Dame des Enfants στη Σατωνέφ-συρ-Σερ στην κεντρική Γαλλία είχε σχηματιστεί έναν σταυρός ανθρώπινων περιττωμάτων στον τοίχο ενώ οι βάνδαλοι λεηλάτησαν την εκκλησία ρίχνοντας τη μεταλαβιά στα σκουπίδια.

Τον ίδιο μήνα, η Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού Saint-Alain στο Lavaur της νοτιοδυτικής Γαλλίας πυρπολήθηκε, ενώ τα αγάλματα και οι σταυροί του χώρου καταστράφηκαν. Αργότερα, συνελλήφθησαν δύο έφηβοι. Στις 4 Φεβρουαρίου, ένα άγαλμα της Παναγίας βρέθηκε σπασμένο και πεσμένο στο έδαφος στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Houilles, Yvelines.

Λίγες μέρες αργότερα, στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων στη Ντιζόν τα εκκλησιαστικά λινά υφάσματα είχαν βρομιστεί και η ευχαριστία ήταν διάσπαρτη στο πάτωμα. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό βεβήλωσης του συγκεκριμένου ναού μέσα σε δέκα ημέρες. Ταυτόχρονα, άγνωστοι έκλεψαν και πέταξαν στους παρακείμενους δρόμους διάφορα αντικείμενα από εκκλησία στη Ντιζόν, 175 μίλια νοτιοανατολικά του Παρισιού. Ο ιερέας Εμανουήλ Πικ, μάλιστα, έκανε λόγο για επίθεση ενάντια στην «καρδιά της καθολικής πίστης». Τότε είχε μάλιστα παρέμβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ.

Δεν μπορεί η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων να συμπεριληφθεί ως προς τα αίτιά της στα παραπάνω περιστατικά τα οποία έχουν έναν εγκληματικό παρανομαστή. Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας δηλώνει ότι πρόκειται για πιθανό ατύχημα. "Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα", ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ. Ωστόσο το θέμα παραμένει: πώς προστατεύονται τέτοιου είδους μνημεία από εγκληματικές πράξεις, ατυχήματα και φυσικά ανθρώπινα λάθη. Πόσο εκτεθειμένα μπορεί να είναι.

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.