ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο χειμερινός πόλεμος της Ουκρανίας – Τι λέει ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ

Ο χειμερινός πόλεμος της Ουκρανίας - Τι λέει ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ,

Νέο πρόγραμμα ταχείας εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων στα νέα οπλικά συστήματα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, στην αμερικανική βάση της Γερμανίας Grafenwoehr, σύμφωνα με το CNN. Παράλληλα η διοίκηση Μπάιντεν προωθεί νέα εξοπλιστικά προγράμματα στο Κίεβο, με αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS. Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως τους προσεχείς μήνες θα αλλάξει η μορφή του πολέμου, λόγω του χειμώνα, καθώς θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων. Ο χειμερινός πόλεμος θα επικεντρωθεί στους βομβαρδισμούς στόχων στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με το CNN το αμερικανικό σχέδιο εκπαίδευσης προβλέπει την μεταφορά έως και 2.500 Ουκρανών κάθε μήνα στην βάση Γκράφενβερ στη Γερμανία, ενώ μέχρι τώρα τα σχετικά προγράμματα αφορούσαν μικρές ομάδες Ουκρανών στρατιωτικών, για εξειδίκευση στα δυτικά οπλικά συστήματα. Μόνον η Μεγάλη Βρετανία είχε προχωρήσει από τον περασμένο Ιούλιο σε μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης για 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δρομολογήσει μικρότερης κλίμακας προγράμματα. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του CNN λέγοντας ότι «δεν θα μιλήσουμε για αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί, αλλά, αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν στο πεδίο της μάχης καθώς η Ουκρανία υπερασπίζεται το έδαφός τους από τη ρωσική επιθετικότητα».

Η «εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων» όπως είναι ο τίτλος του σχεδίου έχει καθώς φαίνεται την έγκριση των γερμανικών αρχών, επί της αρχής. Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από τις ΗΠΑ σχετικά με πρόσθετη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς στο Grafenwoehr. Πρόσθεσε όμως ότι «σε γενικές γραμμές αυτό φαίνεται πως είναι απόλυτα σύμφωνο με τις κοινές μας προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Ο χειμερινός πόλεμος  και νέα όπλα

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία Raytheon Technologies τη σύναψη συμβολαίου ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έξι προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας NASAMS που θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Ωστόσο, η παράδοση του συγκεκριμένου συστήματος εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια, εκτός και αν παραδοθούν ήδη έτοιμα συστήματα NASAMS.

Παράλληλα με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ προγραμματίζουν την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα. Το Κίεβο, όπως δήλωσε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, απηύθυνε αίτημα για αντιεαροπορικά συστήματα, προκειμένου να περιορίσει τις πυραυλικές επιθέσεις από την Ρωσία, που ήδη έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Οι αναφορές του ουκρανικού επιτελείου το τελευταίο διάστημα είναι περιορισμένες για την εξέλιξη των μαχών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά, ενώ και στο νότιο μέτωπο, γύρω από την Χερσώνα, όλες οι αναφορές είναι για βομβαρδισμούς.

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Σταυρίδης

Ο Αμερικανός ναύαρχος εα Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ σε άρθρο του στο Bloomberg, προβλέπει ότι τον χειμώνα ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι ένας πόλεμος βομβαρδισμών: «Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πρέπει να ξεκουραστούν και να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους, καθώς και να επισκευάσουν τον εξοπλισμό. Η επιστροφή σε πλήρεις πολεμικές επιχειρήσεις δεν είναι πιθανή μέχρι τα τέλη του χειμώνα, όταν το έδαφος παγώνει, δίνοντας μια καλύτερη ευκαιρία για τη μετακίνηση των βαρύτερων οπλικών συστημάτων.

»Η Ρωσία θα δυσκολευτεί να καλύψει τις τρύπες που έχουν οι χερσαίες δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή. Οι 200.000-300.000 επίστρατοι, δεν είναι σαφές ότι είναι αξιόμαχοι για να πετύχουν νίκες απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις, μέσα στον χειμώνα. Από την άλλη η Δύση (το ΝΑΤΟ) θα συνεχίσει να ενισχύσει την Ουκρανία όχι μόνο τα όπλα υψηλής τεχνολογίας αλλά και μέσα για τις μονάδες πεζικού: Όπλα, όλμους, πυρομαχικά, καύσιμα, φορτηγά, συσκευές νυχτερινής όρασης, εξοπλισμό ψυχρού καιρού, φορητές σόμπες, εξοπλισμό επικοινωνιών».

Οι Ουκρανοί έχουν μεν το πλεονέκτημα στις χερσαίες επιχειρήσεις, λέει ο Σταυρίδης, όμως, οι Ρώσοι έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα στους βομβαρδισμούς και η στρατηγική τους δεν αποκλείει να δούμε και ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς–carpet bombing: «Πρώτα απ’ όλα, έχουν μια πολύ μεγαλύτερη πολεμική αεροπορία, η οποία έχει σημαντική εμπειρία από τον πόλεμο στη Συρία. Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν συστηματικά συριακές πόλεις, ρίχνοντας βόμβες κατά χιλιάδες. Δυστυχώς, αυτός ο βομβαρδισμός-χαλί αποδείχθηκε αποτελεσματικός και ο Πούτιν φαίνεται διατεθειμένος να προσπαθήσει να τον αντιγράψει στην Ουκρανία.

»Ο νέος στρατηγός που διορίστηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Σουροβίκιν, είναι ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, ένας άνθρωπος γνωστός για τις συριακές θηριωδίες του. Η στρατηγική του είναι απλή: Γκρεμίστε το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο και το σύστημα διανομής νερού για να σπάσετε το ηθικό των πολιτών παγώνοντάς τους κυριολεκτικά από τα ολοένα και πιο ακατοίκητα σπίτια τους. Τα αποθέματα πυραύλων ακριβείας της Ρωσίας εξαντλούνται, αλλά, εξακολουθεί να έχει πολλές παλιές βόμβες αποθηκευμένες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αν χρησιμοποιηθούν θα είναι για σαρωτικούς βομβαρδισμούς».

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επανεξετάζουν την κατάσταση και τα αιτήματα της κυβέρνησης Ζελένσκι για αντιαεροπορικά σύγχρονα συστήματα αλλά και την ιδέα που απορρίφθηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου, για την παροχή είτε μαχητικών MiG-29 της σοβιετικής εποχής (οι Πολωνοί προσφέρθηκαν να τα μεταφέρουν στους Ουκρανούς) είτε ακόμη και αμερικανικών F-16. Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, η Ουκρανία έτσι θα καταφέρει να κρατήσει τις περιοχές που ανέκτησε ή και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Ρωσία να αναγκαστεί την άνοιξη να μπει σε διαπραγματεύσεις χωρίς τα κεκτημένα επί του πεδίου. Ειδάλλως καταλήγει ο Σταυρίδης, ο Πούτιν θα συνεχίσει να κερδίζει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx