Ο δεκάλογος της Ευρώπης – Η διακήρυξη του Σιμπίου
25/05/2019Οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν τους εθνικούς αντιπροσώπους των χωρών τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την πρώτη φορά που συνέβη αυτό το γεγονός. Δημιουργήθηκε μια Ευρώπη επανενωμένη, με δημοκρατία και ειρήνη. Μία ένωση κρατών που προσέφερε σταθερότητα και ευμάρεια στις χώρες-μέλη της, αλλά ακόμα και σε χώρες πέραν των συνόρων της.
Μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε σε μείζονα διεθνή παράγοντα, ικανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Συνενώνοντας μισό εκατομμύριο πολίτες σε μία κοινή αγορά αποτέλεσε ηγετική δύναμη στο διεθνή ανταγωνισμό και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του διεθνούς εμπορίου και στην παγκόσμια πολιτική δράση.
Πρόσφατα, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στη μικρή ρουμάνικη πόλη Σιμπίου και διακήρυξαν για ακόμα μία φορά τη θέλησή τους και την πίστη τους για την ενδυνάμωση της Ευρώπης, για τη βελτίωση στα θέματα που ακόμα δεν έχουν τελειοποιηθεί και κυρίως για τη συνέχιση της προσπάθειας της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, πολιτικής και αμυντικής. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε ομόφωνα συμφωνία και δέσμευση στα εξής δέκα σημεία:
- Θα υπερασπιστούμε μια Ευρώπη, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από το Βορρά μέχρι το Νότο! Μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακριβώς 30 χρόνια πριν, ο λαός που «έσκισε» το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» δεν επιθυμεί άλλες διαιρέσεις και σχίσματα, που λειτουργούν σε βάρος της ευρωπαϊκής συλλογικότητας».
- Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα επιδείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας σε περιπτώσεις ανάγκης και πάντα θα παραστεκόμαστε ο ένας στον άλλον. Μπορούμε να μιλάμε με μία φωνή, και θα το κάνουμε.
- Θα προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε λύσεις από κοινού, αφού ακούσουμε ο ένας τον άλλον σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.
- Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον τρόπο ζωής, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.Τα βασικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών έχουν κατακτηθεί μετά από μάχες και δεν πρόκειται να θεωρηθούν ως δεδομένες και στο μέλλον.Θα διατηρήσουμε τις αξίες και τις αρχές μας που έχουμε προσυπογράψει στις διεθνείς μας συμφωνίες.
- Θα διοχετεύσουμε τη βοήθειά μας εκεί που χρειάζεται περισσότερο! Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι σημαντική στα σημαντικά θέματα! Θα συνεχίσουμε να ακούμε προσεκτικά όλες τις ανησυχίες, αλλά και τις ελπίδες όλων των Ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να φέρουμε πλησιέστερα την ΕΕ με τους πολίτες της. Θα δράσουμε με φιλοδοξία και με αποφασιστικότητα!
- Θα εφαρμόζουμε πάντα την αρχή της δικαιοσύνης όσον αφορά την αγορά της εργασίας, της ανάπτυξης, της οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Θα μειώσουμε περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ μας και θα βοηθήσουμε περισσότερο τις πλέον ευπαθείς ομάδες στην Ευρώπη, τοποθετώντας τους λαούς μπροστά από την πολιτική.
- Θα δημιουργήσουμε τα μέσα για να πραγματοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας. Θα παράσχουμε στην EE τα απαραίτητα μέσα για να πραγματοποιήσει τους στόχους της και να εφαρμόσει τις πολιτικές της.
- Θα διασφαλίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενεές των Ευρωπαίων. Θα επενδύσουμε στους νέους πολίτες και θα κτίσουμε μια ΕΕ δυνατή για το μέλλον, ικανή να αντιμετωπίσει τις πιο απαιτητικές προκλήσεις του 21ου αιώνα!
- Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας και θα τους διατηρήσουμε ασφαλείς επενδύοντας στην ήπια, αλλά και στη σκληρή πολιτική μας, σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους.
- Η Ευρώπη θα παραμείνει ένας υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας αφορούν όλους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους μας για να αντισταθούμε και να δημιουργήσουμε μία διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, να δημιουργήσουμε καλύτερες ευκαιρίες στο διεθνές εμπόριο και σε συνεργασία να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια προβλήματα, όπως την προστασία του περιβάλλοντος μας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΕ είναι ισχυρότερη
Οι αποφάσεις που πήραμε θα ακολουθήσουν το πνεύμα και το γράμμα των παραπάνω ‘Δέκα Εντολών’. Η σημερινή ΕΕ είναι ισχυρότερη από την χθεσινή και επιθυμούμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση της για το αύριο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό είναι το πνεύμα του Σιμπίου και της νέας ΕΕ των 27 χωρών, η οποία είναι έτοιμη να οργανώσει το μέλλον της ως μία χώρα!
Αυτή ήταν η Συμφωνία του Σιμπίου και ποιος, αλήθεια, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την οραματική διάστασή της και το επιθυμητό μέλλον που υπόσχεται! Όμως, για να συμβούν όλα αυτά τα οράματα θα πρέπει να πληρωθούν πρώτα δύο βασικές προϋποθέσεις:
- Πρώτον, να συνεχίσει να υπάρχει η ΕΕ, δηλαδή να μη διαλυθεί.
- Δεύτερον, να αλλάξει από ΕΕ της ανισότητας και της λιτότητας σε Ευρώπη της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης. Υφίστανται, δυστυχώς, υπαρκτές απειλές για ενδεχόμενη μελλοντική διάλυση της ΕΕ, προερχόμενες βεβαίως από τις ακραίες πολιτικές παρατάξεις που εκφράζουν τον απόλυτο εθνικισμό και αναπτύσσονται, πατώντας στον δήθεν αντισυστημικό λαϊκισμό!
Ήδη υπήρξε το γεγονός της απόσπασης της μεγάλης χώρας του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το περίφημο Brexit! Έχοντας ζήσει ως γιατρός αρκετά χρόνια στη χώρα αυτή, έχοντας γνωρίσει από κοντά σημαντικές προσωπικότητες από το Εργατικό Κόμμα, το κόμμα της πιο πετυχημένης διακυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα (εργασιακό, υγεία, παιδεία, ασφάλιση), ομολογώ ότι δεν θα περίμενα ποτέ την επικράτηση πολιτικών επιπέδου Φάρατζ και ούτε θα ανέμενα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.
Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να την αποδεχτούμε! Σημασία τώρα έχει να προληφθεί και να αποφευχθεί η περαιτέρω διάλυση της ΕΕ από παρόμοιους πολιτικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο εθνικολαϊκισμός φαίνεται να επεκτείνεται εις βάρος των φιλοευρωπαϊκών παρατάξεων! Εφόσον αυτό διασφαλισθεί, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αλλαγή ορισμένων πολιτικών, οι οποίες φαίνεται να επικρατούν προς το παρόν και οι οποίες προκαλούν σημαντικές και άδικες κοινωνικές ανισότητες στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου.
Να ξεφύγει από τη λιτότητα
Να ξεφύγει η Ευρώπη από το κύριο οικονομικό χαρακτηριστικό της λιτότητας, η οποία έχει προκαλέσει την κατάπτωση του κοινωνικού κράτους σε χώρες όπως η πατρίδα μας. Να δοθεί η ευκαιρία σε χώρες όπως η Ελλάδα να ενισχυθούν ευαίσθητοι τομείς, όπως π.χ. ο τομέας της Υγείας, ο τομέας της έρευνας (η οποία εξακολουθεί να είναι υποτυπώδης στη χώρα μας, λόγω ελλείψεως κεφαλαίων) και ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος.
Χρειαζόμαστε τους κατάλληλους κανονισμούς και ντιρεκτίβες, χρειαζόμαστε κατάλληλα και επαρκή κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να αντληθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με κατάλληλους χειρισμούς στα αρμόδια όργανα της ΕΕ από τους κατάλληλους αντιπροσώπους-ευρωβουλευτές.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολλούς άλλους, οι επόμενες ευρωεκλογές αποτελούν σημαντικότατη δημοκρατική λειτουργία και υποχρέωση συμμετοχής από όλους τους Έλληνες πολίτες! Το ευρωπαϊκό κατεστημένο χρειάζεται πολιτική ‘χειρουργική’ παρέμβαση για να πάψει να επιβάλλει αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας σε βάρος των πολιτών! Για να πνεύσει στην Ευρώπη άνεμος συνεργασίας των λαών, άνεμος ισόρροπης ανάπτυξης και προόδου, όπως ακριβώς την ευαγγελίζεται η Διακήρυξη του Σιμπίου.