Ο δεύτερος Μεσαίωνας απειλεί με διάλυση την ΕΕ

Χρήστου Δημήτρης
1173
Ο δεύτερος Μεσαίωνας απειλεί με διάλυση την ΕΕ, Δημήτρης Χρήστου

Τη στιγμή που η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση, εδώ στη δική μας χώρα, οι διεκδικητές της εξουσίας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τι γίνεται, γιατί γίνεται αυτό που γίνεται και που πάει το πράγμα. Που πάει λοιπόν το πράγμα; Αν τα σχέδια και τα συμφέροντα του Τραμπ και του Πούτιν δεν εμποδιστούν και ευδοκιμήσουν, τότε η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση. Η ανατροπή στους συσχετισμούς στην παγκόσμια σκακιέρα, θα είναι κυριολεκτικά εκρηκτική!

Το νέο αμερικανικό δόγμα «Πρώτα η Αμερική» προϋποθέτει μια αδύναμη Ευρώπη χωρίς ισχυρό νόμισμα και διαπραγματευτική ισχύ. Ο νέος πόλεμος εκδηλώνεται με πυρά τους δασμούς. Το αυτό ισχύει και για τη νέα Ρωσία που ενοχλείται από τη Νατοϊκή περικύκλωση και γενικότερα από την πολιτική μέσω της ΕΕ να απομονώσει τη Μόσχα στα όρια της Ευρασίας.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες ανερχόμενες ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης, ακόμα και στην Γαλλία και την Ιταλία, που προβάλουν διαλυτικά αιτήματα εξόδου από την Ένωση, στηρίζονται φανερά ή κρυφά από τον Πούτιν, ο οποίος για τα δικά του συμφέροντα αντιτάχθηκε ανοιχτά στη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον στηρίζει ποικιλοτρόπως τη γερμανική ακροδεξιά που διακηρύσσει το ίδιο σύνθημα: «Πρώτα η Γερμανία».

Και στο σημείο αυτό, οφείλουμε να σημειώσουμε το θλιβερό ρόλο μεγάλης μερίδας των αξιωματούχων της χριστιανικής εκκλησίας που υποδαυλίζουν τους εθνικισμούς, φαντασιώνονται το νέο συνεταιρισμό με τις πολιτικές εξουσίες που στηρίζουν. Τους ενώνει ο σκοταδισμός και η πλήρης υποταγή των «πιστών». Κάτι σαν ένας δεύτερος μεσαίωνας. Και αν αυτό το ρεύμα της εθνικιστικής και ρατσιστικής «γοητείας» συνεχιστεί, οι ισορροπίες στην ΕΕ θα ανατραπούν θεαματικά. Και γι’ αυτό θα πάρουμε μια πρώτη γεύση στις επικείμενες ευρωεκλογές, όπου οι ακροδεξιές δυνάμεις θα συνθέσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.

Η νέα δεξιά, η ακροδεξιά και τα ρέστα

Αν μάλιστα εδώ, στη δική μας χώρα η ΝΔ, όπως έχει εξελιχθεί επί Κυριάκου Μητσοτάκη, κυριαρχήσει με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής που έχει δειλά - δειλά αλλά δημοσίως προσφέρει τη στήριξή της, αν χρειαστεί, συνυπολογίζοντας και την τύφλα των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ, τότε η χώρα από παράγοντας σταθερότητας στην ΕΕ θα ενταχθεί στις χώρες του γκρουπ της ευρωδιάλυσης.

Ο περιορισμός του ρόλου της Ευρώπης δεν θα έχει μόνον ή κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Η νέα αρχιτεκτονική του Τραμπ με χρήση των δασμών για να περιορίσει τις εισαγωγές Γερμανίας και Κίνας στις ΗΠΑ, θα πλήξει σοβαρά το διεθνές εμπόριο και θα περιορίσει σημαντικά τον παραγόμενο παγκοσμίως πλούτο.

Που σημαίνει περίοδο μακράς ύφεσης και ανεργίας. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί αναστάτωση και πυροδοτεί τις βίαιες αντιδράσεις. Η παγκοσμιοποίηση, ως νομοτελειακή εξέλιξη των επιστημών, της τεχνολογίας, του εμπορίου και των συνεργασιών, τερματίζεται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα ακολουθήσει. «Ας είναι καλά η Αμερική και όλοι οι άλλοι ας πάνε να πνιγούνε». Κάπως έτσι.

Δυστυχώς τα εγχώρια ΜΜΕ αδιαφορούν προκλητικά για την ενημέρωση των πολιτών επί των καυτών καθοριστικών για το μέλλον μας εξελίξεων, βλέποντας το δένδρο και χάνοντας το δάσος, μετέχοντας των κατασκευασμένων προεκλογικών αντιπαραθέσεων με έπαθλο, μερίδιο στην πολιτική εξουσία.

Η αφελής δημοκρατία

Και όπως είχε πει ο Γιόζεφ Γκέμπελς, όταν οι ναζί κατέκτησαν την εξουσία στη Γερμανία: «Αυτό θα παραμείνει για πάντα ένα από τα καλύτερα αστεία της δημοκρατίας, ότι έδωσε στους θανάσιμους εχθρούς της τα μέσα για να την καταστρέψουν».

Όταν λοιπόν το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της φασιστικής πολιτικής φανερής ή κρυφής, είναι ο διχασμός, δηλαδή ο στόχος να διαχωρίσει τον πληθυσμό σε δύο μέρη και δημοκρατικές δυνάμεις μετέχουν του σχεδίου, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, η δημοκρατία όπως είπε ο Γκέμπελς αυτοκτονεί.

Βιώνουμε μια εποχή με πολλά διακυβεύματα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα φαινόμενα που περιγράφονται τα ζήσαμε έντονα εδώ την περίοδο ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά και υπεύθυνα από τον δημοκρατικό κόσμο, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για όλους!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.