O Dr. Strangelove συμβουλεύει για την B. Κορέα

Βαγγέλης Γεωργίου
8

του Βαγγέλη Γεωργίου  - 

Αυτές τις ημέρες ο Edward Lutwak, από τα μεγαλύτερα διανοητικά "γεράκια" στην Ουάσινγκτον, πρότεινε ένα μαζικό στρατιωτικό χτύπημα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Βέβαια θα υπάρχουν απώλειες, αλλά εν πάση περιπτώσει το παν είναι το "εθνικό συμφέρον". Στην ταινία Dr Strangelove ο ομώνυμος μεγαλοφυής πυρηνικός επιστήμονας και ένας στρατηγός προτείνουν -κάνοντας ανάλογους υπολογισμούς- στον Αμερικανό πρόεδρο κάτι παρόμοιο για την ΕΣΣΔ. Τι συμβαίνει με την αμερικανική εξωτερική πολιτική;

Προχθές ο κόσμος ένιωσε μια ανακούφιση για το δείγμα προσέγγισης της Βόρειας με τη Νότιο Κορέα. Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις:

  • Πρώτον: ο Βορράς θα στείλει μια ομάδα στη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα. Μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από το Βορρά θα συνοδεύει την ομάδα και ο Νότος θα τους επιτρέψει να εισέλθουν ακόμα και αν τα άτομα ήταν σε καθεστώς κυρώσεων.
  • Δεύτερον: Βορράς και Νότος συμφωνούν να διεξάγουν διμερείς και μόνο συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
  • Τρίτον: συμφώνησαν να επιλύσουν τα «εθνικά προβλήματα μόνες τους», στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει.
  • Τέταρτον: συμφώνησαν να επαναλάβουν τις προσωρινές συναντήσεις των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο.

Οι αποκλίνουσες δυτικές αντιδράσεις

Στον απόηχο των συνομιλιών ανάμεσα στην Πιόνγκ Γιάνγκ και στη Σεούλ η Δύση έσπευσε να τοποθετηθεί. Αξίζει να συγκρίνουμε τις δηλώσεις ΗΠΑ και ΕΕ. Η Φεντερίκα Μονγκερίνι (Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) χαιρέτησε την προσέγγιση των δύο χωρών και χαρακτήρισε τις συνομιλίες ένα θετικό μήνυμα για τη βελτίωση των δια-κορεατικών σχέσεων. «Καλωσορίζουμε την κοινή ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Pyeongchang».

Καλωσόρισε και τις σχετικές συζητήσεις  για την στρατιωτική ένταση, οι οποίες «μπορούν να οδηγήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην εξάλειψη των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο... Ελπίζουμε ότι οι σημερινές συζητήσεις και ανταλλαγές μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θα αποτελέσουν ένα δομικό στοιχείο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, ώστε να συμμετάσχουν σε ευρύτερο, αξιόπιστο και ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την επιδίωξη της πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου».

Ας δούμε τώρα την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Οι ΗΠΑ παραμένουν σε στενές διαβουλεύσεις με τους αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Κορέας, οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα παράνομα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας».

Πάρτε όπλα

Προφανώς οι Αμερικανοί δεν σχολιάζουν άλλες συνομιλίες. Ο τόνος της ανακοίνωσής τους είναι διαφορετικός. Επιμένουν στην υιοθέτηση ενός πολεμικού λόγου. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης «συμφώνησαν να συνεχίσουν την εκστρατεία μέγιστης πίεσης στη Βόρεια Κορέα προς το στόχο της πλήρους και επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου. Ο γραμματέας Tillerson συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Εξωτερικών Kang Kyung-Wha».

Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας μάλιστα ευχαρίστησε ουσιαστικά τον Τραμπ για την θετική εξέλιξη δίνοντάς του το credit (!). Παράλληλα ο Lutwak "βομβαρδίζει" την δημόσια σφαίρα, μέσα από το περιοδικό Foreign Policy, με ιδέες περί βομβαρδισμού. Κάνει μάλιστα και τους ανάλογους υπολογισμούς σε περίπτωση βορειοκορεατικής απάντησης λέγοντας στους νοτιοκορεάτες συμμάχους "φτιάξτε καταφύγια και αγοράστε τα κατάλληλα όπλα από τις αμερικανικές εταιρείες". Όπως ακριβώς έκανε και ο πρώην ναζί πυρηνικός επιστήμονας στην ταινία, τον οποίο υποδύεται ο Πήτερ Σέλερς.

Αιφνιδιασμός ΗΠΑ

Ενώ ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις θα διεξάγονταν με αντικείμενο συζήτησης τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το αποτέλεσμα τον διέψευσε. Οι δύο χώρες άνοιξαν τέσσερα θέματα τα οποία προαναφέραμε. «Όλα αυτά είναι πολύ καλά» λέει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Daniel McAdams, διευθυντής του Ron Paul Institute for Peace and Prosperity. 

«Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ καθίστανται άσχετες με τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο, τόσο πιο κοντά φτάνουμε σε μια de-facto μη επεμβατική εξωτερική πολιτική... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να τιμωρεί, ο Πρόεδρος μπορεί να τουϊτάρει προσβολές και απαιτήσεις, οι Σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας να λένε πολλά μεγάλα λόγια και να σφυροκοπούν σπίτια, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί όλο και περισσότερο αυτές τις αφόρητες απειλές».

Το αποτέλεσμα, ίσως, για να διατηρήσει ένα θετικό πρόσημο μάλλον δεν χρειάζεται την αμερικανική εμπλοκή, ιδιαίτερα όταν δυναμιτίζεται από θερμοκέφαλους νεο-συντηρητικούς τύπου Lutwak. O Αμερικανός McAdams πάντως είναι χαρούμενος που οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση εμπλοκή στις θετικές συζητήσεις, "ίσως είναι μια ευκαιρία να τα πάνε καλύτερα χωρίς να είμαστε εμείς εκεί".

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.