Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου – Που “κουμπώνουν” Ελλάδα-Εμιράτα

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου – Που "κουμπώνουν" Ελλάδα-Εμιράτα,

Η δεύτερη, εντός του 2010, επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς σηματοδοτεί την μετεξέλιξη μιας συνεταιρικής σχέσης, σε στρατηγική. Τι μεσολάβησε όμως και τα Εμιράτα μετατράπηκαν από οικονομικός εταίρος, σε στρατηγικό συνέταιρο και ενδεχομένως σύμμαχο;

Με μία λέξη, ο Ερντογάν! Ο Τούρκος πρόεδρος ωθεί τα Εμιράτα, όπως και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, να συνταχθούν με την Αθήνα, σε έναν αντιτουρκικό άξονα που θα εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι και τον Περσικό Κόλπο.
Άλλωστε ο Ερντογάν κατηγόρησε και συνεχίζει να κατηγορεί τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Εμιράτων, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Έκτοτε οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν οδηγηθεί στο ναδίρ, με την Τουρκία να υποστηρίζει το Κατάρ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, δύο υπαρξιακές απειλές για το καθεστώς του Άμπου Ντάμπι και των περισσότερων αραβικών κρατών. Συν τοις άλλοις η Τουρκία δια της επέμβασης της στην Λιβύη, κατόρθωσε και πέτυχε σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης, έναντι του στρατάρχη Χάφταρ, στενού συμμάχου των Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Επιπλέον, η πρόθεση του Ερντογάν να αυτοανακηρυχθεί ηγέτης του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου, όπως έδειξε με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και με το κάλεσμα στους μουσουλμάνους για μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντως, προκαλεί τις οργισμένες αντιδράσεις τόσο των Εμιράτων, αλλά κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί την προστάτιδα δύναμη των ιερών τόπων του Ισλάμ.

Ως εκ τούτου παρατηρείται μία ευθυγράμμιση “των πλανητών και των αστέρων”, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μετεξελιχθεί σε μία στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία και συμμαχία Ελλάδας και Εμιράτων και όχι μόνο. Διότι η συμμαχία με το Αμπου Ντάμπι ανοίγει τον δρόμο για μια ευρύτερη συνεργασία της Ελλάδος με τους παραδοσιακούς συμμάχους των Εμιράτων, την Σερβία στα Βαλκάνια, την Ινδία στην ινδική ήπειρο και τις δύο ηγέτιδες χώρες του αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία.

Ελλάδα και οφέλη

Αναρωτιέται και αναγνωρίζει κανείς πόσο θα ωφεληθεί η χώρα μας από μία συμμαχία με τα Εμιράτα, σε τομείς “χαμηλής πολιτικής” όπως ο τουρισμός και το real estate, όσο και σε τομείς “υψηλής πολιτικής”, ειδικά στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Μπορεί ακόμα να ωφεληθεί σε μία έκβαση της λιβυκής κρίσης που να εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, ειδικά σε ότι αφορά το μέλλον του παράνομου μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η Τουρκία με τον εγκάθετο της στην Τρίπολη.

Άλλωστε η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ουκ ολίγα “ανταλλάγματα” στα Εμιράτα, με την εκπαίδευση με μία από τις αξιόμαχες πολεμικές αεροπορίες της υφηλίου, την συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, ιδίως στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τις επενδύσεις σε “παρθένα γη”, όπως τα ξενοδοχεία ή το Ελληνικό. Ανοίγεται, εν ολίγοις, ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για τις δύο πλευρές. Υπάρχει άραγε το σχέδιο και η σοβαρότητα εκ μέρους της Ελλάδας να αξιοποιήσει την συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο έπακρον, με τη μορφή μια στρατηγικής συμμαχίας; Ο καιρός θα δείξει!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι