ΔΙΕΘΝΗ

Ο εφτάψυχος Ράμα ξανά στο τιμόνι της Αλβανίας

Ο εφτάψυχος Ράμα ξανά στο τιμόνι της Αλβανίας, Γιωργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος έχει ορκισμένους εχθρούς μέσα στη Αλβανία, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με το 40% των καταμετρημένων ψήφων, καθώς το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) κερδίζει τις έδρες που του δίνουν κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, επειδή το εκλογικό σύστημα είναι περιφερειακό και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη, αν και δεν αναμένεται να  αλλάξει κάτι, υπάρχουν κάποιες μικρές επιφυλάξεις για να δηλωθεί και επίσημα η νίκη Ράμα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί προβάδισμα με ποσοστό 49,29% έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) που ακολουθεί με 38,9% ψήφους. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (SMI) αποσπά ποσοστό 7.11% και το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (PSD) το 2.15 % των ψήφων. Τα εκλογικά ποσοστά μεταφράζονται σε 77 έδρες (χρειάζονται 71 για αυτοδυναμία) για το SP, σε 56 για DP, σε 5 για το LSI και σε 2 έδρες για PSD.

Το ότι το εκλογικό σύστημα στην Αλβανία είναι περιφερειακό, που σημαίνει ότι συνολικό ποσοστό για την κατανομή των 140 εδρών του Κοινοβουλίου δεν έχει σημασία και ότι ο νικητής των εκλογών αναδεικνύεται από το ποσοστό που λαμβάνουν τα κόμματα σε κάθε περιφέρεια. Παράλληλα, η ξαφνική παραίτηση του Τομ Ντόσι από τη θέση του ως προέδρου του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (PSD) δίνει τη δυνατότητα στο Ράμα να αποκτήσει και κυβερνητικό εταίρο. Με τον Ντόσι στην ηγεσία δεν ήταν δυνατόν γίνει καθώς είχε επικριθεί έντονα από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η υποψηφιότητα του Ντόσι στις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Η πολιτική πόλωση ενδέχεται να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Καθώς τα αντιπολιτευτικά κόμματα και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αναμένεται να κατηγορήσουν το Ράμα για νοθεία των εκλογών. Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας έκανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, για να αποδεχτούν το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα μετά την οριστική ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Αλβανία ενδέχεται να επαναληφθούν, καθώς διαδηλώτες και αντιπολίτευση κατηγορούσαν το Ράμα για διαφθορά και αυταρχική διακυβέρνηση. Επιπλέον, οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών γίνονται ολοένα και πιο δυσκολες εξαιτίας της κακής πορείας της οικονομίας.

Νικητής και πάλι

Ο Ράμα καταφέρνει να κερδίσει και μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία, παρά τη διαφθορά που χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του και τις σχέσεις της με τον οργανωμένο έγκλημα, όπως προκύπτει από εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών ινστιτούτων και οργανισμών. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα τους είναι απογοητευτικά για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Ράμα.

  Πολύνεκρη επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ - Νεκρός και ο δράστης

Οι υποσχέσεις του Ράμα όταν ανέλαβε την εξουσία το 2013 για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ, έμειναν τελικά μόνο στα λόγια.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρωθυπουργία του να αποτελέσει σημαντική οπισθοδρόμηση για την Αλβανία. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση σύντομα παρουσίασε σημαντικά ελαττώματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Το αποτέλεσμα ήταν άτομα με διαβόητο παρελθόν και ποινικό φάκελο να προωθηθούν στο κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ενδεχομένως, εάν η αλβανική διασπορά είχε δικαίωμα ψήφου από τις χώρες που διαμένει, ίσως να είχε επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται γιατί δεν έδωσαν λύση σε αυτό το ζήτημα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι