ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Εντογάν για τα F-16 και την παραίτηση Μενέντεζ

Ο Εντογάν βλέπει ευκαιρία για την Τουρκία και F-16 με την παραίτηση Μενέντεζ,

H παραίτηση του γερουσιαστή Μενέντεζ από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ είναι πλεονέκτημα για την Τουρκία και μπορεί να αποβεί ωφέλιμη στην υπόθεση των F-16 εκτίμησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιστρέφοντας από τον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, για «ευκαιρία στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «θα ήταν ωφέλιμο για την Τουρκία να μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία» και να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Όπως εξήγησε με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί «η επιτάχυνση της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τα F-16 αλλά και για όλα τα άλλα θέματα. Ο Μενέντεζ και άλλοι με την ίδια νοοτροπία, έκαναν ενέργειες παρεμπόδισης εναντίον μας», είπε ο Ερντογάν. «Η αποχώρηση του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί τους τομείς που χρήζουν διαχείρισης».

«Αναμένουμε πλέον ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που περιμένουμε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση». Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνεπείς στη δέσμευση για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, τότε και το τουρκικό Κοινοβούλιο θα υλοποιήσει την τουρκική δέσμευση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις και για την Κύπρο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι την ερχόμενη περίοδο θα γίνει η συνεδρίαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και – όπως πρόσθεσε – το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να προσκληθεί σε αυτήν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. «Προσεγγίσαμε όλες τις φόρμουλες και τη φόρμουλα της Ομοσπονδίας. Από εδώ και πέρα έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από λύση δύο κρατών στην Κύπρο», σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Θα υψώσουμε περισσότερο τις φωνές μας για να αναγνωριστεί η “ΤΔΒΚ” από άλλες χώρες».

Αναφορικά με το Καραμπάχ, κάλεσε την Αρμενία «να υποστηρίξει την ειρήνη για τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης (του Αζερμπαϊτζάν)».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι