Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει τις τουρκικές πρεσβείες σε κέντρα κατασκοπείας

Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει τις τουρκικές πρεσβείες σε κέντρα κατασκοπείας, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πως τουρκικές πρεσβείες και προξενεία λειτουργούν ως κέντρα κατασκοπείας. Παράδειγμα είναι η δράση της τουρκικής πρεσβείας στην Πολωνία, σαν μακρύ χέρι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Απόρρητο έγγραφο που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι ένας Τούρκος υπήκοος που ζει στην Πολωνία, είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από την εκεί τουρκική πρεσβεία.

Όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν γι’ αυτόν από την τουρκική πρεσβεία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα εναντίον του παρακολουθούμενου, όταν διώχθηκε ποινικά με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ας σημειωθεί ότι στην Τουρκία Κούρδοι και γκιουλενιστές διώκονται συστηματικά με αυτή την κατηγορία. Η τουρκική πρεσβεία στη Βαρσοβία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το ίδιο σε γενικές γραμμές συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι με τη βοήθεια των εκάστοτε πρεσβειών πέφτουν θύματα απαγωγής και επιστρέφονται δια της βίας πίσω στην Τουρκία. Και σ’ αυτές τις επιχειρήσεις πρωτοστατούν Τούρκοι πράκτορες και διπλωμάτες. Οι πιο τυχεροί αντιφρονούντες στερούνται προξενικών υπηρεσιών, ενώ ανακαλούνται και τα διαβατήριά τους.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Οι τακτικές αυτές που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έγιναν αντιληπτές από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος-εισηγητής της ομάδας εργασίας για τις εξαφανίσεις και ο Φελίπε Μοράλες, ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, έστειλαν μια κοινή επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη «συστηματική πρακτική απαγωγών, εκτός τουρκικού εδάφους που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό κράτος και τη βίαια επιστροφή τούρκων υπηκόων από πολλά κράτη στην Τουρκία».

Παρομοίως, η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση διαπίστωσε στην 87η σύνοδό της που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 Απριλίου και 1 Μαΐου 2020 ότι η στέρηση της ελευθερίας τριών ατόμων από την τουρκική κυβέρνηση ήταν αυθαίρετη, δεν διέθετε νομική βάση και παραβίαζε τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το διεθνές σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Οι υποθέσεις που αναφέρονται στην επιστολή αποκάλυψαν την παράνομη εμπλοκή διπλωματών στην απέλαση ατόμων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Σε πολλές περιπτώσεις, Τούρκοι πρεσβευτές συνεργάστηκαν με τη ΜΙΤ, ώστε να απαγάγουν σε ξένο έδαφος Τούρκους υπηκόους. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρεσβεία της Τουρκίας στην Πρίστινα. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, αυτή αποτέλεσε τη βάση για τον εφοδιασμό και τον σχεδιασμό της απαγωγής και χρησίμευσε ως κέντρο κράτησης.

  Βολές Άγκυρας κατά ΗΠΑ και Ευρώπης για ρατσισμό και ταξιδιωτικές οδηγίες

Έξι Τούρκοι υπήκοοι που ζούσαν στο Κόσοβο κρατήθηκαν για ένα διάστημα στην κατοικία της τότε Τούρκου πρέσβειρας Κιβιλισιμ Κιλίκ. Η συγκεκριμένη ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες της από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος τη διόρισε γενική διευθύντρια στον τομέα του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει αρμοδιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!

“Λίστες θανάτου” και απαγωγές

Περιττό να πούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε κάποια απάντηση στους εισηγητές του ΟΗΕ για την απαγωγή και βίαιο επαναπατρισμό Τούρκων υπηκόων (αρκετοί ήταν δάσκαλοι) που ζούσαν σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Το έγγραφο του ΟΗΕ αποκάλυψε επίσης πώς ο Μεζουτ Κασμάτ και τα μέλη της οικογένειάς του απήχθησαν μετά από πληροφορίες που συνέλλεξε γι’ αυτούς η τουρκική πρεσβεία στο Πακιστάν. Τέθηκαν σε κράτηση επί 17 ημέρες και μετά επέστρεψαν ακούσια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, η οικογένεια Κασμάτ φέρεται να υπέστη σωματική και λεκτική κακοποίηση με στόχο να τους εξαναγκάσουν να επιστρέψουν εθελοντικά στην Τουρκία, ενώ μεταφέρθηκαν στην Τουρκία παρά τη δικαστική απόφαση κατά της απέλασης που εκδόθηκε. Εκτός από τον ρόλο τους στις απαγωγές, τουρκικές πρεσβείες και προξενεία έχουν γίνει εργαλεία κατασκοπείας στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο κατασκοπεύουν συστηματικά τους αντιφρονούντες, παραθέτοντας τα ονόματά τους και τις καθημερινές κινήσεις τους, σαν να ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Απειλές, απαγωγές, αλλά και ύποπτοι θάνατοι Κούρδων ακτιβιστών, μελών της αδελφότητας Γκιουλέν και άλλων αντιφρονούντων έχουν προβληματίσει τις αρχές ασφαλείας πολλών κρατών, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χάγη έχει έδρα ένα μυστικό κλιμάκιο της ΜΙΤ, η οποία έχει συντάξει και “λίστες θανάτου”, στις οποίες έχουν καταχωρηθεί Κούρδοι, Τούρκοι, αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες που είναι σφοδροί επικριτές του Ερντογάν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, οι Τούρκοι πράκτορες, που δεν έχουν διπλωματική ιδιότητα, απασχολούνται συνήθως σε ταξιδιωτικά γραφεία, σε τράπεζες, σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και βέβαια σε μουσουλμανικά τεμένη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι