ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Ερντογάν καρατομεί και τον υπουργό Οικονομικών – Το παρασκήνιο

Ο Ερντογάν καρατομεί και τον υπουργό Οικονομικών – Το παρασκήνιο

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει τον υπουργό Οικονομικών Λουφτί Ελβάν (επίσημα παραίτηση) αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική που  εξαθλιώνει τον τουρκικό λαό. Το γεγονός, ότι ο Ερντογάν απέπεμψε τον Ελβάν χθες μετά τα μεσάνυχτα, παραπέμπει στο ότι ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις. Διόρισε στη θέση του, τον αναπληρωτή του Νουρετίν Νεμπάτι, οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον επίσης πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμβρό του Ερντογάν.

Η πολιτική μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν που έχει υπονομεύσει την τουρκική λίρα και προκαλεί τον πληθωρισμό, δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα μέλος της κυβέρνησης αλλά και ούτε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Για αυτό το λόγο ο Tούρκος πρόεδρος επιλέγει στις σημαντικές θέσεις της οικονομίας άτομα-ανδρείκελα που θα υποτάσσονται πλήρως στις διαταγές του.

Τελικά ο Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα παρουσιάζει πτώση, κυρίως εξαιτίας της οικονομίας, φαίνεται να επιλέγει πρόσωπα για θέσεις μεγάλης ευθύνης, μέσα από τον κύκλο στενών συνεργατών του και βάσει συστάσεων του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Αλμπαϊράκ και τροφοδοτεί μία σεναριολογία στον τουρκικό Τύπο για παρασκηνιακή επιστροφή του γαμβρού του Ερντογάν.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Αλμπαϊράκ διατηρεί σχέσεις με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Καβτζίογλου και την οικονομολόγο Ερισάχ Αριτζάν, επίσης στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, αυτά  επισημαίνουν, ότι γαμβρός του Ερντογάν έχει φιλικές σχέσεις και με κυβερνητικά στελέχη, όπως τον υπουργού  Εμπορίου Μεχμέτ Μους καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, υπήρξε ενεργό στέλεχος του AKP, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της MUSIAD (Ένωση Τούρκων βιομηχάνων) και του πειθαρχικού συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης (ITO). Επίσης, έχει δραστηριοποιηθεί και σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείνται στην ιδεολογία του Ερντογάν.

Η καρατόμηση

Η καρατόμηση του Ελβάν αποτελεί την τελευταία μετά από μια σειρά αποπομπών από κορυφαίες οικονομικές θέσεις, συμπεριλαμβανόμενων τριών διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας που έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Κινήσεις του Ερντογάν που έπληξαν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κακοδιαχείριση και η αβεβαιότητα άφησαν τον πληθωρισμό σε διψήφιο αριθμό και τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα χαμηλά, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της μέσα σε τέσσερα χρόνια, μακράν η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές.

O Eλβάν θεωρήθηκε ως ένας από τους τελευταίους υπουργούς που θα μπορούσαν να πείσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του. Η νέα απόφασή του Τούρκου προέδρου για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό ώθησε την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει χθες για να σταθεροποιήσει το ασταθές νόμισμα για πρώτη φορά από το 2014.

Επισημαίνεται, ότι την ίδια μέρα ο Έλβαν δήλωσε ότι το υπουργείο του είχε αποδείξει ξεκάθαρα ότι πολεμάει τον πληθωρισμό και κάλεσε και άλλα ιδρύματα να κάνουν το ίδιο. Τα σχόλιά του θεωρήθηκαν από τοπικούς αναλυτές ως συγκαλυμμένη κριτική για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν. Μια μέρα αργότερα, αυτός επέπληξε δημόσια στελέχη του κυβερνώντος κόμματός του πως υποστήριξαν πολιτικές υψηλών επιτοκίων ,χωρίς, όμως, να τους κατονομάσει. Η αντίστροφη μέτρηση, όπως τελικά αποδείχθηκε, είχε ήδη αρχίσει για τον υπουργό Οικονομικών.

Η οικονομική πολιτική του Ερντογάν αποτελεί καθημερινό στόχο έντονων επικρίσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και του  Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ. Ταυτόχρονα η μεγάλη ακρίβεια, έχει βγάλει στους δρόμους εξαθλιωμένες μάζες που λιμοκτονούν και διαδηλώνουν εναντίον του. Το μόνο που μένει  είναι να αποδειχθεί αν η οικονομία που θεωρείται η “αχίλλειος πτέρνα” του Ερντογάν, θα προκαλέσει την πτώση του, όπως διατείνονται αναλυτές. Όμως, αυτό θα το δείξει η εξέλιξη των καταστάσεων. Ο Ερντογάν θεωρείται, μέχρι στιγμής, εφτάψυχος και καταφέρνει να παίρνει “ενέσεις” δις δολαρίων από αραβικά κράτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι