Ο γιατρός που βοήθησε τη CIA να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν

Σύνταξη SLpress.gr
21
Ο γιατρός που βοήθησε τη CIA να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν

Οι πακιστανικές αρχές φαίνεται πως ετοιμάζονται να απελευθερώσουν τον Σακίλ Αφρίντι, τον Πακιστανό γιατρό που βοήθησε την αμερικανική CIA στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν και την τελική «εξουδετέρωσή του» στο Αμποταμπάντ, κοντά στη πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Η μεταφορά του από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Πεσαβάρ, στη φυλακή «Αντιάλα» στο Ραουαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ισλαμαμπάντ, θεωρείται ένα πρώτο βήμα.

Τυπικά, η μεταφορά του Αφρίντι έγινε με την επίκληση λόγων ασφαλείας, οι οποίοι είναι ένας πολύ γενικός χαρακτηρισμός επιδεχόμενος πλήθος ερμηνειών. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι απειλείτο η ζωή του και αποφάσισαν να τον μεταφέρουν. Εξίσου εύσχημη υπόθεση θα μπορούσε να είναι ο φόβος του ενδεχομένου κάποιας επιχείρησης των Αμερικανών με σκοπό να απελευθερώσουν έναν κρίσιμο «κρίκο στην αλυσίδα» που οδήγησε στην εξουδετέρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τέλος, θα μπορούσε όντως να σημαίνει διπλωματικές διεργασίες εν εξελίξει, με στόχο την αποφυλάκισή του που είναι και η πραγματικότητα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεσή του. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Asharq Al-awsat, οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν τον Αφρίντι πριν από εφτά χρόνια, τον δίκασαν και τον καταδίκασαν σε πολυετή φυλάκιση.

Η επίσημη κατηγορία ήταν η συμβολή του στην οργάνωση και εκτέλεση από αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, σε πακιστανικό έδαφος, της επιδρομής στο Αμποταμπάντ με αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011. Την άποψη ότι η μεταφορά του σε μια άλλη φυλακή ίσως αποτελεί το προοίμιο της απελευθέρωσής του, διατύπωσε ο δικηγόρος του το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Βέβαια, τα 23 χρόνια φυλάκισης, που του επέβαλλε η πακιστανική Δικαιοσύνη, είχαν ως αιτιολογία «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»!

Ωστόσο, πολύ πρόσφατα, η ποινή του μειώθηκε στο επτά χρόνια, καθώς το 2013 ανατράπηκε η καταδίκη. Όμως παραμένει στη φυλακή για διαδικαστικούς (βλ. πιθανότατα πολιτικούς) λόγους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ποινή μειώθηκε στα επτά χρόνια συνολικά όσα είναι τα χρόνια που βρίσκεται έγκλειστος. Άρα πιθανότατα επίκειται η ελευθέρωσή του. Ο Αφρίντι κατηγορήθηκε για προδοσία, καθώς του καταλογίστηκε ότι βοήθησε την αμερικανική CIA να συλλέξει γενετικά δείγματα από την οικογένεια του Μπιν Λάντεν, ανοίγοντας το δρόμο για την επιδρομή των SEAL του αμερικανικού Ναυτικού στο συγκρότημα κατοικιών του Αμποταμπάντ.

Η συνεχιζόμενη κράτηση του γιατρού αποτελεί σταθερά πηγή εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν. Κατηγορεί τους Πακιστανούς ότι εξακολουθούν να «περιθάλπουν» μαχητές των Ταλιμπάν που πολεμούν στο Αφγανιστάν, υπονομεύοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης της πολύπαθης αυτής χώρας της Κεντρικής Ασίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.