Ο ISIS αλλάζει τον χάρτη στη Μέση Ανατολή
27/08/2017του Μένιου Τασιόπουλου –
Προς πλήρη ανατροπή των παραδοσιακών ισορροπιών βαδίζει η Μέση Ανατολή. Η διαγραφόμενη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους και στο Ιράκ και στη Συρία θα είναι οριστική. Οι τζιχαντιστές δεν θα αποκτήσουν το περιπόθητο Χαλιφάτο. Ο μεγαλοϊδεατισμός τους δεν θα δικαιωθεί. Η παρεμβολή τους, όμως, λειτούργησε σαν καταλύτης για να αλλάξει ο χάρτης της περιοχής. Τα σύνορα που θα διαμορφωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν θα θυμίζουν τον χάρτη που χάραξαν οι Αγγλογάλλοι αποικιοκράτες πριν έναν αιώνα.
Στο βόρειο Ιράκ οι Κούρδοι έχουν εγκαθιδρύσει εδώ και χρόνια κρατικές δομές και στο επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους το de facto αναμένεται να μετατραπεί σε de jure. Στη Συρία, μπορεί το καθεστώς Άσαντ να ανακτά εδάφη και να σταθεροποιεί τη θέση του, αλλά και εκεί η ενότητα του κράτους έχει ραγίσει ανεπιστρεπτί.
Αμερική και Ρωσία “χαράζουν το χάρτη”
Στον Βορρά, οι άλλοι Κούρδοι έχουν, επίσης, εδραιώσει κρατικές δομές και ακολουθούν κατά πόδας τον δρόμο των ομοεθνών τους στο βόρειο Ιράκ. Ισχυρό είναι και το σενάριο για δημιουργία σουνιτικού κρατικού μορφώματος στη Συρία, το οποίο ενδεχομένως να επεκταθεί και σε εδάφη του Ιράκ που κατοικούνται από σουνιτικούς πληθυσμούς.
Αμερικανοί και Ρώσοι ανταγωνίζονται για επιρροή και σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, χωρίς προς το παρόν τουλάχιστον να μπορούν να συγκλίνουν μεταξύ τους, όπως αρχικά επιθυμούσαν τα συστήματα εξουσίας που στηρίζουν τους Τράμπ και Πούτιν. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια αδιόρατη αίσθηση ενός χάρτη τύπου Γιάλτας, αλλά μόνο το μέλλον θα δείξει εάν τελικώς θα βρεθεί κοινός τόπος.
Ο στρατός του Χαλίφη αποτραβιέται, έχοντας παίξει τον ρόλο του καταλύτη. Οι μαυροφορεμένοι απρόσωποι μαχητές του «ιερού πολέμου» παίρνουν τον δρόμο για την Ευρώπη και τον Καύκασο για να συνεχίσουν τον «χορό του θανάτου και του τρόμου» εναντίον των Δυτικών και των Σλάβων. Στη Μέση Ανατολή, η πολιτική ένταση κινείται βόρεια. Χαράζει η ημέρα της εθνικής χειραφέτησης των Κούρδων.
Καθοριστικού ρόλου το κουρδικό
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους και στο Ιράκ και στη Συρία. Η Τουρκία τις κατηγορεί γι’ αυτό, δεδομένου ότι η ένοπλη πολιτοφυλακή των Κούρδων στη Συρία διατηρεί πολιτικούς δεσμούς με το ΡΚΚ. Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον παραμένει στη θέση υπέρ της ενότητας του Ιράκ και –είναι αλήθεια χωρίς να ασκεί πίεση– ζητάει από τους Κούρδους του Ιράκ να αναβάλλουν το δημοψήφισμά τους για ανεξαρτησία.
Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που αναγνωρίζει το δικαίωμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ. Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πριν μερικές ημέρες με 33 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τους δήλωσε ξεκάθαρα πως το Ισραήλ στηρίζει την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. Προφανώς επιδιώκει τη διάσπαση και της Συρίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Από την πλευρά της, η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει το αναπότρεπτο και γι’ αυτό στρέφεται προς τη Μόσχα και κατ’ επέκτασιν προς την Τεχεράνη. Τις προηγούμενες ημέρες υπέγραψε ενεργειακές συμφωνίες ύψους επτά δισ. δολαρίων με το Ιράν και τη Ρωσία. Υπάρχουν και τριμερείς επαφές μεταξύ των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.
Η Τουρκία δεν απομακρύνεται μόνον από την Ευρώπη, αλλά καθίσταται με ραγδαίο ρυθμό και “αναξιόπιστος εταίρος” για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα στη σύγκρουση που έρχεται έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο.