O Λευκός Οίκος με… πινελιές Τραμπ

O Λευκός Οίκος με… πινελιές Τραμπ

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, επιχειρούμε να εισέλθουμε στα ενδότερά του. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να βιώσει μία διαφορετική, από εκείνη των τεσσάρων προκατόχων του, εμπειρία. Η Δυτική Πτέρυγα, αλλά και οι ξενώνες έχουν πια υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλησε να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει το νέο του σπίτι. Τέλος, ανακαλύπτουμε το περίφημο Blair House, ξενώνα της ελληνικής αποστολής κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον.

Μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ και την μετακόμισή του στον Λευκό Οίκο ένα άρθρο του περιοδικού Golf ανέφερε ότι ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλεσε το νέο, για την επόμενη τετραετία, σπίτι του «πραγματικό αχούρι». Ο ίδιος έσπευσε με ένα tweet να το διαψεύσει, όταν η υποτιθέμενη αυτή είδηση πήρε διαστάσεις και αναμεταδόθηκε από εγχώρια και διεθνή μέσα.

Όποια και να είναι η αλήθεια, όπως και οι πρόεδροι που προηγήθηκαν αυτού, θέλησε να δώσει μία πιο προσωπική νότα. Έτσι, με την έναρξη των διακοπών του, άρχισαν και οι πυρετώδεις εργασίες, κυρίως στην περίφημη δυτική πτέρυγα που χτίστηκε το 1902. Πρόκειται για το «στρατηγείο» της αμερικανικής διοίκησης, καθώς εκεί βρίσκεται η αίθουσα υπουργικού συμβουλίου, η αίθουσα διαχείρισης έκτακτων αναγκών, το γραφείο Τύπου, η αίθουσα για το briefing και φυσικά το Οβάλ Γραφείο.

Εκ βάθρων αλλαγή του οβάλ γραφείου

Το οβάλ γραφείο προσαρμόστηκε στα γούστα του νέου προέδρου. Βάφτηκαν οι τοίχοι, άλλαξαν τα χαλιά, οι κουρτίνες και οι ταπετσαρίες. «Υπήρχαν πολλοί λεκέδες», είχε δηλώσει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Ειδικά η ταπετσαρία στην οποία κυριαρχούν τα φλοράλ σχέδια», είπε η ίδια πηγή, ήταν επιλογή του ίδιου του Τραμπ. Συνολικά σε όλη τη Δυτική Πτέρυγα αντικαταστάθηκαν πάνω από 6.000 μέτρα χαλιών που κόστισαν σχεδόν 2.000.000 δολάρια. Στο “νέο” Λευκό Οίκο στέκονται επιβλητικά πια πολλοί διακοσμητικοί αετοί. Δύο από αυτούς, επιχρυσωμένοι, τοποθετήθηκαν στην αίθουσα Ρούσβελτ.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε εκ νέου σύστημα κλιματισμού, όχι μόνο στο προεδρικό γραφείο, αλλά σε ολόκληρη την πτέρυγα. Οι συνεργάτες του Τραμπ σχολίασαν ότι ο κλιματισμός στη Δυτική Πτέρυγα μετράει δεκαετίες και σύντομα θα χαλούσε αν δεν δινόταν το πράσινο φως για τις παρεμβάσεις αυτές. Έτσι, υδραυλικοί, οικοδόμοι και άλλοι εργάτες δούλεψαν ασταμάτητα για κάποιες εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, αντικαταστάθηκαν τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού, αλλά και απολύμανσης. Είχαν, μάλιστα. παρατηρηθεί διαρροές, τεχνικά προβλήματα ακόμα και ζωύφια που κυκλοφορούσαν ανενόχλητα.

Ανακαινίστηκε και μία από τις βασικές κουζίνες, αλλά και το lobby του ισογείου. Αντικαταστάθηκαν και διάφορα έπιπλα, όπως και προστέθηκε σε κάθε ευκαιρία το χρυσό, αγαπημένο χρώμα του Τραμπ. «Ό,τι χρησιμοποιήσαμε κατασκευάστηκε στην Αμερική» πρόσθεσε ο επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι στους προμηθευτές περιλαμβάνονται αρκετές αμερικανικές φίρμες, καθώς και εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες.

Ο εσωτερικός κήπος του blair House

Αλλαγές και στο Blair House

Μικρότερες αλλαγές έγινα και στο Blair House, εκεί που φιλοξενήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή. Βρίσκεται στη λεωφόρο Pennsylvania 1651 και κάποτε είχε χρησιμοποιηθεί και ως επίσημη κατοικία Προέδρων από τότε που το αγόρασε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1942. Εκεί διέμεινε, ο Χάρι Τρούμαν από το 1948 έως το 1952, εξαιτίας των χρονοβόρων ανακαινίσεων που έγιναν στο Λευκό Οίκο.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Blair House χτίστηκε το 1824 για τον Δρ. Joseph Lovell, γενικό χειρουργό του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν το πρώτο σπίτι που σχεδόν συνόρευε με τον Λευκό Οίκο.

Οι σημαίνοντες καλεσμένοι του είναι αμέτρητοι και περιλαμβάνουν ξένους ηγέτες, αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς. Πριν αγοραστεί από το Αμερικανικό δημόσιο, το σπίτι ήταν ιδιόκτητο από την οικογένεια Blair. Αργότερα επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών. Διαθέτει 109 δωμάτια, από τα οποία 15 δωμάτια διαθέτουν πλήρες μπάνιο, τρεις επίσημες τραπεζαρίες, δύο μεγάλες αίθουσες συνεδρίων, δύο κουζίνες, ακόμα και σαλόνι ομορφιάς, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- χρησιμοποίησε και η Μπέτυ Μπαζιάνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι