Ο Μακρόν απαντάει στην AUKUS και με διάσκεψη για τη Λιβύη
21/09/2021H απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει Διάσκεψη για τη Λιβύη, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), θεωρείται μία κίνηση που επιδιώκει να εμφανίσει τη Γαλλία σαν σημαντικό διαμορφωτή λήψης αποφάσεων πάνω σε διεθνή ζητήματα που έχουν επιπτώσεις στη γεωπολιτική “σκακιέρα”.
Ο Μακρόν αποβλέπει στο να δείξει ότι ο παγκόσμιος ρόλος της Γαλλίας δεν περιορίζεται από άλλες στρατηγικές συνεργασίες. Ο στόχος της διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που έχει προγραμματιστεί για την 12η Νοεμβρίου θα έχει θέμα την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, από τη Νέα Υόρκη.
To γεγονός ότι ο Λεντριάν, μαζί με τους ομολόγους του από Ιταλία και Γερμανία, Λουίτζι ντι Μάιο και Χάικο Μάας αντίστοιχα, θα συμπροεδρεύσουν την Τετάρτη σε μια συνάντηση για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη, δημιουργεί την εντύπωση, ότι ο Μακρόν θα επιδιώξει να παρουσιάσει και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα της Λιβύης.
Τα πρωτεία τα είχε το Βερολίνο όπου είχε διοργανώσει διασκέψεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Ο Μακρόν με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία, θα προσπαθήσει να αναδειχθεί σε καθοδηγητή της ΕΕ, εκμεταλλευόμενος και την συμπαράσταση των Βρυξελλών για τον αποκλεισμό της Γαλλίας από την στρατηγική συνεργασία AUKUS, που έπληξε γαλλικά αμυντικά συμφέροντα και που επηρέαζει και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Οι γαλλικές προτεραιότητες
Οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 κρατών-μελών που συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία την καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι. Το μεγάλο στοίχημα για την Γαλλία και την ΕΕ θα είναι να διασφαλιστεί η διενέργεια των εκλογών στη Λιβύη.
Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Μακρόν. Επιπλέον, η ΕΕ με την Middle East Peace Process και τον ειδικό απεσταλμένο της Σβεν Κόοπμανς επιδιώκει και αυτή να αποκτήσει έναν ισχυρό ρόλο. H Γαλλία έχει και ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη –διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου– και η γαλλική εταιρεία TOTAL δραστηριοποιείται στη βορειοαφρικανική χώρα για σχεδόν επτά δεκαετίες.
Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη είχε ταχθεί με την πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πολεμούσε την τότε κυβέρνηση της Τρίπολης, που είχε στενό σύμμαχο την Τουρκία –με τη στρατιωτική παρέμβασή της άλλαξε τη ροή του πολέμου υπέρ του πρώην πρωθυπουργού Φαγέζ Αλ- Σάραζ. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικρίνει σφοδρά τον Ερντογάν για την πολιτική του στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει απαιτήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων.
Εύθραστη πολιτική κατάσταση
Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στην Λιβύη παραμένει εύθραυστη και εγείρει ερωτήματα για την επόμενη μέρα εξαιτίας των ανταγωνισμών για εξουσία. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ και έχει πρόεδρο τον Ακίλα Σαλέχ υπερψήφισε, πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα.
Ωστόσο, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχει την έδρα την Τρίπολη, δήλωσε ότι απορρίπτει τη διαδικασία και θεωρεί άκυρη την πρόταση μομφής, διότι παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία του 2015. Διεξάγεται μια διαμάχη μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φατριών, που άλλες έχουν στόχο τη διενέργεια των εκλογών του Δεκεμβρίου και άλλες την αναβολή τους, με κύριο γνώμονα την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών και την άσκηση επιρροής στην μετεμφυλιακή εποχή.