ΡΕΠΟΡΤΑΖ

O Μισέλ πήγε στο Πεκίνο, τα άκουσε από τον Σι και έμεινε άφωνος

O Σαρλ Μισέλ πήγε στο Πεκίνο τα άκουσε από τον Σι και απήλθε,

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δικαίωσε την κριτική που είχε δεχθεί προκαταβολικά για την επίσκεψή του στο Πεκίνο, καθώς το μόνο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ήταν οι αμοιβαίες υποσχέσεις για συνεργασία. Σε ποιους τομείς και με ποιους όρους, όμως, δεν κατέστη σαφές από τις δηλώσεις των δύο.

Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με την ανάρτηση του Μισέλ στο Twitter, το Ουκρανικό. Ο πρόεδρος Σι δήλωσε επ’ αυτού ότι πιέζει για λύση με πολιτικά μέσα. Η «κρίση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της Ευρώπης και όλων των χωρών της Ευρασίας» είπε και πρόσθεσε σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση της κρίσης και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης».

Η Κίνα «θέλει να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο με τον δικό της τρόπο». Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ο Σι, επανέλαβε στη συνάντηση με τον Μισέλ τον όρο κρίση. «Όσο πιο ταραχώδης γίνεται η διεθνής κατάσταση και όσο πιο εμφανείς γίνονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παγκόσμια σημασία των σχέσεων Κίνας-ΕΕ», τόνισε ο Σι.

Μισέλ και Σι συμφώνησαν πάντως ότι «οι πυρηνικές απειλές είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες». Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι η ΕE βασίζεται στην Κίνα, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα επηρεάσει τη Ρωσία να σεβαστεί τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να βοηθήσει «στον τερματισμό της βάναυσης καταστροφής της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ. Την καταδίκη των απειλών με τη χρήση πυρηνικών όπλων, είχε εκφράσει ο Σι και κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου.

Στα άλλα θέματα που έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, οι όροι του οικονομικού ανταγωνισμού, οι εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν, τα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εσχάτως οι διαμαρτυρίες για την πολιτική zero Covid που ακολουθεί το Πεκίνο, ο Σι, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση είπε ότι οι δύο πλευρές «δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις». Ο Μισέλ δεν έγινε γνωστό εάν είπε κάτι.

Η αποστολή του Μισέλ

Ο Μισέλ είχε επικριθεί από αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, καθώς η επίσκεψη συνέπιπτε με το κύμα διαδηλώσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής zero Covid και ακούστηκαν φωνές ακόμη και για ακύρωση ή έστω αναβολή. «Ο Σαρλ Μισέλ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο Σι. Όταν σε προσκαλεί ο Κινέζος πρόεδρος, λες όχι;», διερωτήθηκε αξιωματούχος της ΕΕ διατηρώντας την ανωνυμία του.

«Η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», έλεγε ο αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο ο Μισέλ «θα παροτρύνει τον πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας και θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ».

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης, πάντως, αφορούσε την αναθέρμανση του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας, κάτι που είχε συμφωνηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, μία διαδικασία που γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη στις συνθήκες αντιπαράθεσης που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Και επ’ αυτού όμως δεν προέκυψε κάτι νεότερο από τις ανακοινώσεις Μισέλ-Σι. Ο Μισέλ συνεχίζει τις επαφές του στο Πεκίνο, όμως, αμέσως μετά την επιστροφή του αναμένεται νέα αντιπαράθεση για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι