Ο Μπάνον, ο Σόρος και ο ευρωπαϊκός «λαϊκισμός»
23/07/2018Ίδρυμα στην Ευρώπη, με σκοπό να προκαλέσει μια ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση που θα εξαπλωθεί στην ήπειρο, προτίθεται να δημιουργήσει ο πιο αμφιλεγόμενος πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο Στίβ Μπάνον. Στόχος του είναι να αναμετρηθεί, επί ευρωπαϊκού εδάφους, με το Open Society, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, το οποίο πολλοί κατατάσσουν στον χώρο της Αριστεράς!
Σύμφωνα με όσα είπε ο Μπάνον στον αμερικανικό ιστότοπο Daily Beast, η οργάνωση θα λέγεται The Mouvement και για συμβολικούς λόγους τα γραφεία της θα είναι στις Βρυξέλλες, στην «καρδιά» δηλαδή της ΕΕ. Το «Κίνημα» θα διενεργεί δημοσκοπήσεις και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε προσωπικότητες από τον χώρο της Δεξιάς, προκειμένου να προωθήσουν τις πολιτικές τους.
Ως πρώτο σταθμό των φιλοδοξιών του, η εμβληματική περσόνα της αμερικανικής Ακροδεξιάς Μπάνον προσδιορίζει τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Τότε εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για το Κίνημά του να προωθήσει πανευρωπαϊκά την φιλοσοφία του και τις βασικές πολιτικές του θέσεις για την ΕΕ και τα προβλήματά της. Για τον λόγο αυτό η οργάνωσή θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη δέκα υπαλλήλων και πρωτίστως ενός ειδικού στις έρευνες γνώμης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή δράση της.
Μια παλιά ιστορία
Η ιδέα είναι παλιά, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις αυστριακές και ιταλικές εκλογές, που έφεραν στην εξουσία ακροδεξιά κόμματα. Την αναζωπύρωση της σχετικής συζήτησης είχε προκαλέσει τότε, στις αρχές Ιουνίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ.
Μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γκρενέλ, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Breitbart, του οποίου ο Μπάνον υπήρξε επικεφαλής, εξέφραζε την ικανοποίησή του για το κύμα συντηρητισμού που άρχισε να κατακτά την Ευρώπη. Παραλλήλως εξέφραζε και την επιθυμία του «να ενδυναμώσει» τους ηγέτες αυτού του κινήματος.
Η συνέντευξη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα στην Γερμανία και το Βερολίνο ζήτησε εξηγήσεις από τον Γκρενέλ για την πρόθεσή του «να ενδυναμώσει συντηρητικά κινήματα ανά την Ευρώπη». Ο ίδιος πάντως επανήλθε, δηλώνοντας ότι «με ηγέτη τον Τραμπ βιώνουμε ένα ξύπνημα της σιωπηλής πλειοψηφίας, εκείνων που απορρίπτουν τις ελίτ και την φούσκα τους». Λίγες ημέρες αργότερα ο Γκρενέλ απέδωσε την ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης σε παρερμηνεία των δηλώσεων του και επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Η συζήτηση ωστόσο είχε ανοίξει.
«Ο Σόρος είναι ο διάβολος, αλλά…»
Ο στόχος του Μπάνον είναι ξεκάθαρος. Θέλει να αναμετρηθεί με το ίδρυμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Σόρος, για τον οποίο είπε ότι «είναι ο διάβολος, αλλά είναι ευφυέστατος». Ο Μπάνον είχε ήδη από τον προηγούμενο χρόνο αρκετές επαφές με Ευρωπαίους από τον χώρο της Δεξιάς. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, με στελέχη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, έναν ορκισμένο εχθρό του Σόρος.
Το Σάββατο, λίγες ώρες πριν την εξαγγελία του Μπάνον, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), με την αιτιολογία ότι η νομοθεσία της σχετικά με το άσυλο και τις επιστροφές μεταναστών έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο. Παραλλήλως προειδοποίησε την Βουδαπέστη, ότι η νέα νομοθεσία, η οποία ονομάζεται «Σταματήστε τον Σόρος» και ποινικοποιεί κάθε βοήθεια που προσφέρεται σε παράνομους μετανάστες, περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα αίτησης ασύλου.
Ο Όρμπαν, ο οποίος είναι από τα ηγετικά μέλη της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ, της σκληρής γραμμής δηλαδή στο μεταναστευτικό, απάντησε στις Βρυξέλλες αυθημερόν, με την επιβολή φόρου 25% στις ΜΚΟ, αν έχουν «προπαγανδιστική δράση που προωθεί θετικά τη μετανάστευση».
Αν πετύχει εκεί κάτω
Μετά την ένταση στις σχέσεις Ρώμης-Παρισιού, που προκάλεσε η άρνηση του ηγέτη της Λέγκας να δεχθεί πλοία ΜΚΟ με μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια, ο Μακρόν είχε κάνει λόγο για λαϊκισμό, που επεκτείνεται στην Ευρώπη σαν μια αρρώστια. «Τους βλέπεις να αναδύονται κάπως σαν λέπρα από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη, σε χώρες που πιστεύαμε ότι θα ήταν αδύνατο να τους δούμε ξανά», είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ιταλία, και κάλεσε του Ευρωπαίους να αντισταθούν.
Ο Μπάνον, ωστόσο, θεωρεί ότι «η Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» και αναφερόμενος στην κυβέρνηση «Πεντάστερων» και Λέγκας σημειώνει: «Αν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε». Και σε αυτό το “οπουδήποτε” θα επιχειρήσει να παρέμβει προφανώς, μέσω του Ιδρύματος που έχει προαναγγείλει.
Ο ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Σαλβίνι, άλλωστε, ήταν ο πρώτος που μίλησε για ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο στο μεταναστευτικό. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι «οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι δημοψήφισμα ανάμεσα στην Ευρώπη των ελίτ, των τραπεζών, της μετανάστευσης, της εποχικής εργασίας από την μία, και της Ευρώπης των λαών και της εργασίας, από την άλλη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δεύτερη κατηγορία «θα είμαστε πλειοψηφία».
Συνάντηση πέντε αστέρων στο Μέιφερ
Μία ημέρα πριν την άφιξη του Τραμπ στο Λονδίνο, ηγέτες του «λαϊκιστικού» κινήματος στην Ευρώπη και ευρωσκεπτικιστές συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στην περιοχή Mayfair, στο δυτικό Λονδίνο. Ανάμεσά τους ο Γάλλος πολιτικός και σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, Λουί Αλιό και ο εκ των πρωτεργατών του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ.
Αν και οι συγκεντρωμένοι άκουγαν τον Μπεν Χάρις-Κουίνι (πρόεδρος μιας λονδρέζικης συντηρητικής δεξαμενής σκέψης) να προτείνει τρόπους για την οργάνωση θερμής υποδοχής στον Τραμπ, ο πραγματικός λόγος που τους έφερε εκεί ήταν άλλος. Όλοι είχαν συγκεντρωθεί στο Μέιφερ για να δουν τον πρώην υπεύθυνο στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου, τον Μπάνον. Ο ίδιος άλλωστε, σε συνέντευξη που είχε δώσει νωρίτερα, είχε θέσει και τον στόχο αυτής της συνάντησης, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον καθορισμό ενός «πλαισίου κατανόησης για τον Τραμπ» απέναντι σε ένα αρνητικό έως και εχθρικό ευρωπαϊκό ακροατήριο.
Ο Μπάνον απολύθηκε από τον Λευκό Οίκο τον περασμένο Αύγουστο και έκτοτε ο Τραμπ κρατιέται μακριά του, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για την διαρροή πληροφοριών που οδήγησαν σε αποκαλύψεις. Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος είχε προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη στο φιλικό προς τον Αμερικανό πρόεδρο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ενώ σε όλες τις δηλώσεις του υπερασπίστηκε τον Τραμπ.
Ο “αφηρημένος Στιβ”, όπως τον αποκαλεί ο Τραμπ μετά τις διαρροές πληροφοριών, έδωσε εξετάσεις από το Λονδίνο, κάνοντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά φανερό πως θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Θα είναι άραγε και αυτό, ένας από τους στόχους του Ιδρύματός του;