Ο Μπόλτον λέει τι πιθανό να σκαρώσει ο Τραμπ για να επανεκλεγεί

Ο Μπόλτον λέει τι πιθανό να σκαρώσει ο Τραμπ για να επανεκλεγεί, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Αιχμές προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Razón, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του (“The Room Where It Happened, a White House Memoir), ο Μπόλτον για άλλη μια φορά εξέθεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τα πεπραγμένα του στο Λευκό Οίκο και αμφισβήτησε την ικανότητά του να ηγηθεί των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επεσήμανε ότι στους τρεις μήνες που απομένουν μπορούν να συμβούν πάρα πολλά. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για «μια έκπληξη του Οκτωβρίου», η οποία προφανώς θα έχει εκλογικά κίνητρα. Αυτή η έκπληξη θα μπορούσε να είναι «μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για διακήρυξη της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και δήλωση ότι θα μπει τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα [της Βόρειας Κορέας] – όχι πως αυτό θα συνέβαινε, αλλά θα το δήλωνε».

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν «να αποφασίσει την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ακόμα και πριν τις εκλογές», ή «θα μπορούσε να πει ότι θα αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ». Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ υπολογίζει με ποιο τρόπο θα επηρεάσει την πολιτική του απήχηση οποιαδήποτε απόφαση καλείται να πάρει.

Μέχρι τις εκλογές, βέβαια, θα μεσολαβήσουν ντιμπέιτ και χρόνος για πρωτοβουλίες που θα αποβούν καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Άλλωστε, «πάντα λέω στον κόσμο να μην υποτιμούν την ικανότητα του Δημοκρατικού Κόμματος να φέρει την καταστροφή στις εκλογές», σχολίασε ο Μπόλτον, εξηγώντας ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά για τον Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Πάντως ο Μπόλτον διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το Δημοκρατικό υποψήφιο, «για φιλοσοφικούς λόγους».

Ένας ακατάλληλος πρόεδρος

Κατ’ επέκταση των αναφορών που έκανε στο βιβλίο του για την προσωπικότητα και το ρόλο του Τραμπ, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είναι ξεκάθαρος: «Δεν έχει μια γενική φιλοσοφία. Δεν είναι συντηρητικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και φιλελεύθερος, ούτε σκέπτεται φιλοσοφικά, στρατηγικά ή πολιτικά». Γι’ αυτό και, όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να κατανοήσει και να λειτουργήσει με συνοχή απέναντι στις σκέψεις του προέδρου.

Επίσης, σε αντίθεση με πολλούς προκατόχους του, ο Τραμπ «δεν ενδιαφέρεται να μάθει τίποτα από τότε που μπήκε στο Λευκό Οίκο και σίγουρα υπάρχουν πολλά που δεν ήξερε», από θέματα λειτουργίας της περίπλοκης αμερικανικής δημόσιας διοίκησης μέχρι ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Πέρα από αυτά όμως, είχε λανθασμένες αντιλήψεις, σύμφωνα με τον Μπόλτον, για θέματα ιστορίας και γεωγραφίας.

Για παράδειγμα «το αν η Φινλανδία ήταν μέρος της Ρωσίας ή για ποιο λόγο η κορεατική χερσόνησος είναι διαιρεμένη» είναι ενδεικτικά θέματα, με τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν εξοικειωμένος. Αυτό οφείλεται στην επικέντρωσή του στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται, αφού «πιστεύει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα “διαβάζοντας” τους ανθρώπους. Ότι μπορεί να αξιολογήσει τους ξένους ηγέτες πολύ γρήγορα, και στη βάση της διαίσθησής του να προχωρήσει σε ικανοποιητικές συμφωνίες μαζί τους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κατανοεί το περιεχόμενό τους».

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας θα ήθελε υποψήφιο πρόεδρο «κάποιον που παίρνει στα σοβαρά το Λευκό Οίκο, που καταλαβαίνει τη σοβαρότητα των αποφάσεων που πρέπει να λάβει και κάποιον που θα αποδίδει σταθερά για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω ότι τα θέματα ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τηλεοπτική σειρά για ακίνητα στο Μανχάταν»… 

Υπαναχώρηση σε σημαντικά θέματα

Προφανώς, ο Τραμπ, αυτήν την περίοδο «το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει είναι αν θα επανεκλεγεί». Η προτεραιότητα αυτή που δίνει στο πολιτικό συμφέρον είναι που τον οδηγεί να αλλάζει γνώμη συχνά, κάτι που «από άποψη εθνικής ασφάλειας, είναι μια δυναμική η οποία μπερδεύει τους συμμάχους μας δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα στους αντιπάλους για τις προθέσεις μας».

Κατά συνέπεια, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πάντα κατά νου την εκλογική του βάση, την οποία ο Μπόλτον εκτιμά ότι «δεν θα χρειάζεται εφόσον επανεκλεγεί και ούτε θα έχει πολιτική πίεση». Έτσι, «πολλές από τις αποφάσεις που –ορθώς κατά τη γνώμη μου– έλαβε στην πρώτη θητεία, μπορεί να τις αλλάξει μετά την επανεκλογή», σημειώνει ο Μπόλτον.

Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, με την αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κίνα. «Αν ο Τραμπ κερδίσει και την επόμενη μέρα τον καλέσει ο Κινέζος πρόεδρος στο τηλέφωνο, τον βλέπω άνετα να αλλάζει γνώμη και να επαναδιαπραγματεύεται την εμπορική συμφωνία του αιώνα». Τέλος, ο Μπόλτον άσκησε έντονη κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο και για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ υποστήριξε πλήρως την αμερικανική επιδίωξη για απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία στη Βενεζουέλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx