ΣΧΟΛΙΟ

Ο Ουκρανός “εισαγγελέας” στο Βερολίνο – Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν…

Ο Ουκρανός "εισαγγελέας" στο Βερολίνο – Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν... Σταύρος Λυγερός

Το περιστατικό είναι πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, αλλά όχι έκπληξη. Ο λόγος για τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο Αντρέι Μέλνικ. H Deutsche Welle, τον χαρακτηρίζει “λαλίστατο”, διαπιστώνοντας ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του ρόλου του. Ο Ουκρανός πρέσβης επικρίνει και προσβάλλει αδιάκριτα, ακόμη και τον Γερμανό πρόεδρο, ενώ πρόσφατα χαρακτήρισε τον καγκελάριο Σολτς “προσβεβλημένο λουκάνικο”!

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι μιλάει ακατάπαυστα, δίνει συνεντεύξεις, είναι παρών σχεδόν σε όλα τα γερμανικά τοκ σόου, κάνει αναρτήσεις στο twitter, σχολιάζει και επικρίνει αδιάκριτα καταστάσεις και πρόσωπα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη αξιώματα και προσωπικότητες. Για ο,τιδήποτε αφορά στη στάση της Γερμανίας σε αυτό τον πόλεμο έχει άποψη που δεν διστάζει να εκφράσει ανοιχτά.

Κατά το ίδιο –διόλου τυχαίο– δημοσίευμα, ο Ουκρανός πρεσβευτής, μιλώντας στο περιοδικό “Der Spiegel” χαρακτήρισε “μαλάκα” τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Μίχαελ Ροτ, ο οποίος σημειωτέον έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της αποστολής γερμανικών βαρέων όπλων στην Ουκρανία, την οποία και είχε επισκεφθεί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Αντρέι Μέλνικ –πάντα κατά την Deutsche Welle– έχει κατηγορήσει τον Γερμανό Πρόεδρο Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για πολιτική εγγύτητα με τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην Tagespiegel, μάλιστα, του καταλόγισε ότι έχει δημιουργήσει έναν «ιστό αράχνης επαφών (με τη Ρωσία) εδώ και χρόνια».

O Ουκρανός πρέσβης τα έβαλε και με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, τον πρώην σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Γερμανούς βουλευτές που αντιτάχθηκαν στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κυρίως Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές. Τα βάζει όμως –προσθέτει η Deutsche Welle– και με τη γερμανική κοινωνία: «Πώς ήταν δυνατόν να φτάσει η Γερμανία στο σημείο να εξαρτάται σχεδόν πλήρως από αυτό το ρωσικό κράτος και να γίνει η Ουκρανία όμηρος αυτών των σχέσεων και να πρέπει να πληρώσει με τα δεινά των αμάχων» διερωτήθηκε στο twitter.

Οι “ιδιαίτερες συνθήκες”

Όπως γράφει το κρατικό γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Αντρέι Μέλνικ έχει από καιρό σταματήσει να κρατά τα διπλωματικά προσχήματα και χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς και εκφράσεις άκρως μη διπλωματικές. Ίσως ακόμη και προσβλητικές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διχάζει και προσβάλλει. Σε άλλες χώρες το υπουργείο Εξωτερικών θα τον είχε καλέσει για να διαμαρτυρηθεί, ή στην χειρότερη περίπτωση θα τον είχε απελάσει. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη στη Γερμανία. Και ίσως να μην γίνει ποτέ λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ιστορικών και πολιτικών, καταλήγει η Deutsche Welle.

H Deutsche Welle είναι αποκαλυπτική. Πολύ σωστά αναφέρει ότι εάν πρεσβευτής είχε συμπεριφερθεί κατά τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Ουκρανός στη Γερμανία θα είχε απελαθεί προ πολλού. Γιατί δεν έχει συμβεί αυτό; Μας το λέει το ίδιο το δημοσίευμα, «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ιστορικών και πολιτικών»! Μη φανταστείτε ότι είναι η προσωπικότητα του Αντρέι Μέλνικ που τον ώθησε να υπερβαίνει κραυγαλέα τα όρια. Εάν επρόκειτο γι’ αυτό θα είχε ανακληθεί στο Κίεβο ή θα είχε απελαθεί. Είναι, λοιπόν, οι περιβόητες “συνθήκες”!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ “ανεπιθύμητο”, όταν είχε εκδηλώσει την πρόθεση να επισκεφθεί το Κίεβο, ενώ για ένα διάστημα περίσσευαν οι επίσημες και ανεπίσημες ουκρανικές ειρωνείες για τον Μακρόν. Τί είναι αυτό, άραγε, που επιτρέπει στο καθεστώς Ζελένσκι –όταν η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο και έχει ζωτική ανάγκη τη διεθνή υποστήριξη– αυτό να συμπεριφέρεται προσβλητικά και να απευθύνεται με ύφος εισαγγελέα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό;

Τα τοτέμ και η πολιτική ομηρία 

Συμπεριφέρεται έτσι για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, επειδή έχει τις αμερικανικές πλάτες. Προφανώς, θεωρεί πως η “μαμά” Ουάσινγκτον “καθαρίζει” για το “υιοθετημένο” καθεστώς Ζελένσκι.
  • Δεύτερον, επειδή το καθεστώς Ζελένσκι έχει συνείδηση ότι οι Ουκρανοί πολεμούν όχι μόνο για την πατρίδα τους, αλλά και για λογαριασμό της Δύσης. Εάν είχαν ακολουθήσει άλλο δρόμο δεν θα είχαν φθάσει στον πόλεμο και σε ό,τι αυτός θα αφήσει πίσω του όταν τελειώσει.
  • Τρίτον, επειδή τα Δυτικά Μίντια –όχι τυχαία– έχουν καλλιεργήσει με πρωτοφανή ένταση κλίμα απόλυτου αντιρωσισμού. Και ταυτόχρονα, βέβαια, έχουν αναγορεύσει τους Ουκρανούς σε “ιερό σύμβολο”.

Αυτό το κλίμα που επικρατεί σε συντριπτικό βαθμό στη δυτική κοινή γνώμη, δεν επιτρέπει μία ορθολογική προσέγγιση της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία. Στο κυρίαρχο αφήγημα υπάρχει θέση μόνο για το “απόλυτο κακό” (Ρωσία-Πούτιν) και το “απόλυτο καλό” (Ουκρανία-Ζελένσκι). Η επιστήμη της Ιστορίας και των Διεθνών Σχέσεων, όμως, μας διδάσκει ότι σε κάθε κρίση πρέπει να αναζητάμε τα αίτια, ότι σ’ ένα πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια, ότι το θεολογικού τύπου αφήγημα περί απόλυτου κακού και απόλυτου καλού είναι προπαγάνδα κι όχι δημοσιογραφία. Η φιλελεύθερη δημοκρατία, εξάλλου, διαφέρει από τα αυταρχικά καθεστώτα ακριβώς επειδή αφήνει χώρο για τον αντίλογο. Στην περίπτωσή μας, όμως, οι δυτικές κυβερνήσεις, που ορκίζονται στο όνομά της, έχουν εξορίσει στην “κόλαση” του “πουτινισμού” τον όποιον αντίλογο, ακόμα και την παραμικρή απόκλιση από το κυρίαρχο αφήγημα.

Είναι ακριβώς αυτό το κλίμα, λοιπόν, που επιτρέπει στον Ουκρανό πρεσβευτή να μετατρέπεται ατιμωρητί σε εισαγγελέα, να εκτοξεύει χαρακτηρισμούς, ειρωνείες και κατηγορίες εναντίον κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας που τον φιλοξενεί, χωρίς κάποιος από αυτούς τουλάχιστον να τον βάλει στη θέση του. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μετατραπεί σε πολιτικούς ομήρους του κλίματος, που οι ίδιες καλλιέργησαν, ακολουθώντας κατά πόδας την Ουάσινγκτον. Διότι, ως γνωστόν, τα “ιερά σύμβολα”, τα τοτέμ, από τη στιγμή που τα έστησες, δεν μπορείς να τα αγγίξεις! Θα βρεις το μπελά σου κι από την δική σου κοινή γνώμη. Την ομηρία αυτή, λοιπόν, η Deutsche Welle αποκαλεί “ιδιαίτερες συνθήκες”!

Όταν βέβαια Ουκρανοί αξιωματούχοι το παρακάνουν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνοντας στην –και δική τους “μαμά” πλέον– Ουάσινγκτον, ζητώντας της να μαζέψει λίγο τα λουριά στο Κίεβο. Και κάπως έτσι επικοινώνησαν ο Γερμανός με τον Ουκρανό πρόεδρο για να κλείσουν την ρωγμή. «Ο ομοσπονδιακός (Γερμανός) πρόεδρος και ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησαν μεταξύ τους πολύ προσεκτικά, αυτό είναι καλό… Ξεκαθαρίστηκαν εντάσεις από το παρελθόν» δήλωσε ο Σολτς. Και για να “δέσει το γλυκό” η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ θα πάει σύντομα στο Κίεβο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι