ΔΙΕΘΝΗ

Ο περίεργος θάνατος λοχαγού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Ο περίεργος θάνατος λοχαγού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κοινή γνώμη στο Ισραήλ βρίσκεται σε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες, όταν έγινε γνωστό ότι ένας αξιωματικός που υπηρετούσε σε μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές μονάδες της υπηρεσίας πληροφοριών (ΙΜΙ – AMAN) των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων βρέθηκε νεκρός, ενώ κρατείτο σε στρατιωτική φυλακή. Είχε ήδη εκτίσει ποινή οκτώ μηνών, λόγω υποψίας ότι προκάλεσε ζημιά στην ασφάλεια ενός κρίσιμου τεχνολογικού συστήματος πληροφοριών.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Aviv Kochavi δήλωσε για την υπόθεση: «Ο αξιωματικός του ΙΜΙ (ΑΜΑΝ) διέπραξε πολύ σοβαρά αδικήματα. Το έκανε σκόπιμα, για λόγους που δεν μπορώ να περιγράψω. Σχεδόν αποκάλυψε ένα μεγάλο μυστικό, αλλά τον σταματήσαμε την τελευταία στιγμή». Μετά τον θάνατο του αξιωματικού, αποκαλύφθηκε από ότι η σύλληψή του δεν ήταν περίπτωση προδοσίας ή κατασκοπείας.

Μετά την πίεση της κοινής γνώμης, το Γενικό Επιτελείο παρείχε μερικές πληροφορίες για τις ασαφείς περιστάσεις του θανάτου του αξιωματικού, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, αλλά σύμφωνα με αμερικανική πηγή ονομαζόταν Tomer Aiges, ήταν 25χρονος λοχαγός και είχε τιμηθεί με τρία βραβεία από την υπηρεσία του. Αποφοιτώντας από το λύκειο, ταυτόχρονα πήρε πτυχίο στην πληροφορική σε ηλικία 18 ετών. Πριν ενταχθεί στον στρατό εργάστηκε σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ. Οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί του μαρτυρούν ότι ο νέος είχε εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες, και γι’ αυτό τον προσέλαβε η τεχνολογική μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ΑΜΑΝ.

Ερωτήματα και λογοκρισία

Η ισραηλινή κοινή γνώμη θέτει δύο καυτά ερωτήματα: Πρώτον, πώς ο λοχαγός τέθηκε υπό κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, παρόλο που του απηύθυναν σοβαρές κατηγορίες. Το κατηγορητήριο, όμως, δεν έγινε γνωστό. Στους γνωστούς του λοχαγού έλεγαν ότι είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της σελίδας του στο Facebook διαγράφηκε. Κατά τη σύλληψή του, τον πίεσαν να αποδεχθεί την κατηγορία και να καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις συνθήκες του θανάτου του. Πώς αυτοκτόνησε όταν το κελί του ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση από κάμερες κλειστού κυκλώματος; Η έρευνα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενδεικτικό των υπονοιών, πάντως, είναι ότι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών ζήτησαν την έρευνα να διεξαγάγει μη στρατιωτική επιτροπή με επικεφαλής δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κι αυτό, επειδή εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι το Γενικό Επιτελείο μπορεί να αποκρύψει πληροφορίες που να αποδείξουν ότι ήταν αμελείς σχετικά με την προστασία της ζωής του λοχαγού.

  Τι λέει το Ιράν για τις επιθέσεις drones σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Το Γενικό Επιτελείο έχει επιβάλει αυστηρή λογοκρισία στη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση. Ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ είναι η μόνη δυτική χώρα που ασκεί λογοκρισία ασφαλείας. Η κοινή γνώμη, όμως, περιμένει με ανυπομονησία τη δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του λοχαγού. Σύμφωνα με μία πηγή, ο Tomer Eiges μπορεί να αυτοκτόνησε από υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων που του είχε συνταγογραφήσει ο ψυχίατρος της φυλακής.

Η τοξικολογική εξέταση έδειξε ότι ο κρατούμενος λοχαγός είχε πάρει και αντιψυχωτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Κάποιος που φυλακίστηκε για εννέα μήνες, χωρίς δίκη και δικηγόρο, που αντιμετώπιζε βαριά κατηγορία και αφόρητες πιέσεις, ενώ πίστευε ότι είναι θύμα σκευωρίας, μπορεί να οδηγηθεί σε αυτοκτονία. Ας πάμε, όμως, στην ουσία της υπόθεσης.

Ο Eiges και η AMAN

Ο Eiges συνελήφθη επειδή προσπάθησε να δημοσιεύσει έναν απόρρητο κώδικα υπολογιστή και μεθόδους που είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια των ετών του στο τμήμα κυβερνο-νοημοσύνης της υπηρεσίας πληροφοριών AMAN πριν αποστρατευτεί. Σε μια συνέντευξη, ο οικογενειακός δικηγόρος δήλωσε ότι αυτό που τον ωθούσε στο έργο του στην ΑΜΑΝ ήταν η περιέργεια, ήθελε να δείξει τα επιτεύγματά του. Στην πραγματικότητα, ο λοχαγός έκανε κάτι που σχεδόν όλοι στην μονάδα κυβερνο-ασφάλειας κάνουν προτού μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα. Προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον μελλοντικού εργοδότη για τη δουλειά τους και τις καινοτομίες στον τομέα κωδικοποίησης.

Μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι μπορεί να υπήρχε διαμάχη μεταξύ του Eiges και του διοικητή του. Ίσως και ζήλεια για τα επιτεύγματα του λοχαγού. Ίσως μια μάχη μεταξύ δύο επίμονων ατόμων, στην οποία ο υφιστάμενος γίνεται θύμα κακομεταχείρισης ή έλλειψης σεβασμού, επειδή ο ανώτερος επιδιώκει εκδίκηση. Ο Eiges πίστευε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαν κάνει οι όμοιοί του στις ίδιες περιστάσεις.

Αν και το Γενικό Επιτελείο ισχυρίζεται ότι ο Eiges ομολόγησε, κάποιοι δεν το πιστεύουν. Αν ο ισχυρισμός του στρατού ότι ομολόγησε είναι αλήθεια, δεν εξηγείται γιατί ο λοχαγός δεν συμφώνησε με τη δεκαετή ποινή φυλάκισης που του πρότεινε η εισαγγελία; Είναι σαφές ότι βρισκόταν φυλακή επί εννέα μήνες, επειδή ακριβώς αρνήθηκε τη συμφωνία. Όντας έξυπνο άτομο, θα είχε συνειδητοποιήσει ότι το στρατιωτικό δικαστικό σύστημα ήταν εναντίον του. Ή θα ομολογούσε και θα φυλακιζόταν για δέκα χρόνια, ή θα τον κρατούσαν εκεί για πάντα!

  Τουρκικός ιμπεριαλισμός και στις μυστικές υπηρεσίες

Ένας ευφυής και περήφανος άνθρωπος αντιμέτωπος με τις δύο παραπάνω επιλογές μπορεί να επιλέξει την αυτοκτονία. Υπό αυτήν την έννοια, ο θάνατός του θα χρησίμευε ως διαμαρτυρία ενάντια στις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον του. Χωρίς να γνωρίζει τι θα συνέβαινε μετά τον θάνατό του, η πράξη του έπληξε τη στρατιωτική ιεραρχία και την ανάγκασε να εκφράσει τη λύπη της, κρύβοντας, όμως, όλα τα στοιχεία για την υπόθεση. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο θάνατος κρατούμενου Ισραηλινού αξιωματικού.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι