Σε εγρήγορση καλεί ο ΠΟΥ για την έξαρση Covid και τη νέα υποπαραλλαγή (upd)
05/01/2023Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα στοιχεία που παρέχει η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναφορικά με την εξέλιξη των λοιμώξεων Covid-19, τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θανάτων το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα εκφράζεται ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ 1.5 όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, που είναι περισσότερο μεταδοτική και έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ και άλλες 29 χώρες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ, από τα στοιχεία των κινεζικών αρχών δεν προκύπτουν νέες παραλλαγές της Όμικρον, όμως αυτά τα στοιχεία θεωρούνται ελλιπή και συστήνεται προς όλες τις υγειονομικές αρχές, σε όλες τις χώρες να συνεχίσουν να επαγρυπνούν, να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εξελίξεις, καθώς και να διεξάγουν ανεξάρτητες και συγκριτικές αναλύσεις των διαφόρων παραλλαγών της Όμικρον, αλλά και των επιπλοκών που προκαλούν.
Ειδικότερα η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι οι κινεζικές αρχές στην συνάντηση που είχαν στις 3 Ιανουαρίου με την ειδική τεχνική ομάδα του Οργανισμού παρουσίασαν 773 περιπτώσεις μολύνσεων από την ηπειρωτική Κίνα, με την πλειονότητα (564 ακολουθίες) να συλλέγονται μετά την 1η Δεκεμβρίου 2022. Από αυτά, μόνο 95 χαρακτηρίζονται ως κρούσματα τοπικής μετάδοσης, 187 ως εισαγόμενα κρούσματα και 261 δεν έχουν αυτές τις πληροφορίες.
Ο ΠΟΥ κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι δίνουν πλασματικά στοιχεία για τις περιπτώσεις βαριάς νόσησης και για τους θανάτους (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι μόνο πέντε την ημέρα) εξαιτίας της Covid-19. «Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο από την Κίνα υποτιμούν τις πραγματικές επιπτώσεις της ασθένειας ως προς τις νοσηλείες, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως τους θανάτους», τόνισε ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων του ΠΟΥ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα είχε εκφράσει νωρίτερα και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η αλματώδης εξάπλωση της Covid -19 στην Κίνα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας ανέστειλε αιφνιδιαστικά, λόγω της έντονης λαϊκής δυσφορίας, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο της πολιτικής zero Covid. Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν σκηνές χάους στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία των μεγάλων πόλεων, θεωρώντας ψευδείς τους ισχυρισμούς των αρχών για ελάχιστα θύματα σε ημερήσια βάση.
Νέα υποπαραλλαγή σε ΗΠΑ και αλλού
Ο Οργανισμός κάνει ειδική αναφορά και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η ειδική επιστημονική ομάδα αξιολογεί το ταχέως αυξανόμενο ποσοστό της παραλλαγής XBB.1.5 στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Μια επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου της παραλλαγής XBB.1.5 Covid-19 θα δοθεί από τον ΠΟΥ εντός των επομένων ημερών. Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.
«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.
Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.
Έντονη αντίδραση του Πεκίνου
Η Κίνα απέρριψε με έντονο τρόπο την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι θα λάβει αντίμετρα αν η πρακτική αυτή επεκταθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης, Μάο Νινγκ, εξέφρασε την «ειλικρινή ελπίδα να εστιάσουν στην καταπολέμηση της ίδιας της πανδημίας, αποφεύγοντας την πολιτικοποίηση της Covid-19».
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στους Κινέζους ταξιδιώτες είναι επιστημονικά αστήρικτη και πιθανόν πολιτικά υποκινούμενη, τονίζοντας ότι οι παραλλαγές του ιού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι οι ίδιες με εκείνες που καιρό τώρα επικρατούν στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου.
Αντιδρούν και οι αεροπορικές εταιρείες
Την ίδια άποψη έχει και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αεροπορικές βιομηχανίες. «Πολλές χώρες υιοθετούν τεστ για COVID-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την παρορμητική επαναφορά των μέτρων», υποστήριξε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ. Σύμφωνα με μελέτες της Ένωσης, τα εμπόδια των προηγούμενων μηνών στις αεροπορικές μετακινήσεις, ακόμα και τα σκληρά lockdown που επέβαλλαν οι κινεζικές αρχές δεν άλλαξαν τίποτα στην εξάπλωση της πανδημίας, «το πολύ να καθυστέρησαν την κορύφωσή της κατά μερικές ημέρες».
Μέτρα σε ΕΕ και Ελλάδα
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χθες σε συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που προανήγγειλε το Πεκίνο για τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση συμφωνήθηκαν να εξής:
* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:
*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
Σε σύσκεψη της κυβέρνησης στην Αθήνα υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ για αρνητικά rapid τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας- για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Ανησυχία στη Γερμανία και για ΗΠΑ
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Την ώρα που η διεθνήςκοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα. «Ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας», έγραψε χθες ο Λάουτερμπαχ στο Twitter. «Παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Επτά από τις δέκα αμερικανικές πολιτείες που είναι αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της covid και των νοσηλειών βρίσκονται στα βορειοανατολικά, όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων από το XBB 1.5, σύμφωνα με τον Μάικλ Όστερχολμ, λοιμωξιολόγο στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.