ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν παίρνει την ρεβάνς από τον Ρόκι!

Ο Πούτιν παίρνει την ρεβάνς από τον Ρόκι! Γιώργος Λυκοκάπης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αν υπάρχει μία χολιγουντιανή ταινία που είχε προβλέψει το τέλος το Ψυχρού Πολέμου, αυτή δεν είναι άλλη από το… Ρόκι 4! Αρκεί να θυμηθούμε την σκηνή του φινάλε: Ο Ρόκι παλεύει σαν λιοντάρι με τον θηριώδη (και… ντοπαρισμένο) Σοβιετικό πρωταθλητή Ντράγκο, κερδίζοντας τις επευφημίες ενός αρχικά εχθρικού κοινού, ακόμα και το χειροκρότημα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΣΕ!

Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες το 1985, την ίδια χρονιά που ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καθώς προφανώς και είχε γυριστεί πιο πριν, αποδείχτηκε όντως προφητική: Ποιος να το έλεγε ότι χιλιάδες Σοβιετικοί θα ξεροστάλιαζαν κατά τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος ΜcDonald’s, “χειροκροτώντας” τα αγαθά της καπιταλιστικής Δύσης;

Μέχρι που ένα από τα κυρίαρχα σύμβολα της παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας έμελλε να “αποκαθηλωθεί” στην σημερινή Ρωσία. Το κλείσιμο των McDonald’s στην Ρωσία, ίσως είναι εφάμιλλο με την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του Μαρξ και του Λένιν που ακολούθησε την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Βλέπετε, η περίφημη ρήση του Τόμας Φρίντμαν «χώρες που έχουν ΜcDonald’s δεν θα πολεμήσουν μεταξύ τους», διαψεύστηκε με την ρωσική εισβολή Ουκρανία.

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούσαν να φανταστούν οι Αμερικανοί ότι θα έφτανε η μέρα που ένας Σοβιετικός ηγέτης θα χειροκροτούσε την κατάρρευση των καθεστώτων του Υπαρκτού, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, την επανένωση της Γερμανίας και την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, όπως έκανε (έστω και με βαριά καρδιά) ο μακαρίτης Γκορμπατσώφ, επιβεβαιώνοντας τον… Ρόκι.

Και ποια ήταν η ανταμοιβή της Δύσης; Η επέκταση του ΝΑΤΟ στις χώρες του διαλυμένου Συμφώνου της Βαρσοβίας, την στιγμή που είχαν δεσμευτεί στον Γκορμπατσώφ πως η Συμμαχία δεν θα επεκτείνονταν “ούτε ίντσα”. Επιπλέον, η Δύση επέλεξε να κωφεύσει στις εκκλήσεις Γκορμπατσώφ για οικονομική βοήθεια, ανοίγοντας τον δρόμο στην διάλυση της ΕΣΣΔ και στον Μπόρις Γιέλτσιν, τον οποίο γελοιοποιούσαν συχνά δημοσίως, γνωρίζοντας την ροπή του προς την μέθη.

Ο “τρίτος δρόμος” της Ρωσίας

Η νίκη του Γιέλτσιν στις προεδρικές εκλογές του 1996, είχε χαρακτηριστεί «αμερικανική νίκη» από το περιοδικό “TIME”, μία νίκη που κάθε άλλο παρά… καθαρή ήταν. Πολύ πριν τις αμερικανικές κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές τους, ήταν οι ΗΠΑ που είχαν παρέμβει στις ρωσικές εκλογές του 1996 με «ψεύτικες δημοσκοπήσεις και παραπλανητικά διαφημιστικά σποτ». Λεπτομέρειες, η Ρωσία της δεκαετίας του ’90 ήταν ο απόλυτος θρίαμβος του “Τέλους της Ιστορίας”, ο θρίαμβος της οικονομίας της αγοράς και της δημοκρατίας, έστω και αν ο Γιέλτσιν μόνο δημοκράτης δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί.

  Βασιλείς ή πρωθυπουργοί, η εξουσία δεν λογοδοτεί...

Η Ρωσία, αφού είχε αποκλειστεί η επιστροφή της στον κομμουνισμό, ακολουθούσε με άγαρμπα και άτσαλα βήματα την Δύση. Οι απόψεις πως έπρεπε να αναζητήσει έναν δικό της “τρίτο δρόμο” στον παραδοσιακό ρωσικό εθνικισμό, στην Ορθοδοξία, στον πανσλαβισμό, όπως έλεγε από το 1993 ένα μέλος του περιθωριακού κόμματος των Εθνικομπολσεβίκων, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, έμοιαζαν γραφικές. Μέχρι που η θεωρία του Ντούγκιν περί “Ρωσικού Κόσμου”, έγινε επίσημο δόγμα της κυβέρνησης Πούτιν.

Διαβάζουμε πως, μεταξύ άλλων, το νέο δόγμα Πούτιν ορίζει την Ρωσία ως «μια μεγάλη θαλάσσια δύναμη, της οποίας τα εθνικά συμφέροντα εκτείνονται σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ωκεανό και την Κασπία Θάλασσα», έχει ως προτεραιότητα «την προστασία των ρωσικών πληθυσμών ανά την Ευρώπη» (αυτών που έμειναν διάσπαρτοι μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ) και «την ανάπτυξη δεσμών με την Ινδία και την Σαουδική Αραβία».

Η Ινδία έφτασε να μετέχει στην ρωσική άσκηση Vostok 2022 από κοινού με έναν μεγάλο της εχθρό, την κομμουνιστική Κίνα. Η δε Κίνα έρχεται όλο και πιο κοντά προς την Μόσχα, σε σημείο που να εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές φυσικού αερίου. Όσον αφορά την Σαουδική Αραβία, ως ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, πήρε την απόφαση να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, αγνοώντας τις συστάσεις των ΗΠΑ.

Η Ρωσία σύμβολο της αφθονίας!

Λέγεται πως οι πρώτοι Σοβιετικοί φοιτητές που είχαν επισκεφτεί τις ΗΠΑ, στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, είχαν μείνει έκθαμβοι στην θέα ενός… σουπερμάρκετ! Τα αμερικανικά σουπερμάρκετ, με την αφθονία των προϊόντων να ξεχειλίζει, είχαν εντυπωσιάσει και τον Γιέλτσιν, όταν είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ, ως μέλος ακόμα του ΚΚΣΕ. Και πάλι το Ρόκι αποδείχτηκε προφητικό: Πριν τον αγώνα του Ντράγκο κατά του Απόλλο στις ΗΠΑ, ο Σοβιετικός πρωταθλητής κοιτά αποσβολωμένος την θεαματική είσοδο του Αμερικανού μποξέρ:

Τώρα η Ρωσία πληρώνει την Δύση με το ίδιο νόμισμα. Ποιος να το έλεγε πως θα έφτανε η ανεπτυγμένη Δύση να συζητά για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, για δελτίο στην ενέργεια, για μείωση του “διακοσμητικού φωτισμού” (στο σκοτάδι οι βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, των “ναών” της κατανάλωσης!) και για κουπόνια τροφίμων, με τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να τρέμουν τους λογαριασμούς ρεύματος;

Ποιος να το έλεγε ότι η Ρωσία, που έμεινε στην λαϊκή μνήμη των Δυτικών για τις ουρές επί Σοβιετικής Ένωσης και ως βασίλειο της πορνείας την δεκαετία του ’90 (αρκεί να θυμηθούμε τα μπαρ με τις… Ρωσίδες που εξαπλώνονταν σαν τα μανιτάρια στην ελληνική επαρχία) ότι θα έφτανε να προβάλλεται ως η χώρα της αφθονίας, “βγάζοντας γλώσσα” για τον χειμώνα που έρχεται;

  Νέα έκρηξη Ερντογάν κατά Δύσης - Κλείνουν δυτικά προξενεία στην Τουρκία

 

Με το δόγμα του “Ρωσικού Κόσμου” η Μόσχα επισήμως ανακοίνωσε τον “τρίτο δρόμο” που έψαχνε μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, ενώ προβάλλεται ως πρότυπο ευημερίας στα μάτια των πολιτών της, αρκεί πάντα να μην “σπάει τα μούτρα” της από την αντεπίθεση των Ουκρανών που είναι σε εξέλιξη (και επιβεβαιωθεί και πάλι… ο Ρόκι!). Οι δε Ευρωπαίοι προσεύχονται να βγάλουν τον χειμώνα και ευελπιστούν πως οι περίφημες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα λειτουργήσουν… μακροπρόθεσμα. Αρκεί “να μην είμαστε όλοι νεκροί”, που θα έλεγε και ο Κέυνς!

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι