Ο ψυχρός πόλεμος τoυ Τραμπ κατά της Κίνας
20/04/2020Με τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό να ξεπερνούν πλέον τους 30.000 στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ πήρε την απόφαση να “απασφαλίσει” κατά της Κίνας. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Δήλωσε πως πλέον οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο, ο κορονοϊός να δημιουργήθηκε από πειράματα σε εργαστήρια βιολογικού πολέμου της Ουχάν.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Τραμπ να περικόψει την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο κατηγόρησε για μεροληπτική στάση υπέρ του Πεκίνου. Ο Τραμπ πλέον εγκαταλείπει την συγκαταβατική στάση που κράτησε αρχικά έναντι της Κίνας, όπου είχε μιλήσει με θριαμβευτικά λόγια για τις μεθόδους αντιμετώπισης του κορονοϊού που είχε ακολουθήσει ο Κινέζος ομόλογος του Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την έκταση της επικοινωνιακής επίθεσης, που πλέον εξαπολύεται σωρηδόν από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε έρευνα για την αιτία μετάδοσης του υιού, ενώ δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου μιλούν όλο και περισσότερο για «ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα εργαστήρια της Ουχάν».
Είναι τέτοιος ο αιφνιδιασμός του Πεκίνου που έσπευσε να “ανακαλύψει” επιπλέον 1200 νεκρούς στην Ουχάν, αναθεωρώντας τον αριθμό των θυμάτων! Η κατάσταση περιπλέκεται για την Κίνα και δείχνει πολύ σοβαρότερη από τα μέσα Μαρτίου, όταν ο Τραμπ άρχισε να κάνει δημόσιες αναφορές σε «κινεζικό ιό», χαρακτηρισμό που έσπευσε αργότερα να αποσύρει.
Μακρόν και Βρετανία συντάσσονται με τον Τραμπ
Η ειδοποιός διαφορά είναι πως αυτή την φορά δεν μιλάμε για μία μεμονωμένη θέση του Αμερικανού προέδρου. Οι υποψίες πως η Κίνα “κάτι κρύβει” είναι διάχυτες σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο προσωρινός αντικαταστάτης του ασθενούς Βρετανού πρωθυπουργού και ο πρόεδρος Μακρόν, που προχώρησαν σε αυστηρές δηλώσεις κατά της Κίνας. Από κοινού την κατηγόρησαν πως είχε αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες για τον ιό, που επιδείνωσαν την εξάπλωση του.
Μάλιστα ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι και υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να επανεξετάσει τις συμφωνίες επέκτασης του δικτύου 5 G στην χώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε συμφωνήσει με την κινεζική κυβέρνηση, αγνοώντας τις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον που θεωρούν το δίκτυο 5 G ως εργαλείο “ήπιας ισχύος” του Πεκίνου. Πάντως είναι αλήθεια πως το επικοινωνιακό “blame game” για την προέλευση του ιού, είχε ξεκινήσει, σε ανύποπτο χρόνο, από την Κίνα.
Κινέζοι αξιωματούχοι, στα μέσα Μαρτίου, απέδιδαν τον κορονοϊό σε «πειράματα» του αμερικανικού στρατού. Αν και η κινεζική ηγεσία δεν υιοθέτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, απέφυγε να τους καταδικάσει. Προφανώς όλα αυτά εντάσσονταν σε ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης που είχε παίξει τότε το Πεκίνο, προκειμένου να “κουκουλώσει” τις υπαρκτές ευθύνες του.
Όμως φυσικά και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών, ειδικά η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση. Η αβελτηρία τους να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα κοινωνικού περιορισμού, κόστισαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο Τραμπ, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών και των χιλιάδων θυμάτων που σημειώνονται στην Νέα Υόρκη.
Η Δύση συνέρχεται από το σοκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανοίξει μέτωπα με τους πάντες, από τους ιατρικούς συμβούλους του μέχρι τους κυβερνήτες των πολιτειών, επομένως χρειάζονταν εσπευσμένα έναν κατάλληλο “εχθρό”. Δεν υπάρχει καλύτερος από την Κίνα, την οποία, πολλάκις, έχει στοχοποιήσει. Η στοχοποίηση της Κίνας ικανοποιεί τα “γεράκια” του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ήδη το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News έχει αναλάβει το επικοινωνιακό βάρος της “εκστρατείας”, αλλάζοντας την ατζέντα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Όμως δεν θεωρούμε πως αυτός ο επικοινωνιακός “ψυχρός πόλεμος” που εξαπολύθηκε κατά της Κίνας, οφείλεται αποκλειστικά σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Οι δυτικές ηγεσίες φαίνεται πως συνέρχονται από το αρχικό σοκ, όπως δείχνουν και οι σχετικές συζητήσεις για την άρση των μέτρων περιορισμού. Προφανώς και δεν φαίνονται πλέον πρόθυμες να αφήσουν το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Κίνα, η οποία καλλιεργούσε, μέχρι πρότινος, την εικόνα μίας νέας ηγετικής υπερδύναμης, επιδιδόμενη σε πρακτικές “ήπιας ισχύος”, όπως την “διπλωματία της μάσκας”.
Δεν μοιάζουν καθόλου τυχαίες οι σχετικές δηλώσεις του Μακρόν, που σε αντίθεση με την Μέρκελ, έχει γεωπολιτικές φιλοδοξίες. Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι φαίνεται να συμφωνούν πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είδε στον κορονοϊό την ευκαιρία που έψαχνε για να μετατρέψει την Κίνα σε πλανητική υπερδύναμη.
Είναι ενδεικτικό, πως την στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα εστιάζει στον κορονοϊό, τα “πολεμικά παιχνίδια” του Πεκίνου στην, γεωστρατηγικής σημασίας, Νότια Σινική Θάλασσα συνεχίζονται. Ο επικοινωνιακός “ψυχρός πόλεμος” που ξεκίνησε, ίσως αποτελεί μία προειδοποίηση στον φιλόδοξο Κινέζο πρόεδρο, πως οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις της Δύσης δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένο χέρια την επόμενη μέρα της πανδημίας.