Ο “πατερούλης” Λουκασένκο πήρε το όπλο του!
26/05/2021Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε αυτούς που «θέλουν το κακό» της χώρας του και πως προσπαθούν να «στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία». Ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της χώρας και στενού συμμάχου της Μόσχας, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ήταν αυτός που διέταξε μαχητικό ή μαχητικά να οδηγήσουν αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.
Ο Λουκασένκο αντέκρουσε τις κατηγορίες για “κρατική αεροπειρατεία” που του προσάπτει η Δύση. Δήλωσε δε ότι ενήργησε νόμιμα σύμφωνα με τα όλα τα διεθνή πρότυπα. Υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η πρώην σοβιετική δημοκρατία διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair και κατηγόρησε αυτούς που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και ότι εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της Λευκορωσίας.
«Όπως προβλέψαμε, όλοι αυτοί που θέλουν το κακό μας από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας έχουν αλλάξει τις μεθόδους τους για να επιτίθενται στο κράτος μας», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Παραβίασαν πολλές κόκκινες γραμμές… ενήργησα νόμιμα προστατεύοντας τον λαό», είπε ο Λουκασένκο, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.
«Είναι εντελώς ψέμα να υποστηρίζει κανείς ότι το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από μαχητικό MiG-29», δήλωσε. «Αποστολή του μαχητικού αεροσκάφους ήταν να υπάρξει επικοινωνία, να συνοδεύσει την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», υποστήριξε και έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για κίνδυνο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Λευκορωσίας από το αεροσκάφος της Ryanair.
Λουκασένκο ο “πατερούλης”
Στα 27 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κανένα μέσον για να επικρατήσει των αντιπάλων του. Από την άνοδό του στη εξουσία το 1994 έκτισε επάνω στα ερείπια της Σοβιετικής Ένωσης ένα δικό του καθεστώς βασιζόμενος στον στρατό και την αστυνομία για την καταστολή κάθε αμφισβήτησης.
Στα 66 του χρόνια, μπορεί να υπολογίζει στην αφοσίωση της κρατικής γραφειοκρατίας, την υποστήριξη της Μόσχας, συμμάχου παντός καιρού, αλλά επίσης και σε ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας του, των συνδεδεμένων με το καθεστώς και των νοσταλγών άλλων εποχών. Διεθνώς όμως ο Λουκασένκο είναι περισσότερο απομονωμένος από ποτέ, μετά το περιστατικό με το αεροσκάφος και οι δικαιολογίες του δεν πείθουν. Πρώην διευθυντής κολλεκτίβας, επί ΕΣΣΔ, δεν διακρίθηκε ποτέ για το μελιστάλαχτο του χαρακτήρα του.
Αγνοώντας επικρίσεις και κυρώσεις, προβάλλοντας θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία κάθε τρόπο και τίμημα. Περίπου έναν έτος πριν ο ίδιος εμφανίσθηκε με καλάσνικοφ στα χέρια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από όπου πραγματοποιείτο εναντίον του διαδήλωση, χαρακτηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς «ποντίκια», ενώ την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, την χαρακτήρισε «χαζογκόμενα».
Οι υποστηρικτές του τον φωνάζουν batka (πατέρα), φέρνοντας στο μυαλό συνειρμούς που θυμίζουν Στάλιν. Οι ίδιοι του αναγνωρίζουν ότι «έσωσε τη Λευκορωσία από το χάος μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ». Ο ίδιος υιοθετεί ένα προφίλ, αλά Μουσολίνι, προσποιούμενος μέχρι και τον εργάτη στα χωράφια. Οι αντίπαλοί του όμως τον κατηγορούν για διαφθορά, πάνω από όλα, λέγοντας πως έχει κάμποσους μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες και τον ονομάζουν «κατσαρίδα με μουστάκι», ή «Σάσα».
Ο Λουκασένκο πάντως στηρίζει την επιβίωση του καθεστώτος του στην ενίσχυση της Μόσχας, στην οποία έχει προσδεθεί ο ίδιος, παρά τα μερικά ανοίγματα προς τη Δύση που έκανε κατά καιρούς, μόνο και μόνο για πιέσει τη Ρωσία. Ξέρει ότι καθεστώς σαν το δικό του δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι δυτικές χώρες.