Ο Ράμα μπέρδεψε το δρόμο! – Στην ΕΕ μέσω Άγκυρας! – Η Αθήνα άναψε πράσινο!
02/02/2023Για τις τουρκικές υπηρεσίες, ειδικά σε χώρες-δορυφόρους, η 100η επέτειος από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ευκαιρία περαιτέρω προπαγανδιστικής χειραγώγησης. Στην Αλβανία ξεκίνησαν ήδη σειρά εκδηλώσεων που στην ουσία δεν έχουν άλλο στόχο παρά την υπαγωγή της κοινωνίας στα ήδη προσυμφωνημένα μεταξύ Ερντογάν και Ράμα. ο οποίος θέλει να πάει στην ΕΕ μέσω Άγκυρας!
Εξάλλου, διπλωματικοί και άλλοι πράκτορες τουρκικών κρατικών υπηρεσιών δεν παύουν να υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι ακριβώς αυτή η σπάνια χημεία μεταξύ των δύο ηγετών και η αδελφική αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεαματικής αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Είναι ίσως το καλύτερο δώρο που ο Έντι Ράμα προσφέρει στην Τουρκία και ό,τι πιο αντιιστορικό από την πλευρά των Αλβανών να αποδεχθούν την επίσημη διείσδυση της Τουρκίας στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σαφές είναι προφανώς ότι η διαμόρφωση προγραμμάτων εκπαίδευσης, σχολικών εγχειριδίων και ειδικά η δομή των υποχρεωτικών κρατικών εξετάσεων του Λυκείου αν μη τι άλλο είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης του αλβανικού λαού. Το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες δημοσίευσε την σχετική απόφαση για τις κρατικές Εξετάσεις Λυκείου 2023. Ενώ προσπαθεί, η απόφαση να περάσει απαρατήρητη, τα αλβανικά ΜΜΕ επικριτικά και τα τουρκικά επαινετικά, εστίασαν στο γεγονός ότι η τουρκική γλώσσα από φέτος είναι υποχρεωτική εξέταση επιλογής για τους τελειόφοιτους Λυκείου, μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική και γερμανική).
Μέσω Άγκυρας
Η τουρκο-αλβανική συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης (μαζί με πέντε άλλες συμφωνίες), που υπεγράφη στο ανάκτορο του Ερντογάν τον χειμώνα του 2021, “καρποφορεί” πλέον και παράγει συνέπειες. Το ότι αντανακλά την πολιτική βούληση του Ράμα προκύπτει σαφώς από τα όσα δηλώνουν οι Τούρκοι ιθύνοντες. Προβάλουν το φιλόδοξο πρόγραμμα (“Επιλογή μου η Τουρκική”) με τα ανάλογα οικονομικά κίνητρα και οφέλη για την προσέλκυση νέων στην εκμάθηση της τουρκικής με σκοπό τις σπουδές σε τουρκικά πανεπιστήμια. Ενώ 426 μαθητές και μαθήτριες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, το Υπουργείο Παιδείας του Ράμα επιλέγει την τουρκική ως εξέταση για το Απολυτήριο Λυκείου!
Πρόσφατα, ο Ράμα δήλωνε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο του Μαυροβουνίου ότι αισθάνεται υπερήφανος που είναι προνομιακός φίλος του Τζωρτζ Σόρος και του Ερντογάν, ενώ είχε καυχηθεί ότι επιστρέφοντας από την Άγκυρα του προσέφερε επίσημο γεύμα στο σπίτι του ο Μητσοτάκης. Η ειρωνεία είναι ότι η τουρκική διπλωματία δηλώνει ότι στηρίζει την πορεία ένταξης της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ!
Για να επανέλθουμε στο θέμα ας υπογραμμίσουμε και ότι δεν πρόκειται μόνο για υπόθεση “γλωσσικής πολιτικής”, ούτε βέβαια για πολιτιστικό πλουραλισμό. Ας σημειωθεί ότι η αλβανική νεολαία ομιλεί την ελληνική ως γλώσσα των μουσικών της προτιμήσεων. Το ίδιο ισχύει, λόγω της μετανάστευσης και για τις μεγαλύτερες ηλικίες των Αλβανών. Πρόκειται κατά συνέπεια για ένα είδος βιασμού της αλβανικής κοινωνίας.
Ελληνικές αδυναμίες
Η κατοχύρωση της ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία και η αναγνώριση από τις εκεί αρχές των τίτλων από τα ελληνικά ΑΕΙ όφειλε να είναι μέλημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό, γιατί πετάει το μπαλάκι αλλού. Συγκεκριμένα, ενώ πριν από εννέα περίπου χρόνια είχε δημιουργηθεί κατάλληλο έδαφος και η συγκυρία για την αναβάθμιση της σχέσης ΕΕ-Αλβανίας έδινε αποτελεσματικό όπλο στην Αθήνα, αυτή δεν έπραξε τα δέοντα.
Μπορούσε να διασυνδέσει τη θετική στάση της για να προσαρμοστούν τα Τίρανα στο πεδίο των σχολικών εγχειριδίων Γεωγραφίας και Ιστορίας τουλάχιστον. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όμως, αντί να θέσει τέτοιον όρο, δέχθηκε τη δημιουργία μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να διαπραγματευτεί εάν ο Πύρρος ήταν Έλληνας, ή εάν τα Γρεβενά είναι τμήμα της ελληνικής επικράτειας! Εννοείται πως δεν σημειώθηκε ουδεμία πρόοδος.
Ενώ η λογική υποδεικνύει στην Αθήνα να τηρήσει στιβαρή θέση σε ό,τι έχει σχέση με την κατοχύρωση της ελληνικής γλώσσας και των τίτλων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτή ενέδωσε σε κάποια θερινά δείπνα δημοσιοσχεσίτη στον κήπο της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα. Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό με την Τουρκία. Πρόκειται για αυτονόητο θέμα εθνικής αξιοπρέπειας.
Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία επιδεικνύουν στο συγκεκριμένο θέμα μεγάλη ανεπάρκεια και δυστυχώς όχι τη μόνη. Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της δυναμική στην αλβανική κοινωνία. Έχει ανακτήσει το ιστορικό της έδαφος. Φορείς της κοινωνίας των πολιτών, η ελληνική μειονότητα, αλλά ευρύτερα η νεολαία, που προσεγγίζει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσω της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας, χρειάζονται συντονισμό για να πιέσουν το κράτος να ευθυγραμμιστεί με την κοινωνία.