ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Ρουμάνος που ζητάει διανομή ουκρανικών εδαφών στους γείτονες

Ο Ρουμάνος που ζητάει διανομή ουκρανικών εδαφών στους γείτονες, Όλγα Μαύρου

«Η Ουκρανία έχει αφύσικα σύνορα και θα πρέπει να εκχωρήσει εδάφη σε τέσσερις γείτονές της, στη Ρωσία το Ντονμπάς και την Κριμαία, στην Πολωνία τη Γαλικία, στην Ουγγαρία την Υπερκαρπαθία και στη Ρουμανία την Μπουκοβίνα. Αυτά είναι εδάφη άλλων χωρών», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Μάργκα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κιέβου αλλά και της σημερινής κυβέρνησης της χώρας του. Ο Μάργκα, αν και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Φιλοσοφίας, παρέμεινε ΥΠΕΞ μόνον για τρεις μήνες και η προηγούμενη πολιτική του τοποθέτηση ήταν προ 20ετίας στο υπουργείο Παιδείας.

Ο 76χρονος Μάργκα θεωρείται  κυρίως διανοούμενος και φιλόσοφος συγγραφέας, παρότι έχει υπάρξει και μέλος αλλά και πρόεδρος κόμματος. Έκανε τις προαναφερόμενες δηλώσεις κατά την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του με τίτλο “Η μοίρα της Δημοκρατίας”, όπως ακούγεται και σε βίντεο. Πολλά μέσα αναφέρουν παράλληλα ότι του καταμαρτυρούν πως ως φοιτητής ήταν πληροφοριοδότης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του κατά την σοσιαλιστική περίοδο, επί Τσαουσέσκου, για τη δράση αλλοδαπών φοιτητών. Έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, όμως φέρεται να μην δικαιώθηκε στα δικαστήρια.

Είναι πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai Cluj-Napoca  και δεν είναι γνωστό με ποιο κόμμα θα κατέλθει (αν κατέλθει) στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν το 2024. Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του είπε επίσης ότι η χώρα του πρέπει να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτό τον πόλεμο (Ρωσίας – Ουκρανίας) και ότι εκτιμά πως το θέμα αυτό θα λυθεί με συμφωνία ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και ΕΕ.

Εκτιμάται ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις επειδή θεωρεί επικίνδυνη για τη χώρα του την ένθερμη υποστήριξη της Ουκρανίας στην παρούσα συγκυρία. Πιθανόν να ήθελε να εξυπηρετήσει εν μέρει και τα ρωσικά συμφέροντα καθώς είναι υπέρ μιας πιο ισορροπημένης στάσης στην εξωτερική πολιτική της πατρίδας του, αλλά ίσως και για να βελτιώσει τρόπον τινά τις σχέσεις της Ρουμανίας με την Ουγγαρία, ενσπείροντας όμως πιθανόν και διχόνοια στην Πολωνία, εδάφη της οποίας δόθηκαν στην Ουκρανία, Λευκορωσία και Λιθουανία επί Στάλιν.

Τα λεγόμενα Μάργκα

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του περί δημοκρατίας, είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δεν λειτουργεί η δημοκρατία και ότι ουσιαστικά η χώρα αυτή ελέγχεται από μόνον ένα κόμμα. «Όσο η κατάσταση δεν επιλύεται μέσω μιας συζήτησης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και την Κίνα, και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ευρώπη. Όσο δεν υπάρχει ειρήνη, θα δεινοπαθεί και η δημοκρατία» τόνισε ο Μάργκα. «Προσωπικά, είμαι υπέρ του πολιτικού ρεαλισμού. Οι υπερδυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνεννοηθούν για μια νέα δομή ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Όσο αυτή η δομή ασφάλειας δεν επιτυγχάνεται, όλες οι πλευρές θα οπλίζονται και θα βρίσκονται αντιμέτωπες στο ουκρανικό μέτωπο ενώ ο εκδημοκρατισμός δεν θα είναι δυνατός ούτε στην Ουκρανία ούτε αλλού», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάργκα ανέφερε επίσης ότι «Η Ρουμανία δεν έχει καμία σχέση σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρουμανία έχει όλα τα μέσα για να μην υποφέρει από την ενεργειακή κρίση». Η αντίδραση της ουκρανικης κυβέρνησης αλλά και της ρουμανικής ήταν άμεση. Η ουκρανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες υπό οιεσδήποτε συνθήκες:

«Είναι απαράδεκτες δηλώσεις τη στιγμή που η Ουκρανία υπερασπίζεται ηρωικά την ανεξαρτησία της και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Λυπούμαστε που ο πρώην υπουργός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους, Μάργκα, κάνει δηλώσεις που αμφισβητούν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα το απαραβίαστο των συνόρων. Ο πλήρης σεβασμός αυτών των αρχών είναι η βάση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ήπειρο», τονίζει η ουκρανική πρεσβεία.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις Μάργκα εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι θεωρεί «απαράδεκτες τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Αντρέι Μάργκα σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις του. Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε κατάφωρη αντίφαση με την επίσημη θέση της Ρουμανίας απέναντι στην παράνομη, αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις σήμερα. Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση του κ. Μάργκα, η οποία υιοθετεί, ενθαρρύνει και προπαγανδίζει τις κακοήθεις αφηγήσεις της Ρωσίας. Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η Ρουμανία βοηθά την Ουκρανία ενεργά. Στις 23 Αυγούστου, το Βουκουρέστι παρέδωσε άλλη μια δόση πυρομαχικών και ανταλλακτικών για στρατιωτικό εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο τον Ιούνιο, είπε ότι η Ουκρανία και οι πολίτες της μπορούν να βασίζονται στη ρουμανική κυβέρνηση και τον λαό της Ρουμανίας για όσο χρόνο χρειαστεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version