ΑΠΟΨΗ

Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται από μακριά

Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται από μακριά, Δημήτρης Χρήστου

Αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη, έρχεται από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1970, όπου εμφανίστηκε το “κίνημα των νεοσυντηρητικών” στις ΗΠΑ, από μια ομάδα διανοούμενων που επηρεάστηκαν από τον πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Σικάγου Leo Strauss. Όπως μάθαμε από το πρόσφατο άρθρο στην “Καθημερινή” του Τζέφρι Σακς, οικονομολόγου καθηγητή στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το κύριο δόγμα των “νεοσυντηρητικών” είναι, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κυριαρχήσουν σε στρατιωτική ισχύ σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις που θα μπορούσαν κάποια μέρα να αμφισβητήσουν την παγκόσμια ή περιφερειακή κυριαρχία τους, με σημαντικότερη τη Ρωσία και την Κίνα. Για τον σκοπό αυτό, η αμερικανική στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να τοποθετηθεί εκ των προτέρων σε εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να ηγηθούν των πολέμων της επιλογής τους, όπως απαιτείται. Σύμφωνα με το δόγμα των “νεοσυντηρητικών”, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ μόνο όταν είναι χρήσιμα για τους σκοπούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στρατιωτικές βάσεις παντού!

Τα αμερικανικά κτίρια και υποδομές σ’ όλον τον κόσμο ξεπερνούν σήμερα τα 580.000, σε μια έκταση μεγαλύτερη των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Από τις 823 κυριότερες στρατιωτικές βάσεις εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, οι περισσότερες από τις μισές συνολικά βρίσκονται στη Γερμανία (287), στην Ιαπωνία (130) και στη νότια Κορέα (106).

Το περιοδικό “Time” ανεβάζει σε 163 τις χώρες που οι Αμερικανοί βρίσκονται στρατιωτικά αγκιστρωμένοι. Δηλαδή, στο 80% των χωρών που υπάρχουν στη Γη! Οι αριθμοί αυτοί αφορούν: επιτελεία, στρατεύματα, στόλους πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών διαφόρων τύπων, λιμάνια, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού, επικοινωνιών, πεδία ασκήσεων.

Και μια και μιλάμε για αμερικανικές βάσεις, η μεγαλύτερη που υπάρχει στον κόσμο, βρίσκεται στο Κόσοβο και κατασκευάστηκε μετά την βίαιη απόσπασή του από την επικράτεια της Σερβίας. Μάλιστα η συγκεκριμένη βάση, έχει εισέλθει παράνομα σε μήκος πέντε χιλιομέτρων στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας. Η βάση αυτή έχει έκταση 4.000 στρεμμάτων, υπάρχουν περίπου 300 κτίρια, 25 χιλιόμετρα οδικού δικτύου στο εσωτερικό της, υπηρετούν 10.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, σταθμεύουν μέχρι και 140 αεροσκάφη και ελικόπτερα και διαθέτει τον πιο βαρύ πολεμικό εξοπλισμό που υπάρχει στην Ευρώπη.

Η υπερκομματική κυρία Νούλαντ

Η ομάδα των “νεοσυντηρητικών” υποστήριξε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, πολύ πριν γίνει επίσημη πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2008. Θεωρούσαν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως κλειδί για την περιφερειακή και παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Μάλιστα το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης των νεοσυντηρητικών, έχει την υποστήριξη των πολεμικών βιομηχανιών General Dynamics και η Raytheon.

Στους ηγέτες της ομάδας αυτής περιλαμβάνονται ο γνωστός Paul Wolfowitz, ο Robert Kagan και η σύζυγός του, Βικτώρια Νούλαντ, σημερινή υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης! Η συστημική υπερκομματική ισχύς της συγκεκριμένης ομάδας φαίνεται και από τη διαδρομή της κυρίας Νούλαντ.

Ξεκίνησε από πρέσβειρα του Μπους στο ΝΑΤΟ, συνέχισε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις το 2013-17, όπου συμμετείχε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τώρα υπηρετεί ως υφυπουργός του Μπάιντεν! Ουσιαστικά καθοδηγεί την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Ο πατέρας της κυρίας Νούλαντ είναι Ουκρανός, εβραϊκής καταγωγής και η μητέρα της χριστιανή Αμερικανίδα.

Η δημοκρατία στην Ουκρανία

Αυτά. για όσους ξαφνιάζονται ακόμα, για την “απρόκλητη” επίθεση της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα, την Ουκρανία. Πόσο δημοκρατική; Εξαιρετικά χρήσιμα ήταν τα στοιχεία από το πρόσφατο άρθρο του Γιώργου Βενέτη στο SLpress.gr: «Το 2014, η Natalie Jaresko, Αμερικανίδα πολίτης, διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Ο Aivaras Abromavicius, Λιθουανός πολίτης, έγινε υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου. Ο Alexander Kvitashvili, Γεωργιανός πολίτης, υπουργός Υγείας. Το 2016, η Ulana Suprun, Αμερικανίδα πολίτης, διορίστηκε υπηρεσιακή υπουργός Υγείας. Περιττό να πούμε ότι όλοι αυτοί οι διορισμοί προέκυψαν από συστάσεις των δυτικών θεσμών!».

Όπως περιγράφει το άρθρο, με την ανάληψη της εξουσίας, από τον Ζελένσκι έκλεισαν, τα πρώτα τρία αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά κανάλια. Ένα άλλο αντιπολιτευτικό κανάλι το Nash απαγορεύτηκε στις αρχές του 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τον Μάρτιο 2022, συνελήφθησαν δεκάδες ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και μπλόγκερ. Τον Απρίλιο, τηλεοπτικά κανάλια της Δεξιάς (Channel 5 και Pryamiy) έκλεισαν επίσης.

Οι αποκλεισμοί συνεχίστηκαν. Μεταξύ των πρώτων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, ήταν δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος “For Life”, ο Victor Medvedchuk (που αργότερα συνελήφθη και προβλήθηκε στην τηλεόραση με το πρόσωπό του χτυπημένο) και ο Taras Kozak. Το Μάρτιο 2022, έντεκα (!) αντιπολιτευόμενα κόμματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Νόμιμα παραμένουν μόνο τα ακροδεξιά κόμματα που συγκυβερνούν, κατέχοντας καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Μάλιστα πρόσφατα το Όγδοο Διοικητικό Εφετείο του Κιέβου επικύρωσε την προειλημμένη απόφαση του 2015 για πλήρη απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας. Οι δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας απαγορεύθηκαν. Η περιουσία, τα χρηματικά αποθέματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος, τα κεντρικά, περιφερειακά γραφεία και άλλες δομές του κόμματος μεταφέρθηκαν στην ιδιοκτησία του κράτους».

Και για όλο αυτό το made in USA σχέδιο, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, το ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χωρίς μάλιστα να έχουν προετοιμάσει λύσεις για τις συνέπειες στους πολίτες τους! Κατά τα άλλα η Ελλάδα αποστέλλει διαρκώς οπλικά συστήματα στο Κίεβο, ενώ η πρόεδρος Σακελλαροπούλου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υποθέτω σε κείμενο εγκεκριμένο, αν όχι γραμμένο στο Μαξίμου, χαρακτήρισε την Ουκρανία «σύγχρονη δημοκρατία που αντιστέκεται στη ρωσική βαρβαρότητα» και υποσχέθηκε στον Ζελένσκι κάθε υποστήριξη. Καλό χειμώνα! Ετοιμάστε τα μαγκάλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι