Ο στενός κύκλος του Ερντογάν – Η “σκιά” του “σουλτάνου”

Ο στενός κύκλος του Ερντογάν - Η "σκιά" του "σουλτάνου", Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αν και στις απαρχές της πολιτικής του καριέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν αποζητούσε να συζητάει με ακαδημαϊκούς, έμπειρους διπλωμάτες και μυημένους πολιτικούς, πλέον ο κύκλος των συμβούλων του έχει περιοριστεί σε άτομα που εμπιστεύεται. Η προσωπική σχέση που έχουν καλλιεργήσει μαζί του αποτελεί συνήθως και το εισιτήριο για την είσοδο κάποιου στον στενό κύκλο, στον οποίο κυριαρχούν άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Αν και τυπικά περιβάλλεται από σαράντα επίσημα διορισμένους συμβούλους, ο στενός κύκλος και ειδικά εκείνοι που έχουν λόγο στο χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τέλος, υπάρχει και η ομάδα κάποιων άτυπων συμβούλων και συνεργατών.

Πρόκειται για άτομα που δεν είναι επίσημα σύμβουλοι, αλλά είναι προσωπικοί φίλοι. Είναι συνδεδεμένοι μαζί του επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί που έχουν ταχθεί στο πλευρό του και εμπειρογνώμονες που έχουν πρόσβαση στον Τούρκο πρόεδρο. Όλοι αυτοί επηρεάζουν με τον ένα, ή με τον άλλον τρόπο, τον προβληματισμό και τις αποφάσεις του.

Το αγαπημένο “παιδί” του Ερντογάν

Το “κλειδί” του γραφείου του Τούρκου προέδρου και τον έλεγχο του ποιος μπαίνει, αλλά κυρίως ποιος αποκτά επιρροή, συνεχίζει να τον κρατάει ο επί πολλά χρόνια βοηθός του Χασάν Ντογκάν. Πρόκειται για τον εκτελεστικό γραμματέα του, για το δεξί του χέρι. Στα 42 του χρόνια είναι κάτι σαν το πέμπτο παιδί του. Ενδεικτικό της σχέσης που διατηρούν οι δύο είναι ότι ο Ερντογάν του ζήτησε να αφήσει μουστάκι, σαν το δικό του, για να μοιάζουν!

Πρόκειται για τα αυτιά και τα μάτια του προέδρου στην κυβέρνηση, στον πολιτικό περίγυρο, στα μίντια και στον επιχειρηματικό κόσμο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μίας αψιμαχίας που είχε με μία δημοσιογράφο του BBC, η οποία τόλμησε να ανεβάσει στο Διαδίκτυο κάποιες φωτογραφίες του παλατιού του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς το «χρυσό».

Ο Ντογκάν δεν δίστασε να απαντήσει δημόσια μέσω σόσιαλ μίντια, ειρωνευόμενος τη δημοσιογράφο: «Νομίζετε ότι είναι χρυσό κάθε τί που βλέπετε φωτεινό και κίτρινο; Ουάου». Πρόκειται για τον άνθρωπο που κάνει όλες τις δύσκολες δουλειές, επικοινωνίες, συνωμοσίες, ενώ λειτουργεί και σαν γέφυρα του Τούρκου προέδρου με τον έξω κόσμο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι