Ο στενός κύκλος του Ερντογάν – Ο γεφυροποιός με το Κρεμλίνο

Ο στενός κύκλος του Ερντογάν - Ο γεφυροποιός με το Κρεμλίνο, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και η στροφή της Άγκυρας προς τη Μόσχα προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου. Πολλοί σύμβουλοι, που είχαν ταχθεί κατά της Μόσχας στο παρελθόν, εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί από τον κύκλο του Ερντογάν. Τη θέση τους πήραν νέοι αστέρες, όπως ο Ντογκού Περιντσέκ (Doğu Perinçek), ο άνθρωπος-“γέφυρα” με το Κρεμλίνο.

Τη δεκαετία του 1980 ήταν γνωστός στην Τουρκία για την ακτιβιστική του δράση στους κόλπους της άκρας Αριστεράς. Στην πραγματικότητά, όμως, ο άπειρος εθνικισμός του τον οδήγησε να αναπτύξει στενούς δεσμούς με το βαθύ κράτος. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους ήταν εξαρχής πράκτορας του βαθέος κράτους, με σκοπό να παίξει το παιχνίδι του στον συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο.

Με τον Ερντογάν, από τότε που ο τελευταίος βρέθηκε στο τιμόνι του Δήμου της Κωνσταντινούπολης, ήταν ιδεολογικά αντίθετοι σε όλα. Αυτό που αρχικά τους έφερε κάπως κοντά ήταν το κοινό μίσος τους για τον ιμάμη Γκιουλέν, ηγέτη του ομώνυμου δικτύου, όταν βέβαια ο Ερντογάν ήρθε σε ρήξη με τον πρώην στενό σύμμαχό του και ιδεολογικό πνευματικό μέντορα.

Το γεγονός που σφράγισε την μεταξύ τους συνεργασία, ήταν το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος το 2013. Ήταν τότε που οι Αμερικανοί, μέσω του δικτύου Γκιουλέν, έδωσαν στη δημοσιότητα τηλεφωνικές υποκλοπές που ενοχοποιούσαν άμεσα τον Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ για διαφθορά. Ο Περιντσέκ αποδείχθηκε πολύτιμη βοήθεια, λόγω των στενών δεσμών του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του βαθέος κράτους.

Επίσης, ως δεδηλωμένος κομμουνιστής, διατηρούσε δεσμούς τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Κίνα. Ο 77χρονος Περιντσέκ διευκόλυνε το άνοιγμα του Ερντογάν προς τον Πούτιν. Υποστηρίζουν ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη σταδιακά διολίσθηση της Τουρκίας από τη Δύση προς την Ανατολή. Καίριος είναι επίσης ο ρόλος του στις εκκαθαρίσεις και στην αναδιοργάνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αντιδυτική βάση. Εξ ου και πλέον τον αποκαλούν «σκιώδη υπουργό Άμυνας».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι