ΘΕΜΑ

Ο στόλος των 1.000 πλοίων και τα σχέδια του Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ

Ο στόλος των 1000 πλοίων και τα σχέδια του Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Μόλις πριν από λίγους μήνες, παραμονές της 7ης Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος φλερτάριζε με το Ισραήλ, πιστεύοντας ότι κρατούσε το κλειδί, ειδικά στα ενεργειακά. Ο Ερντογάν δεν σταμάτησε τις δηλώσεις συμφιλίωσης. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Νετανιάχου συναντήθηκαν μαζί του και σχεδόν τα “βρήκαν”. Για μια στιγμή, φάνηκε ότι άφηνε κατά μέρος την ιδεολογική του συμπάθεια για την Χαμάς.

Φάνηκε να έχει ξεχάσει τον στολίσκο του Mavi Marmara που είχε προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα, την εχθρική δραστηριότητα ανθρώπων του στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ και πάνω απ’ όλα το ασφαλές καταφύγιο που παρέχει στη Χαμάς. Μέσω Τουρκίας, η Χαμάς διαχειρίζεται μια οικονομική αυτοκρατορία. Όλα αυτά μέχρι την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο στην Γάζα. Η ιδεολογία του Ερντογάν υπερίσχυσε.

Αφού επέμεινε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και αφού αποκάλεσε τον Νετανιάχου «χασάπη» της Γάζας ανέφερε: «Πλησιάζουν οι μέρες που θα νικήσουμε την ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα».  Ο Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο!Αυτοπροβαλλόμενος σαν διάδοχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Επανέρχεται συνεχώς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφερόμενος σε “αδελφές πόλεις” οι οποίες κάποτε ανήκαν σ’ αυτήν: Μέκκα, Μεδίνα, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Βηρυτό, Δαμασκός, Ντιγιαρμπακίρ, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, και  Γάζα, Ιερουσαλήμ, Ραμάλα, Ράφα και Ναμπλούς. Απειλεί δε το Ισραήλ, να μην τολμήσει να εξοντώσει ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία, ενώ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα τα παιδιά φωνάζουν «Το Ισραήλ είναι ο εχθρός!». Την ίδια στιγμή αφίσες με πρόσωπα στελεχών της Χαμάς κοσμούν τουρκικούς δρόμους.

1.000 πλοία για την Γάζα

Έχει γραφτεί πως η Τουρκία οργανώνει την συγκέντρωση 1.000 πλοίων από όλο τον κόσμο για να πλεύσουν προς τη Γάζα και να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτός ο στόλος επρόκειτο να αποπλεύσει στις 23 Νοεμβρίου, αλλά υπήρξε καθυστέρηση. Το Κέντρο Πληροφοριών  και Αναφορών Τρομοκρατίας Meir Amit αναφέρει ότι πρόκειται για μικρά σκάφη με έξι-οκτώ άτομα το καθένα και πως σκοπός του στολίσκου είναι να παραλύσει τον θαλάσσια αποκλεισμό της Γάζας για μερικές ημέρες.

Ο στολίσκος προβλέπεται να περιλαμβάνει 4.500 άτομα από 40 χώρες. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες Ρώσοι με 313 πλοία και Ισπανοί με 104. Αν και η διοργάνωση είναι τουρκική, μόνο 12 τουρκικής ιδιοκτησίας σκάφη θα συμμετάσχουν. Στις 22 Νοεμβρίου, δεκάδες οργανώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους από όλο τον κόσμο συνήλθαν στην Κωνσταντινούπολη. Ανακοίνωσαν την έναρξη της “Διεθνούς Εκστρατείας για τη Διάσωση της Γάζας”.

Ένας από τους κεντρικούς φορείς που συμμετείχαν ήταν ο “Συνασπισμός Στόλου Ελευθερίας”. Ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής Ζαχέρ Μπιραουί είναι Παλαιστίνιος ακτιβιστής που ζει στη Βρετανία και συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Χαμάς. Αν και έχει υπάρξει καθυστέρηση του απόπλου, οι ακτιβιστές δεν τα παράτησαν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν πως μπορούν να ματαιώσουν την επιχείρηση. Οι συνέπειες για το Ισραήλ από μια σύγκρουση με αυτόν τον στολίσκο μπορεί να είναι μεγάλες.

Η σχεδιαζόμενη πορεία του στόλου προς Γάζα

Οι Τούρκοι στην Ιερουσαλήμ

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αναζωπυρώσει και το μέτωπο στην Ιερουσαλήμ, με κέντρο το Όρος του Ναού. Επαναδραστηριοποιεί οργανώσεις ισλαμιστών ακτιβιστών (Μοραμπιτούν και Μοραμπιτάτ) που υποκινούν ταραχές. Πριν από δύο εβδομάδες, δύο ηγέτες της Μοραμπιτάτ αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους. Πρόκειται για τις Χανάντι Χαλαουανί και Καντιτζά Κβεΐς, δασκάλες στο Ισλαμικό Σχολείο Θηλέων που λειτουργεί στο τέμενος Αλ Ακσά όπου είναι και το Όρος του Ναού.

Οι δύο γυναίκες συνδέονται με τη Χαμάς. Η Χαλαουανί, γνωστή σαν “η γοητεία του Αλ Ακσά”, έγραψε μετά τη σφαγή: «Γίνετε μέρος της νίκης στις χώρες σας και κρατήστε μια θέση στο λεωφορείο της νίκης». Η δε Κβεΐς, κάτοικος του Az-Zaim, συνελήφθη δεκάδες φορές και της απαγόρευσαν επανειλημμένα την είσοδο στην επίμαχη περιοχή. Δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή, συνελήφθη. Χαλαουανί και Κβεΐς είναι σήμερα ελεύθερες και επιδιώκουν να αναβιώσουν τη δραστηριότητα της Μοραμπιτάτ με την στήριξη της Τουρκίας, η οποία προωθεί αγορές ακινήτων στην Παλιά Πόλη.

Η περιοχή όπου είναι το Όρος του Ναού και το τέμενος Αλ Ακσά φαινομενικά είναι ήσυχη. Η Χαμάς θεωρεί ότι το τέμενος βεβηλώνεται από το Ισραήλ. Δεν ήταν τυχαίο που η Χαμάς την επιχείρησή της 7ης Οκτωβρίου “Καταιγίδα του Αλ Άκσα”. Η Τουρκία συνεισέφερε χρήματα για να αντικαταστήσει το ξεθωριασμένο μισοφέγγαρο στην κορυφή του τζαμιού με νέο, φανταχτερό και επίχρυσο, ενώ έστειλε αξιωματούχους για προσευχές στο Αλ Άκσα, καθιστώντας την Ιερουσαλήμ σταθμό στη διαδρομή του προσκυνήματος στη Μέκκα. Η ΜΚΟ “Η Κληρονομιά μας” και η οργάνωση “Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού” χρηματοδοτούσαν την κατήχηση Ισραηλινών αραβικής καταγωγής και τις οργανώσεις Μουραμπιτούν (άνδρες) και Μουραμπιτάτ (γυναίκες). Στο όραμα του Ερντογάν να αναδειχθεί ηγέτης του Ισλάμ το Αλ Ακσά παίζουν κεντρικό ρόλο.

Η Χαμάς στη Τουρκία

Πέρα από την δημόσια υποστήριξη της Χαμάς, τουρκικοί κύκλοι εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς. Το Ισραήλ πιστεύει ότι μετά τον πόλεμο θα γίνει προσπάθεια από την Τουρκία επανενεργοποίησης αυτών των δικτύων χρηματοδότησης. Πολλοί από τους αξιωματούχους της Χαμάς διαμένουν στην Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς μετακόμισαν σε Κατάρ και Λίβανο, αλλά διατηρούν ακίνητα στην γείτονα. Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ, η Χαμάς όχι μόνο διατηρεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και από εκεί διευθύνονται επιθέσεις εντός του Ισραήλ.

Κατά το Ισραήλ, η κομβική στιγμή στη συνεργασία Τουρκίας-Χαμάς ήταν η σύλληψη στο Ισραήλ (και αργότερα η απέλαση) του Τούρκου καθηγητή Νομικής Τζεμίλ Τεκέλι το 2018. Ο Τεκέλι στρατολογήθηκε από το στέλεχος της Χαμάς Ζαχέρ Τζαμπαρίν, που είχε απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Εκείνη την εποχή, ο Τζαμπαρίν ήταν υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της Χαμάς και προώθησε τρομοκρατική δραστηριότητα σε Ιουδαία και Σαμάρεια υπό την καθοδήγηση του Σεΐχη Ραέντ Σαλάχ.

Μια ανακοίνωση της Σιν Μπετ εκείνη την εποχή, έγραφε: «Η Τουρκία συμβάλλει στη στρατιωτική συσσώρευση της Χαμάς… Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την εκτεταμένη στρατιωτική και οικονομική δραστηριότητα της Χαμάς στην Τουρκία, που γίνεται ανενόχλητα, με την Τουρκία να κλείνει τα μάτια, και μερικές φορές ακόμη και με την ενθάρρυνση στοιχείων εντός της τουρκικής κυβέρνησης και με τη βοήθεια Τούρκων πολιτών, ορισμένοι από τους οποίους είναι κοντά στην κυβέρνηση».

Και η SADAT στο κάδρο

Ο Τούρκος Τεκέλι αποκάλυψε στην ανάκριση από τους Ισραηλινούς ότι η Χαμάς λειτουργεί σε στενή σχέση με την τουρκική ηγεσία κι ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βοηθούν τη στρατιωτική ενίσχυση της Χαμάς μέσω της τουρκικής εταιρείας “παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών” SADAT, η οποία είναι ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν. Η SADAT χρηματοδότησε και εξόπλισε τη Χαμάς για την ίδρυση “παλαιστινιακού στρατού”.

Ακτιβιστές και συνεργάτες της Χαμάς στην Τουρκία συγκεντρώνουν κεφάλαια και ξεπλένουν χρήμα για λογαριασμό της οργάνωσης. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Χαμάς μέσω Τουρκίας ήταν το Ιράν και ειδικότερα . η Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Για τον σκοπό χρησιμοποιούν εταιρείες ανταλλαγής συναλλάγματος με έδρα την Τουρκία. Μια τέτοια είναι η RADIN, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο Ισμαήλ Τας. Άλλο βασικό πρόσωπο ήταν ο προαναφερθείς Τζαμπαρίν, αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Κατά την Σιν Μπετ οι τουρκικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια για το ξέπλυμα χρήματος στην Τουρκία. Ακτιβιστές της Χαμάς έχουν την εταιρεία IMAS. Η εταιρεία άνοιξε λογαριασμό σε τράπεζα της Τουρκίας και ότι ο διευθύνων σύμβουλος άνοιξε άλλον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του σε άλλη τουρκική τράπεζα.

Άλλος αξιωματούχος στον οποίο επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις είναι ο Χαρούμ Νασέρ Αλ-Ντιν, κάτοικος Τουρκίας που είναι υπεύθυνος της Χαμάς για την Ιερουσαλήμ, άνθρωπος του Τζαμπαρίν. Ο Αλ-Ντιν συμμετείχε σε δίκτυο που μετέφερε κεφάλαια από την Τουρκία στη Γάζα και στη Χεβρώνα. Δύο άλλα πρόσωπα που στοχοποιούνται από τις κυρώσεις είναι ο Μεχμέτ Καγιά, επίσης κάτοικος Τουρκίας και ύποπτος για μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαμάς. Ο δεύτερος είναι ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ, εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τουρκία.

Ο Γιαγκμούρ, απελάθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον στρατιώτη Σαλίτ. Επισήμως είναι Πρόεδρος του “Συνδέσμου Ιερουσαλήμ και της Ιστορίας μας”. Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, αυτό είναι προκάλυμμα. Ο Γιαγκμούρ «συμμετείχε στον μηχανισμό ενεργοποίησης των τρομοκρατικών πυρήνων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια υπό την καθοδήγηση του Σεΐχη Ραέντ Σαλάχ».

Οι δεσμοί του Γιαγκμούρ με την κυβέρνηση Ερντογάν είναι εμφανείς. Στις 14 Δεκεμβρίου 2019, συνόδευσε αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγιε στην Τουρκία και τον ίδιο μήνα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος AKP για τις εξωτερικές υποθέσεις στην Τουρκία. Τον Μάιο 2019 συνόδευσε τον Καλέντ Νασάλ, τότε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε συνάντηση με ανώτερο στέλεχος του AKP. Κατά τη Σιν Μπετ, ο Γιαγκμούρ είναι βασικός σύνδεσμος Τουρκίας-Χαμάς. Το ίδιο αναφέρει άρθρο του Investigative Journal TV στις 27 Νοεμβρίου 2019. Η Telegraph ανέφερε τον Δεκέμβριο 2019 ότι ο Γιαγκμούρ διατηρεί διασυνδέσεις σε καθημερινή βάση με την ΜΙΤ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι