Ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται για ευρεία επιχείρηση στη Γάζα
14/10/2023Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης στη Γάζα. Τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την χώρα ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε στη Λωρίδα της Γάζας σορούς ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί από την Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. «Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ισραηλινές απαντήσεις σε πυρά από τη Συρία
Επιπλέον ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά. Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου και Αμπάς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία του Ισραηλινού και του Παλαιστίνιου ηγέτη.
Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Μπάιντεν ότι χρειάζεται «ενότητα και αποφασιστικότητα» για την επίτευξη των πολεμικών στόχων κατά της κυρίαρχης στην Γάζα Χαμάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης από την πλευρά του είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι απορρίπτει παντελώς την μετακίνηση των Παλαιστινίων από την Γάζα στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης
Στο μεταξύ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκαλέσει εκτάκτως τηλεδιάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ηγετών. Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 17:30 ώρα Βρυξελλών.
«Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ.
Nothing justifies Hamas’ brutal terrorist attacks against Israel. We stand in full solidarity with the people of Israel.
Israel has the right to defend itself in full compliance with international law.
The unfolding tragedy has many consequences for Europe. That is why I am…
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 14, 2023
Ακόμη υποστηρίζει ότι «οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια περισσότερων των χιλίων αθώων Ισραηλινών πολιτών. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».
«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται έχει πολλές συνέπειες για την Ευρώπη», συμπληρώνει στη συνέχεια.
Ακόμη επισημαίνει ότι «οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιορκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σημαντικοί βομβαρδισμοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «αυτή η σύγκρουση έχει πολλές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ «η Ένωση ήταν πάντα και πρέπει πάντα να είναι σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όπως στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ένωση πρέπει να εργαστεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου».
«Η ισχυρή δέσμευση με τους περιφερειακούς παράγοντες είναι καίριας σημασίας, καθώς αυτοί επηρεάζονται περισσότερο από τη σύγκρουση και μπορούν να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο. Δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε τη σημασία της αναζήτησης μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.
«Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό», επισημαίνει.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετανάστευσης και μετακινήσεων μεγάλου αριθμού ατόμων σε γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις μαζί. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας».
Στη Γάζα ο Νετανιάχου
Στο μεταξύ στη Γάζα βρέθηκε νωρίτερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπου συνομίλησε με στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας ενώ το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη συνάντηση.
«Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται» ακούγεται να λέει ο κ. Νετανιάχου. Την ώρα που στην περιοχή βρίσκεται ο Νετανιάχου οι Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.
עם הלוחמים שלנו בעוטף עזה, בקו החזית. כולנו מוכנים.
(צילום: אבי אוחיון, לע״מ) pic.twitter.com/TiGzHcWhPK
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 14, 2023
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είχε δώσει διορία στους κατοίκους να φύγουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Καθώς η διορία αυτή πλησίαζε στη λήξη της, είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνησή τους μέσω δύο δρόμων μέχρι τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων».
Gazans continue evacuating the north of Gaza to the south. pic.twitter.com/wklYcxo7VW
— Clash Report (@clashreport) October 14, 2023
Δεν λάβαμε ειδοποίηση για την επίθεση
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νετανιάχου, Ζάχι Χανέγκμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.
Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου
Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Προηγουμένως, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας , μετά το τελεσίγραφο που έληξε στις 8 το βράδυ, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν όπως-όπως τα σπίτια τους. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, δυνάμεις εισέβαλαν χθες το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιώντας «τοπικές επιδρομές», προκειμένου να εκκαθαρίσουν την περιοχή από πιθανούς ενόπλους. Λίγο μετά ανακοίνωσε πως ανακάλυψε πτώματα ομήρων. Την ίδια στιγμή, στους 1.900 είναι οι νεκροί στη Γάζα, ενώ άλλοι 7.696 είναι τραυματίες. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.
Νέος συναγερμός σήμανε στο Κεντρικό Ισραήλ, όπου ήχησαν οι σειρήνες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου . Οι σειρήνες ήχησαν στο κέντρο του Ισραήλ και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ασκελόν και του Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στην περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα ν’ απομακρυνθούν προς τα νότια προτού εξαπολύσει χερσαία εισβολή. Η Χαμάς προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση των σπιτιών τους.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν. Λίγο μετά ο ισραηλινός στρατός με νέο μήνυμα του προέτρεψε ξανά στα αραβικά τους αμάχους στην περιοχή να μετακινηθούν προς τον νότο από τις 10:00 ως τις 16:00.
«Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει τον εαυτό τους και καλύπτονται από χτυπήματα στην περιοχή» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προτρέποντας τους αμάχους να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένους διαδρόμους εκκένωσης για να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας «με ασφάλεια».
«Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από το σύντομο χρονικό “παράθυρο” για να μετακινηθείτε νότια – από το Beit Hanoun στο Khan Yunis», αναφέρει το μήνυμα, που περιλαμβάνει και χάρτη με τους δύο διαδρόμους.
Σάλος στο Χάρβαρντ
Τεράστιος σάλος έχει προκληθεί στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για επιστολή – “φωτιά” φοιτητών, οι οποίοι κατηγορούν το Ισραήλ για τον πόλεμο με την Παλαιστίνη και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Μάλιστα, η κίνηση αυτή έφερε και μία παραίτηση από το εκτελεστικό συμβούλιο.
Στην επίμαχη επιστολή μία ομάδα 30 φοιτητών κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ για τον πόλεμο, τη στιγμή που η ανταλλαγή ρουκετών με τη Χαμάς κορυφώνεται, με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Άινταν Οφερ και η σύζυγός του, Μπάτια, μα δηλώνουν την παραίτησή τους από το εκτελεστικό συμβούλιο σχολής του Χάρβαρντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Δυστυχώς, η πίστη μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου έχει διαρραγεί και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καλή τη πίστει να υποστηρίζουμε το Χάρβαρντ και τις επιτροπές του», τονίζει το ζευγάρι σε δήλωσή του στο CNN.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian, Αμερικανοί επιχειρηματίες απαίτησαν από το Πανεπιστήμιο να δώσει στο “φως” τα ονόματα των φοιτητών που έγραψαν την επιστολή, μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Άκμαν, CEO της Pershing Square, ο οποίος με ανάρτησή του επισημαίνει ότι υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, να το κάνουν ανοιχτά και να μην κρύβονται πίσω από έναν μεγάλο οργανισμό.
Αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, οι φοιτητές επιρρίπτουν την ευθύνη για τον πόλεμο αποκλειστικά στο Ισραήλ για τη φρίκη που ζουν τώρα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Η επιστολή έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις, που ο Τζόναθαν Νίμαν, CEO της αλυσίδας εστιατορίων Sweetgreen, έγραψε σε ανάρτησή του πως «θα ήθελα να τα γνωρίζω ώστε να μην προσλάβω ποτέ αυτά τα άτομα».
Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση. Το βασίλειο «αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση με το Ισραήλ και ενημέρωσε γι’ αυτό τους Αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε η πηγή, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ριάντ, στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας.
Προηγουμένως, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να κινηθεί γρήγορα για να σταματήσει κάθε στρατιωτική κλιμάκωση εναντίον αμάχων και να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καταφερόμενη κατά του Ισραήλ που είναι έτοιμο να εισβάλει στην Παλαιστίνη δίνοντας εντολή εκκένωσης όλων των αμάχων από τη βόρεια Γάζα.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια και ιατρική περίθαλψη στον λαό της Γάζας, επειδή η στέρηση των βασικών ειδών ανάγκης για μια αξιοπρεπή ζωή παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση-κάλεσμα της Σαουδικής Αραβίας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου. Το Ριάντ προειδοποίησε επίσης ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα επιδεινωθεί η κρίση και τα δεινά που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής.
Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
Σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χαμάς στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.
«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεοπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.
Η στάση των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ, αν και το καλούν να δείξει μέριμνα για τους αμάχους. «Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την επίθεση, τόσο πιο τρομακτική γίνεται» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
«Με 1.000 αθώες ζωές να έχουν χαθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 27 Αμερικανών, αυτοί οι τύποι… είναι σκέτο κακό. Είπα από την αρχή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ» τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μίλησε νωρίτερα με τις οικογένειες των Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και ότι «περνούν ώρες αγωνίας» μη γνωρίζοντας την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ΗΠΑ και Αίγυπτος είναι κοντά σε συμφωνία για να ανοίξει διάδρομος διαφυγής των ξένων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα Κάιρο και Ουάσιγκτον είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για την ασφαλή έξοδο των προσφύγων μέσω της Αιγύπτου.
Μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, να έστειλε υπομνήματα προς τους αξιωματούχους του, προειδοποιώντας τους να μην χρησιμοποιούν τις φράσεις «αποκλιμάκωση/εκεχειρία», «τέλος στη βία/αιματοχυσία» και «αποκατάσταση της ηρεμίας». Το υπόμνημα, σχολιάζει το δημοσίευμα, δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να καλέσουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντεπίθεση της Χαμάς.
Η Ρωσία
Η Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Γάζα, κάλεσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο απόφασης που ζητεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Το κείμενο καλεί να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός». Ακόμη, «καταδικάζει τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες» (χωρίς να κατονομάζει τη Χαμάς).
Ο Ρώσος πρεσβευτής, καταφέρθηκε εναντίον δυτικών χωρών, ιδίως των ΗΠΑ, που κατ’ αυτόν «φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον άμεσα επαπειλούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», καθώς και προσωπικά εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: διότι όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είπε πως η ΕΕ στέκει στο πλάι του Ισραήλ», αλλά «κλείνει τα μάτια μπροστά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε πολιτικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας».
Ένα προσχέδιο με πέντε προτάσεις κατέθεσε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία με το οποίο ζητά την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στη Χαμάς και ενώ θέμα ωρών θεωρείται η χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία ζητά άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή από όλα τα μέρα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή εκκένωση των πολιτών που έχουν ανάγκη.
Τα μέλη μπορούν τώρα να προβάλλουν αντιρρήσεις και να διαπραγματευτούν, αλλά δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφους από τα μέλη του Συμβουλίου και όχι βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα. Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το σύμμαχό τους Ισραήλ από κάθε κριτική, ασκώντας δεκάδες φορές βέτο.
Ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) λέει ότι έχει επιβεβαιώσει πως περισσότεροι από 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα. Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα σήμερα Σάββατο ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ως απάντηση στη «διείσδυση άγνωστων εναέριων αντικειμένων στο Ισραήλ» και πυρών εναντίον ισραηλινού drone. Ο στρατός αναχαίτισε τ’ αντικείμενα και τα πυρά κατά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τρομοκράτες σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από το Λίβανο, μια απόπειρα που αποτράπηκε από το στρατό, όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναγνώρισαν πριν από μερικές ώρες μια ομάδα τρομοκρατών που επιχειρούσε να διεισδύσει στο Ισραήλ από το Λίβανο», δήλωσε η ίδια πηγή. «Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε αυτή την ομάδα και σκότωσε τρομοκράτες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.
Έγγραφα της Χαμάς
Έγγραφα της Χαμάς αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της σκόπιμα στόχευσαν δημοτικά σχολεία και κέντρο νεολαίας κατά την επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δικτύου NBC. Τα έγγραφα που έφτασαν στο NBC News δείχνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, ότι η Χαμάς κατάρτισε λεπτομερή σχέδια για να στοχεύσει δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας στο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Αζά, προκειμένου να «σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», να συλλάβει ομήρους και να τους μεταφέρει γρήγορα στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, οι μαχητές της Χαμάς ενδέχεται να είχαν σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όπως δείχνουν άλλα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Sky News.
Βρέθηκαν στα πτώματα των μελών της Χαμάς από τους πρώτους ισραηλινούς διασώστες που έφτασαν στην περιοχή και κοινοποιήθηκαν στο NBC News. Την ίδια στιγμή, ένα βίντεο, το οποίο απεικονίζει μέλη της Χαμάς να φροντίζουν μωρά Ισραηλινών, δημοσιεύτηκε στα social media από λογαριασμούς μελών της.
Στο βίντεο αναφέρεται ότι πρόκειται για μωρά, τα οποία πήραν οι μαχητές της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της επίσης του Σαββάτου και τις αναφορές ότι “τα είχαν αποκεφαλίσει”. Με το βίντεο αυτό η Χαμάς προσπαθεί να ανασκευάσει την κατακραυγή για τις αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ για σκοτωμένα βρέφη κατά τη διάρκεια της επίθεση που σόκαρε τον πλανήτη.
Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους.
Απαγορεύσεις διαδηλώσεων
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απαγόρευσε τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη χώρα. Πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις έχουν ήδη απαγορευτεί σε γερμανικές πόλεις, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, πιθανών αντισημιτικών συνθημάτων ή εξύμνησης της βίας. Σε κάποιες περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, επειδή εκλάπησαν ή πυρπολήθηκαν ισραηλινές σημαίες.
Στο Βερολίνο απαγορεύθηκε σήμερα διαδήλωση η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ οι αρχές ενήργησαν σε πολλές περιπτώσεις για να διαλύσουν μικρότερες συγκεντρώσεις. Στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς, συνελήφθησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση περίπου 150 ανθρώπων. Παράλληλα, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν σήμερα στο Μόναχο, στην Κολωνία, στο Μανχάιμ και στο Φράιμπουργκ.
Συναγερμός στην Ευρώπη
Συναγερμό σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τόσο για τους κινδύνους που εγκυμονεί για θέματα ασφάλειας, όσο και για τον κίνδυνο νέων προσφύγων. Το θέμα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή απασχόλησε χθες και την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – με την συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -όπου κοινή ήταν η θέση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.
Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να διακοπεί, αλλά να συνεχιστεί στοχευμένα και να φτάνει εκεί που πρέπει παρά τις όποιες ενέργειες της Χαμάς, συμφώνησαν όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, μη κρύβοντας ωστόσο την ανησυχία τους για μαζική φυγή ανθρώπων από τις εστίες τους.
Η εκτίμηση που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μία μακρά κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ εστιάζουν και στο ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων, με την συμμέτοχη και άλλων αραβικών χωρών (π.χ. Συρία, Λίβανο, Ιράν), κάτι που συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Την ανησυχία εντείνει και η σύγκρουση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τη Δύση, με το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε άνοιγμα των συνόρων, κάτι που θα πιέσει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και έχει αποφασίσει να ρίξει βάρος στην αυστηρή επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων.
«Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό σας μεταφέρω και πάλι εδώ, από τον ακριτικό Έβρο, την αδιαπραγμάτευτη βούληση μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξη των συνόρων με όσα μέσα χρειάζεται. Είτε αυτό είναι φράκτης, είτε αυτά είναι καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Βρυξέλλες ενστερνίζονται την σημασία της «ενεργητικής αποτροπής και φύλαξης των συνόρων».