Ο ταραχοποιός της Ανατολικής Μεσογείου διχάζει την Ευρώπη
07/09/2020Ενισχύεται η εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εισέρχεται σε μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες. Το χρονικό περιθώριο μίας πιθανής διπλωματικής αποκλιμάκωσης μοιάζει να εξαντλείται και ως εκ τούτου πληθαίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες κατά κανόνα αναγνωρίζουν ότι η Άγκυρα είναι το ταραχοποιό στοιχείο.
Παρ’ όλα αυτά, κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την επιβολή στην Τουρκία αποτελεσματικών κυρώσεων, εάν δεν αποσύρει το Oruc Reis. Άλλα, όμως, όπως η Αυστρία, ανεβάζουν τους τόνους. «Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά και την επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο θερινό φεστιβάλ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αναγκάστηκε να σχολιάσει την κατάσταση. «Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε –για ακόμη μία φορά– την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις. Ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο πως «η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και πως επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία». Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης(!), η Γερμανίδα καγκελάριος άκουσε τα παράπονα που της έκανε ο Ερντογάν για τις κινήσεις της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Της ζήτησε «η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»!
Το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία παραμένει στο κέντρο της διπλωματικής διελκυστίνδας τόσο εντός της ΕΕ όσο και εκτός. Αυτό αναμένεται να είναι και το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Το βλέμμα είναι, λοιπόν, στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου.
Η Ευρώπη και απειλητικός Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει καμία διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους για να διευκολύνει όσους εντός της ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν την επιβολή κυρώσεων. «Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους παράνομους χάρτες που της επιβάλλονται», δήλωσε. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ακολουθώντας τα βήματα του Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα συνεχίσει το καθήκον του και δε θα επιτρέψει τον εκφοβισμό στην περιοχή». Κυκλοφόρησε, μάλιστα, νέο βίντεο με το Oruc Reis.
Η Αθήνα απαντάει αποδεχόμενη τον διάλογο, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα έχει κάνει έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης, κυρίως με την απόσυρση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. «Καμία απειλή δε μας τρομάζει», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, η Αθήνα θωρακίζει τον Έβρο και τα νησιά, καθώς γνωρίζει ότι εκεί αναμένεται να δεχθεί πίεση. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», διαβεβαίωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων στον Έβρο έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και σύμμαχό του Φάγεζ Αλ Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη. Δεν δόθηκε ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.