Καταιγίδα δασμών ανακοίνωσε ο Τραμπ – “Έρχεται η χρυσή εποχή της Αμερικής”
02/04/2025
Χρυσή εποχή και ολική επάνοδο της αμερικανικής οικονομίας υπόσχεται ο Τραμπ, με την αύξηση του ανταγωνισμού και την πτώση των τιμών για τους Αμερικανούς πολίτες.
Για δεκαετίες οι ΗΠΑ ήραν τα εμπόδια στο ξένο εμπόριο, ενώ οι άλλες χώρες έκαναν το αντίθετο για της ΗΠΑ, ισχυρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ καταγγέλλει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, μη τήρηση περιβαλλοντικών κανονισμών και άδικους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα, τα οποία έτσι τίθενται σε μειονεκτική θέση και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα διεθνή.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις μοτοσικλέτες ξένης κατασκευής, έναντι 10% της ΕΕ, 60% της Ταϊλάνδης, 70 η Ινδία και 75 το Βιετναμ. Ο Τραμπ καταγγέλει ακόμη και μη υλικούς περιορισμούς που καθιστά απαγορευτική την διείσδυση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Εν τέλει, ανακοίνωσε δασμό 25% σε όλες τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής
Στο εμπόριο, ο φίλος είναι συχνά χειρότερος από τον εχθρό, σημείωσε ο πρόεδρος Τραμπ.
Στον τομέα της διατροφής, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Καναδάς επιβάλλει δασμό 250-300% στα αμερικανικά γαλακτοκομικά μετά από μία ποσότητα, ενώ η ΕΕ αρνείται να εισάγει αμερικανικά πουλερικά και η Αυστραλία βοδινό κρέας. Η Κίνα επιβάλλει φόρο 65% στο αμερικανικό ρύζι, και η Νότια Κορέα μεταξύ 50-513%, η δε Ιαπωνία 700%, για να απαγορεύσουν την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αγορά του.
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ο τραμπ ανέφερε ότι από το 1789 ως το 1913 η αμερικανική οικονομία στηρίχθηκε στην επιβολή δασμών. Οι ΗΠΑ είχαν τέτοιο πλούτο, που την δεκαετία του 1880 συγκροτήθηκε επιτροπή για την αξιοποίηση αυτού του υπερπλεονάζοντος πλούτου. Το 1913 όμως επιβλήθηκε ο φόρος εισοδήματος και το βάρος συντήρησης της κυβέρνησης μετακύλησε από τα ξένα κράτη στους Αμερικανούς πολίτες.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ως μονομερή παράδοση των ΗΠΑ στους εμπορικούς ανταγωνιστές, των οποίων χρηματοδοτεί τα ελλείμματα. Η επιβολή δασμών στηρίζει τον Αμερικανό εργάτη και βάζει το αμερικανικό συμφέρον πρώτο (America First). Κατηγόρησε τον Μπάιντεν για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, και την μεπορική συμφωνία NAFTA της βόρειας Αμερικής για την απώλεια 90.000 εργοστασίων και 5.000.000 εργασιών στην μεταποίηση, με έλλειμμα 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα στην παραγωγή επαρκών αντιβιοτικών και εισάγουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, έναν κλάδο όπου κάποτε κυριαρχούσαν. Ένα μόνο κινεζικό ναυπηγείο κατασκευάζει περισσότερα πλοία από ότι όλα τα αμερικανικά μαζί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε ανά χείρας έναν μεγάλο πίνακα και ξεκίνησε να ανακοινώνει δασμούς σε κάθε χώρα, ισχυριζόμενος ότι επιβάλλει πολύ λιγότερους, το μισό από ότι θα δικαιολογείτο από τα ξένα εμπόδια στο αμερικανικό εμπόριο.
Κίνα 34%
ΕΕ 20%
Βιετνάμ 46%
Ταϊβάν 32%
Ιαπωνία 24%
Ινδία 26%
Νότια Κορεά 25%
Ταϊλάνδη 36%
Ελβετία 31%
Μεγάλη Βρετανία 10%
Νότια Αφρική 30%
Οι εξαγγελίες του προέδρου τραμπ έμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή απόρρητες, με ελάχιστες διαρροές στον Τύπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονταν ένα σχέδιο με το οποίο θα αυξηθούν οι δασμοί στα προϊόντα κατά περίπου 20% σχεδόν για όλες τις χώρες, αντί για την πιο στοχευμένη προσέγγιση που εξεταζόταν επίσης.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να προβεί στις ανακοινώσεις σε μία επίσημη και πάνδημη εκδήλωση, στον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, υπό τον τίτλο Make America Wealthy Again (Αμερική ευημερούσα ξανά). Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε πως η επιβολή δασμών από την αρχή του Απριλίου φέρνει μία “μέρα απελευθέρωσης” για τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ επί μακρόν υπερασπίστηκε μία πολιτική δασμών, ώστε να καταπολεμήσει το εξαιρετικά δυσμενές για τις ΗΠΑ εμπορικό ισοζύγιο, με πολύ περισσότερες εισαγωγές από ότι εξαγωγές. Έχει δηλώσει δε πως η λέξη δασμός (tarrif) είναι η ομορφότερη της αγγλικής γλώσσας, και πως η άυξησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην μείωση, ακόμα και στην κατάργηση αμέσων φόρων.
Οι δασμοί θα υπολογίζονται ανταποδοτικά, όχι μόνο εν σχέσει με τους δασμούς ξένων χωρών, αλλά και με τα μη δασμολογικά εμπόδια που θέτουν στις ΗΠΑ.
Οι δασμοί του Τραμπ ανησυχούν τις αγορές
Αυτός ο κυοφορούμενος εμπορικός πόλεμος πάντως έχει ανησυχήσει πολλούς οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς, καθώς τα ετοιμαζόμενα αντίποινα της ΕΕ και άλλων χωρών απειλούν και την αμερικανική οικονομία και την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών. Ένας εκτεταμένος, παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος μπορεί να επιβραδύνει τη διεθνή οικονομία, ακόμη και να φέρει τις ΗΠΑ σε ύφεση.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και αύξησε τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιτείνοντας τις εντάσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.