ΓΝΩΜΗ

Ο Τραμπ βομβάρδισε το Ιράν, αλλά “πεθαίνει” για το Νόμπελ Ειρήνης!

Ο Τραμπ βομβάρδισε το Ιράν, αλλά “πεθαίνει” για το Νόμπελ Ειρήνης

Πριν ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ότι η Αμερική επιτέθηκε στις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το Φορντό, που είναι και σε μεγαλύτερο βάθος, δέχθηκε μεγαλύτερο όγκο πυρός (με 6 “bunker busters” από βομβαρδιστικά Stealth B2), αλλά και οι άλλες δύο, Νατάνζ και Ισφαχάν (με 30 πυραύλους Tomahawk από υποβρύχια).

Μόλις σε λίγα λεπτά από την ανάρτησή του, οι New York Times και ο Guardian ανέφεραν το χτύπημα. Και προανήγγειλαν ένα βαρυσήμαντο διάγγελμα από τον Πρόεδρο Τραμπ στις 10:00 μ.μ., βράδυ Σαββάτου, στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ «δεν είχε χρειαστεί δύο εβδομάδες όπως έλεγε, μα το έκανε σε δύο μέρες», θα αναφωνήσει ο David Muir του ABC News. Στο διάγγελμα αυτό, θα πει, εμμέσως πλην σαφώς, πως είναι η ώρα για ειρήνη μεταξύ των δύο ιστορικών εχθρών, αλλά θα δώσει και εύσημα σε όσους διεκπεραίωσαν την αποστολή.

Tι σημαίνουν όλα αυτά; Το χτύπημα είναι “κάπως χειρουργικό”, ακριβές, και ίσως να δείχνει καθαρά σε μερικούς, πως η Αμερική δεν θέλει να προχωρήσει σε ανοιχτό πόλεμο εναντίον του Ιράν στο πλευρό των Ισραηλινών. Ίσως και μία παραχώρηση προς τους “MAGA υποστηρικτές”, που δεν ήθελαν να συρθεί η χώρα σε πόλεμο. Η Μοσάντ σαφώς συνεχίζει να θεωρεί πως η απειλή παραμένει.

Το χτύπημα των ΗΠΑ δίνει ένα μάθημα στο Ιράν, βοήθησε το συμμαχικό εβραϊκό κράτος, φοβίζοντας περαιτέρω την ιρανική πολικοθρησκευτική ηγεσία –ήδη σκέφτεται τρεις πιθανούς διαδόχους τού Αγιατολάχ Χαμενεΐ– αλλά και την ιρανική κοινή γνώμη. Οι εκρήξεις στο Φορντό ακούγονταν στην κοντινή πόλη Κομ, όπως ήδη έχει δημοσιοποιηθεί. Που ναι, η ιρανική κοινή γνώμη δεν θέλει τους μουλάδες, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να καταστραφεί παντελώς η χώρα τους, των 92 εκατομμυρίων. Ένας δημοσιογράφος του Atlantic, ιρανικής καταγωγής, έγραψε πριν λίγες ημέρες στην Washington Post και ισχυρίστηκε ακριβώς αυτό, «δεν στηρίζουμε το καθεστώς, αλλά αγαπάμε το Ιράν».

Το Ιράν που, δυστυχώς όμως, έχει προσπαθήσει μέσω της Χεσμπολάχ, της Χαμάς και των Χούθι να πλήξει το Ισραήλ. Είναι/ήταν ο οικονομικός σπόνσορας όλων αυτών, άρα, και ο ηθικός αυτουργός. Η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023, ήταν αυτή, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και έκανε τη Μοσάντ να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει εκδίκηση, που ξεκίνησε από τη Γάζα και έχει φτάσει πλέον στην Τεχεράνη.

Και γιατί το σιιτικό Ιράν έχει συμπεριφερθεί έτσι; Οι λόγοι είναι πολλοί, μα ο κύριος, η προσπάθεια για τοπική ηγεμονία, και δυστυχώς το Ιράν –όπως και η “σύμμαχος Τουρκία” άλλωστε– δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα το αυτοκρατορικό του παρελθόν. Στο διάγγελμά του ο Τραμπ, ανέφερε, πως το Ιράν μιλούσε για «Death to Israel and Death to America», και σε αυτό ο αμετροεπής πρόεδρος έχει ένα δίκιο. Επίσης η Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ, που σέβεται μόνο την ισχύ διαχρονικά, “σιωνιστικό μόρφωμα”.

Το μήνυμα Τραμπ

Έτσι, η Αμερική με το χειρουργικό χτύπημα, προσυνεννοημένο με το Τελ Αβίβ, είναι σαν να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως στηρίζει το Ισραήλ και τον Bibi, όπως χαϊδευτικά τον αποκαλεί ο Τραμπ, και ένα μήνυμα και στην ισραηλινή κοινή γνώμη, που όμως, σε ποσοστό 75% σύμφωνα και με τελευταία δημοσκόπηση, στηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν. «Τώρα θέλουμε ειρήνη» θα γράψει ο Τραμπ στο Truth Social, και στο διάγγελμα, λίγο αργότερα, θα πει πως, «αν δεν έρθει ειρήνη σύντομα, θα το ξανακάνουμε». Τούτες οι λέξεις υπονοούν, πως θέλει ειρηνική διευθέτηση, πριν πάρει ο πόλεμος απρόβλεπτη τροπή.

Ο πόλεμος είναι ακριβή υπόθεση, όχι μόνο για το Ισραήλ, που είναι μια μεσαίου μεγέθους οικονομία, μα και για τις ΗΠΑ, και “άλλο ένα Ιράκ” θα ήταν καταστροφικό. Στον Τραμπ επίσης, λόγω και του επιχειρηματικού παρελθόντος, δεν τού αρέσουν οι σπατάλες. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ και ο Νετανιάχου, λόγω και της προσωπικής του φιλίας με τον γιο του Σάχη, Ρεζά Παχλεβί, ίσως δεν θα πρέπει να συνεχίσει να μιλάει τόσο ανοιχτά για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. Έχουμε δει τι έχουν προκαλέσει οι βίαιες “εξαγωγές δημοκρατίας” και σε χώρες της πολύπαθης περιοχής. Ένα τόξο φωτιάς.

Και μαζί με αυτές τις πρώτες και “γρήγορες σκέψεις”, δίπλα στα τελευταία νέα περί του αμερικανικού βομβαρδισμού του Ιράν, που κάνει τον γύρο του κόσμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ο Τραμπ, επιζητεί το Νόμπελ Ειρήνης, που κάπως θα συνέδραμε τα μέγιστα σε μία θέση του στην ιστορία. Το Πακιστάν, πριν κάμποσες ώρες, τον πρότεινε για το βραβείο για τον εκεί ρόλο του, στον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Η εξέλιξη των γεγονότων θα δείξει, αν η αμερικανική εμπλοκή, ήταν κίνηση ρίσκου ή όχι. Το Ιράν άραγε θα πάρει το μήνυμα ή θα αρχίσει να επιτίθεται στις αμερικανικές βάσεις της περιοχής; Παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, ίσως το αποφύγει. Ίσως να υπάρχει και ένας συμβολισμός, στο πως έκλεισε το διάγγελμά του, είπε «God bless the Middle East. God bless Israel. God Bless America».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Θρίαμβος του Νετανιάχου ΣΗΜΕΡΑ.

Προκειται για πολυ αρρωστο ατομο …..

Τελικά κι ο Τράμπ αποδείχτηκε υπηρέτης των ανοησιών του Νετανιάχου. Μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ υπέρ μιας προδήλως παράνομης επιθετικής δράσης από το Ισραήλ, η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων από όσους αισθάνονται απειλούμενοι από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και η τουρκία) αυξάνεται εκθετικά! Δυστυχώς ένα μεγάλο βήμα… Διαβάστε περισσότερα »

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx