Ο τρόμος των Βρυξελλών πριν το Brexit – Γιατί ο Μισέλ πήρε τα κινητά των ηγετών

Ο τρόμος των Βρυξελλών πριν το Brexit – Γιατί ο Μισέλ πήρε τα κινητά των ηγετών, Βαγγέλης Σαρακινός

Καθώς Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούνται προς την εφαρμογή του Brexit, είναι λογικό να εκφράζονται φόβοι και επιφυλάξεις και από τις δύο πλευρές. Ειδικά, όταν το Λονδίνο έχει ψηφίσει νόμο που του επιτρέπει να αναθεωρεί επιλεκτικά και μονομερώς κάποιους όρους της συμφωνίας. Η ενέργεια, ωστόσο, του Σαρλ Μισέλ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει προηγούμενο και είναι ενδεικτική για το που βαδίζουν οι σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σαρλ Μισέλ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με αντικείμενο το Brexit και τις συζητήσεις για την νέα εμπορική συμφωνία, ζήτησε από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών να παραδώσουν τα smartphones και τα  tablets τους. Ο λόγος; Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρακολούθησης της συζήτησης από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, την περίφημη MI6 (Military Intelligence, Section 6).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ηγέτες παρέδωσαν τις συσκευές, οι οποίες κλειδώθηκαν σε ερμάρια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa. Αφού τους άφησε χωρίς κινητά, ο Μισέλ τους έδωσε τουλάχιστον τα κλειδιά από τα ντουλάπια στα οποία είχαν αυτά κλειδωθεί. «Μπορούν να φύγουν, αν θέλουν να κάνουν επείγουσα τηλεφωνική κλήση. Αλλά δεν μπορούν να φέρουν ένα κινητό τηλέφωνο στον χώρο, όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit» ανέφερε το  Politico.

Πόσο “άτακτο” θα είναι το Brexit

Η κίνηση αυτή δεν έχει προηγούμενο σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι όμως ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, ενόσω συνεχίζεται η  συζήτηση για μια εμπορική συμφωνία μετά την έξοδο. Εάν δεν πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση, προκειμένου να καταδείξουν οι Βρυξέλλες την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Λονδίνο, ειδικά μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου από την Βουλή των Κοινοτήτων, τότε μάλλον, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται μπροστά σε μια επερχόμενη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ επέμειναν στη θέση τους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «εφαρμόσει πλήρως» τη συμφωνία αποχώρησης που υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο. «Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Τελεία και παύλα» επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι δεν χωρούν αναθεωρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον, το οποίο αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που δεν αρνείται το Λονδίνο, αλλά προτάσσει την εδαφική ακεραιότητα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα για το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων. Ο γνωστός και ως νόμος για την Εσωτερική Αγορά χρειάζεται, ωστόσο, έγκριση και από τη Βουλή των Λόρδων.

Η ΕΕ απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια και το Ηνωμένο Βασίλειο απαντά με έναν ελιγμό, ότι πριν εφαρμοστεί ο νόμος Τζόνσον για κάποιον όρο της “συμφωνίας αποχώρησης” θα απαιτείται νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ένταση, ωστόσο, παραμένει, οι επιφυλάξεις έχουν κορυφωθεί, και αυτό εκφράζεται και στις συζητήσεις για την μελλοντική εμπορική συμφωνία, οι οποίες συνεχίζονται, αλλά με ιδιαίτερη βραδύτητα.

Η εμπορική συμφωνία 

Ο Μισέλ επανέλαβε σήμερα ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και αποφασισμένη «να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος». Αυτή είναι η απόφαση των 27, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι πλέον οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Λονδίνο «να κάνει τα απαραίτητα βήματα» για την άρση των εμποδίων και την επίτευξη συμφωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι «η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η θέσπιση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού» είναι καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία «εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας». Ζητήματα, εξαιτίας των οποίων μπορεί να κινδυνεύσουν εμπορικές σχέσεις ύψους ενός τρισεκ. ευρώ, αν το Λονδίνο δεν υποχωρήσει.

Βρετανία και ΕΕ διαμηνύουν ότι επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας. Εδώ και αρκετό καιρό όμως, δεν δηλώνουν απλώς ότι προετοιμάζονται και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά ότι είναι έτοιμες για αυτό. Στην ηπειρωτική Ευρώπη το ίδιο έχουν αναφέρει και κράτη-μέλη, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία. Οι 27 ηγέτες, με βάση το προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων, ζητούν από τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή, Μισέλ Μπαρνιέ, να εντείνει τις εργασίες για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης μετα από μια αποχώρηση της Βρετανίας, χωρίς συμφωνία. Δηλώνουν όμως παράλληλα, ότι δεν θα φύγουν πρώτοι από το τραπέζι.

Πρσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Μακρόν είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιαστούν οι Γάλλοι ψαράδες για το Brexit», συμπληρώνοντας ότι, χωρίς τους σωστούς όρους «είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία». Από την πλευρά της, η Μέρκελ τόνισε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, που όμως θα πρέπει να είναι «δίκαιη και όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Τρελό» χαρακτήρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δήλωσε πάντως «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με την τήρηση από το Λονδίνο της συμφωνίας αποχώρησης. Τέλος, ως θιγόμενος άμεσα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχολ Μάρτιν, ζήτησε εντατικοποίηση των συνομιλιών για την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη μιας συμφωνίας, εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από το τέλος του έτους. Με τον Μισέλ πάντως να φοβάται την MI6, τα πράγματα μάλλον δεν πάνε και τόσο καλά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι