Ο Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα για να μοιράσει παιχνίδι
25/01/2019Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα για επαφές. Η επίσκεψη του αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κατοχικού καθεστώτος και τις διαφωνίες μεταξύ του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον εν δυνάμει εγκάθετο της Άγκυρας στα Κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι για το Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις τελευταίες επισκέψεις του στα κατεχόμενα, έθεσε προς συζήτηση τη λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Είχε δε κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο αναφέρει, σε σύσκεψη που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους εκπροσώπους των κομμάτων, πως πλέον «οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν τη συνομοσπονδία ή τη λύση δύο κρατών».
Πλην του Ακιντζί δεν υπήρξε άλλη αντίδραση στη θέση αυτή της Άγκυρας. Ούτε, σημειωτέον, από το “κεντροαριστερό” Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου είναι και ψευδοπρωθυπουργός. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του παράνομου καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουρμάν, με δηλώσεις του προχθές στον παράνομο σταθμό Μπαϊράκ, υποστήριξε την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς.
Προχώρησε δε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι αυτό αποτελεί άποψη και των συνεργαζόμενων στη λεγόμενη κυβέρνηση κομμάτων, αλλά και του κατοχικού ηγέτη. Αυτή η θέση, βέβαια, δεν φαίνεται να είναι η μόνη στο Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Υπάρχουν και άλλες απόψεις, οι οποίες στηρίζουν την μέχρι πρόσφατα ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό.
Είναι σαφές πως η περιθωριοποίηση του Ακιντζί συνδέεται με τη νέα τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα στο Κυπριακό και την πρόταξη της προσέγγισης για «συνεργασία» των «δυο οντοτήτων», χωρίς λύση του Κυπριακού. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως η Άγκυρα δίνοντας το δακτυλίδι της διαδοχής στον Οζερσάι, του έχει εκχωρήσει τη δυνατότητα διαχείρισης του Κυπριακού αντί του Ακιντζί, πάντα, όμως, στα πλαίσια των οδηγιών της.
Νέα δεδομένα
Ανεξαρτήτως εάν η σύγκρουση των δυο παραπέμπει ενδεχομένως και στις «προεδρικές» του 2020 στα κατεχόμενα, είναι πρόδηλο ότι δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο Οζερσάι αναλαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες, υπό την καθοδήγηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιεί συναντήσεις που θα έπρεπε να γινόντουσαν από τον κατοχικό ηγέτη.
Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ο Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου. Ο Ακιντζί αν και ήταν εκεί δεν είχε, ίσως για πρώτη φορά, συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Περαιτέρω, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διευθετήσει και τις πρόσφατες επαφές Οζερσάι σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Είναι σαφές πως η πολιτική για το Κυπριακό δεν καθορίζεται στα κατεχόμενα, ούτε έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε εγκάθετος της Άγκυρας, ο κατοχικός ηγέτης, να διαχειρίζεται το θέμα αυτόνομα. Αυτό ισχύει από την περίοδο του πάλαι ποτέ ισχυρού κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που είχε ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Τουρκία.
Αυτό τον ισχυρό, λοιπόν, Ντενκτάς τον «αποτελείωσε» σε μια μέρα ο Ερντογάν, όταν δεν συνεργαζόταν το 2003-2004, τοποθετώντας στη θέση του τον βολικό Ταλάτ. Ο Οζερσάι, λοιπόν, είναι ο νέος άνθρωπος του καθεστώτος Ερντογάν μέχρι νεωτέρας. Θα έχει, πάντως, ενδιαφέρον τι θα προκύψει από την παρουσία στα κατεχόμενα του Τσαβούσογλου.