Quantcast
Ο Τζιτζίνο ο Φαφλατάς υπουργός Εξωτερικών - slpress.gr

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua συνόδευσε την είδηση με άρθρο πολιτικής ανάλυσης, που περιελάμβανε και σύντομα πορτρέτα των νέων υπουργών. Η περιγραφή του νέου υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν κατά λέξη η εξής: «Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, πολιτικός αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρων, αποτελεί παράξενη επιλογή για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Ο 33χρονος Ντι Μάιο, που στην προηγούμενη κυβέρνηση Κόντε υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης, δεν διαθέτει πτυχίο, ουσιαστικά δεν ομιλεί καμία ξένη γλώσσα και στην πολιτική σταδιοδρομία του ποτέ δεν έδειξε να τον ενδιαφέρουν τα διεθνή προβλήματα».

Μετά από περίπου δυο ώρες το πορτρέτο του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών διαγράφηκε. Παρέμειναν οι παρουσιάσεις όλων των άλλων νέων υπουργών, εκτός από εκείνη που αφορούσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ίσως κάποιος στο Πεκίνο να θυμήθηκε ότι δεν είναι ευγενικό για ένα κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο να παρουσιάζει έναν ξένο υπουργό ως παντελώς άσχετο με το αντικείμενο της αρμοδιότητας του.

Η εφημερίδα ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι Il Giornale απέδωσε όμως την άκομψη κρίση των Κινέζων σε παροιμιώδη γκάφα που έκανε ο Ντι Μάιο το 2018. Σε διεθνή συνάντηση που είχε διοργανώσει το ιταλο-κινεζικό εμπορικό επιμελητήριο στην Σανγκάη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης είχε αναφερθεί δυο φορές στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ αποκαλώντας τον απλώς «Πινγκ». Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, οι Κινέζοι πήραν τώρα την εκδίκηση τους.

Πέρα όμως από τους κανόνες της διπλωματίας, η σύντομη επισήμανση του κινεζικού πρακτορείου ήταν πέρα για πέρα ακριβής. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά και η γενικότερη παιδεία του είναι σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο.

Η ευφράδεια του νεαρού

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών κατάγεται από το Αβελλίνο, πόλη κοντά στην Νάπολη, όπου ο πατέρας του υπήρξε δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με το νεοφασιστικό κόμμα MSI (Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα). Οι σπουδές του φτάνουν μέχρι το απολυτήριο λυκείου, καθώς έκανε μεν την εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης (πρώτα στη σχολή Μηχανικών, αργότερα στη Νομική), αλλά ουδέποτε έδωσε εξετάσεις. Για να βγάλει το χαρτζιλίκι του πουλούσε αναψυκτικά στο γήπεδο Σαν Πάολο της Νάπολης.

Όταν το 2016 ο Μπέπε Γκρίλο τον επέλεξε, μέσω της δημοκρατικότατης μεθόδου της κοοπτάτσιας, ως μέλος της ολιγομελούς ηγετικής ομάδας του Κινήματος 5 Αστέρων, όλοι σχολίασαν ότι η επιλογή οφείλετο στο παρουσιαστικό του Ντι Μάιο και στην καλή τηλεοπτική παρουσία του. Οι υποστηρικτές του θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι η προαγωγή οφειλόταν στην ευφράδεια του νεαρού βουλευτή, καθώς οι φίλοι του στη συνοικία Πομιλιάνο της Νάπολης τον αποκαλούν «Τζιτζίνο ο΄Παρλετιέρο» δηλαδή «Τζιτζίνο ο Φαφλατάς». Και η αλήθεια είναι ότι ο Ντι Μάιο όντως είναι ετοιμόλογος. Κρίμα όμως που στις δημόσιες ομιλίες του συχνά απουσιάζει το υποκείμενο και οι κλίσεις των ρημάτων αρνούνται να ακολουθήσουν τους κανόνες της ιταλικής γλώσσας.

Πως η ΜΙΤ χρησιμοποιεί σαν όχημα την αναπτυξιακή βοήθεια – Ο ρόλος της ΤΙΚΑ

Ο ίδιος ενοχλήθηκε από τα υποτιμητικά σχόλια και ανταπάντησε ότι η ευφράδεια του δεν περιορίζεται στην ιταλική αλλά μιλάει και αγγλικά «με μεγάλη άνεση». Όταν όμως το Μάιο του 2017 επισκέφθηκε, ως αντιπρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όλοι τον άκουσαν να εκφράζεται σε αγγλικά για πρωτάρηδες ιδού:

Αγεωγράφητος ο νέος ΥΠΕΞ

Όσο για την ενασχόληση του με τα διεθνή κι ευρωπαϊκά ζητήματα, το κινεζικό πρακτορείο σφάλλει. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, εξαπέλυσε στο Κοινοβούλιο δριμύτατη επίθεση εναντίον του Βουκουρεστίου για την αντιευρωπαϊκή πολιτική των “κλειστών συνόρων”. Απορημένοι οι άλλοι βουλευτές ρωτούσαν ο ένας τον άλλον τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση της Ρουμανίας και τους είχε διαφύγει. Πού να φανταστούν ότι ο βουλευτής Ντι Μάιο είχε απλώς μπερδέψει το Βουκουρέστι με τη Βουδαπέστη και η επίθεση του στρεφόταν εναντίον του Βίκτωρος Όρμπαν.

Μπορεί στη γεωγραφία να μην τα πηγαίνει καλά, αλλά ο νεαρός Λουίτζι γνωρίζει σε βάθος την πρόσφατη ιστορία. Καταγγέλλοντας στη Βουλή κάποιες «αυταρχικές πρωτοβουλίες», ο μαχητικός βουλευτής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ότι «κατέλαβε με τη βία τον κρατικό μηχανισμό όπως έκανε ο Πινοσέτ στην Βενεζουέλα».
Τον Ιανουάριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ταξίδευσε στην Γαλλία και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Κίτρινων Γιλέκων.

Τον επόμενο μήνα, άλλη αντιπροσωπεία των γαλλικών Κίτρινων Γιλέκων επισκέφθηκε τη Ρώμη και συναντήθηκε με τον Ντι Μάιο και άλλους υπουργούς του Κινήματος 5 Αστέρων. Μετά τις συναντήσεις ο Ντι Μάιο σχολίασε στο Τουίτερ ότι «ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις» και δήλωσε «με υπηρηφάνεια» ότι η ιταλική κυβέρνηση περιέλαβε στο σχέδιο προϋπολογισμού όλα όσα διεκδικεί το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Η δήλωση του κατέληξε με προτροπή προς τους Γάλλους να «μην υποχωρήσουν! Εδώ στην Ιταλία παρακολουθούμε τον αγώνα σας από τότε που κάνατε την εμφάνιση σας. Και ήμασταν μάρτυρες των απαράδεκτων μεθόδων σκληρής καταστολής που εφαρμόζει εναντίον σας η κυβέρνηση του Μακρόν».

Την επομένη το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στη Ρώμη «για διαβουλεύσεις». Ο πρεσβευτής επέστρεψε στην έδρα του μόνον όταν ο Ντι Μάιο δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «δεν θα συναντούσε τα Κίτρινα Γιλέκα άλλη φορά», καθώς πληροφορήθηκε ότι «είναι βίαιοι», «ανατρεπτικοί» και «αντιδημοκράτες».

Γιατί ο Ερντογάν ξαναφόρεσε το προσωπείο του ισλαμοδημοκράτη

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Φαρνεζίνα, όπου εδρεύει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί χαιρέτισε διπλωμάτες και προσωπικό διαβεβαιώνοντας ότι η εξωτερική του πολιτική θα βασίζεται στο «διάλογο, χωρίς βεβαίως να παραιτηθούμε από τις ευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες που πάντα χαρακτήρισαν τη χώρα μας». Ωραία λόγια, καθησυχαστικά. Άραγε ο υπουργός ξέρει τι σημαίνουν;

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.