Ο Τζόνσον, η αγέλη και το “ίνδαλμα Τσόρτσιλ”
06/04/2020Σε νοσοκομείο του Λονδίνου νοσηλεύεται από το βράδι της Κυριακής ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, ως υπέρμαχος της θεωρίας της “ανοσίας της κοινότητας”, ήταν ένας από τους τελευταίους ηγέτες της Ευρώπης που επέβαλαν περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαγνώστηκε θετικός στον ιό πριν από περίπου δέκα ημέρες, ενώ η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου (Daily Mail), ο Τζόνσον δέχεται θεραπεία με οξυγόνο στο νοσοκομείο St Thomas, κοντά στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η εισαγωγή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο βήχας και ο πυρετός δεν υποχωρούσαν. Αν και η Ντάουνινγκ Στριτ διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι η εισαγωγή του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο έγινε για προληπτικούς λόγους, η Βρετανία, η οποία πλήττεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, εξαιτίας και των επιλογών του Τζόνσον, παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο 55χρονος πρωθυπουργός παραμένει επικεφαλής, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ορατό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα βγει από το νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να μείνει για κάποιο διάστημα μακριά από τα καθήκοντά του. Σήμερα πάντως, στην συνεδρίαση του κυβερνητικού κλιμακίου που διαχειρίζεται την αντιμετώπιση της κρίσης πανδημίας θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Ήθελε να …γίνει Τσόρτσιλ
Την περασμένη Παρασκευή ο Μπόρις Τζόνσον ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ένα βίντεο, όπου εμφανιζόταν εξαντλημένος και παραδεχόταν ότι ο πυρετός δεν υποχωρεί. Για τον λόγο αυτόν, οι γιατροί του αποφάσισαν ότι πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο, καθώς έκριναν ότι, αν ο πυρετός διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα, υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί πνευμονία.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία αποκάλυψε ότι του δίδεται ήδη θεραπεία με οξυγόνο, πολλά στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Τζόνσον, όλο αυτό το δεκαήμερο, από τη ημέρα που βρέθηκε θετικός στον ιό, δούλευε ασταμάτητα. Κάποιοι μάλιστα φέρονται να εκτιμούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη στάση γιατί ήθελε να μιμηθεί το “ίνδαλμά” του, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος εμφανιζόταν ακαταπόνητος μπροστά στις δοκιμασίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εικόνα όμως του καταπονημένου πρωθυπουργού, στο βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος, έκανε αρκετούς βουλευτές των Συντηρητικών, άλλους συγκαλυμμένα και άλλους ανοιχτά, να ζητούν από τον Τζόνσον να σταματήσει να παίζει αυτόν τον ρόλο και να επιτρέψει σε κάποιον υπουργό του να αναλάβει εκείνος την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (Telegraph).
Ο υπουργός Στέγασης, Ρόμπερτ Τζένρικ, αν και εξέφρασε την ελπίδα ο Τζόνσον να επιστρέψει σύντομα στη Ντάουνινγκ Στριτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον… αναγκάσουν να μείνει, για κάποιο διάστημα, μακριά από τα καθήκοντά του. Την ίδια ώρα, η υπουργός Υγείας, Ναντίν Ντόρις, η οποία ήταν η πρώτη βουλευτής που προσβλήθηκε αλλά ανάρρωσε, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται ξεκούραση και ύπνο.
Ζήτησε συνεργασία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον ήταν από τους τελευταίους ηγέτες στην Ευρώπη που προχώρησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Προτάσσοντας τις οικονομικές συνέπειες, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στην θεωρία της “ανοσίας της κοινότητας”, περιορίζοντας αρχικά μόνον τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι. Μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών, αναγκάστηκε ωστόσο, να προχωρήσει στη λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ανακοίνωση για την εισαγωγή του Τζόνσον στο νοσοκομείο έγινε λίγη ώρα μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα της βασίλισσας, ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός, στη διάρκεια του οποίου η Ελισάβετ Β’ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα νικήσει τον κορωνοϊό και ότι αυτή η νίκη θα ανήκει σε όλους. Η βασίλισσα ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσους δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή, αλλά και τους Βρετανούς πολίτες που παραμένουν στα σπίτια τους. Ένα μέτρο που ο Τζόνσον έλαβε βεβαίως με αρκετή καθυστέρηση.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν από τους τελευταίους ηγέτες που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα, έγινε όμως ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δύναμης που ανακοίνωσε πως προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Σήμερα βέβαια, που η Βρετανία μετρά περίπου πέντε χιλιάδες νεκρούς και 47.806 κρούσματα, η αντίληψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αλλάξει. Φοβούμενη, ωστόσο, μια υπαναχώρηση, η αναπληρώτρια Αρχίατρος της Αγγλίας, επισήμανε ότι οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές δεν πρέπει να αρθούν, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ένα δεύτερο κύμα έξαρσης.
Το Σάββατο, ένα εικοσιτετράωρο πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Τζόνσον απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν μαζί του σε αυτήν την «περίοδο εθνικής έκτακτης ανάγκης», όπως αποκάλεσε την πανδημία και τις συνέπειές της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ενημέρωση με τον επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο. Μια πρόσκληση που αποδέχθηκε ο νέος επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Κέιρ Στάρμερ, με τον οποίο ο Τζόνσον επικοινώνησε τηλεφωνικά για να τον συγχαρεί για την εκλογή του.