ΔΙΕΘΝΗ

Όχημα και βιτρίνα της MIT η TIKA – Το Ίδρυμα Μααρίφ

Όχημα και βιτρίνα της MIT η TIKA – Το Ίδρυμα Μααρίφ, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ, διεξάγει παράνομες επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέσω του γαμπρού του που έχει “φυτέψει” στα ηγετικά κλιμάκια της TIKA. Η TIKA (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού) ασχολείται με την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες. Ο γαμπρός του Αλί Οζγκιούν Οζτούρκ είναι υπεύθυνος του Τμήματος της TIKA για την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα ταξίδια του Οζτούρκ δείχνουν ότι δεν είναι συνηθισμένος αξιωματούχος ενός αναπτυξιακού οργανισμού. Έχει υφάνει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές με τη στρατολόγηση ξένων αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας σαν όχημα τη βοήθεια και το πολιτιστικό έργο της ΤΙΚΑ.

Ο ίδιος ο Φιντάν έχει διατελέσει διοικητής της TIKA στο διάστημα 2003-2007 και η θητεία του εκεί ήταν σκαλοπάτι για την άνοδο του στην κορυφή της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκεί είχε προσλάβει και προωθήσει τον γαμπρό του. Όταν ο Φιντάν διορίστηκε επικεφαλής της MIT χρησιμοποίησε τον γαμπρό του για να συντονίσει τις επιχειρήσεις της TIKA με την επίσημη υπηρεσία πληροφοριών.

Η TIKA χρησιμοποιείται για να επηρεάσει την πολιτική κρατών μέσω των τουρκικών μειονοτικών κομμάτων στα Βαλκάνια, αλλά και για να δημιουργήσει ομάδες πίεσης υπέρ του Ερντογάν στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Αφρική. Ο Φιντάν διαχειρίστηκε την εν λόγω υπηρεσία ως κλάδο της τουρκικής “ήπιας δύναμης”, αλλά και σαν μηχανισμό συλλογής πληροφοριών.

Ο πολυσχιδής γαμπρός

Τα ταξίδια του γαμπρού δεν περιορίζονται στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο. Έχει εμφανιστεί σε καυτά σημεία από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική, όπου οι στοχευμένες επιχειρήσεις της MIT απαιτούσαν την παρουσία του, αν και η επίσημη εντολή του αφορά μόνο στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Ως απόστρατος αξιωματικός ο Οζτούρκ δεν ήταν κατάλληλος για αξιωματούχος στην TIKA. Δεν πέρασε, άλλωστε, την τυπική διαδικασία πρόσληψης. Μπήκε “αλεξιπτωτιστής”. Η τοποθέτησή του αμφισβητήθηκε δημοσίως το 2014, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για νεποτισμό, για αυθαίρετη πρόσληψη χωρίς τη νόμιμη διαδικασία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν παρακάμπτει το αντίστοιχο ΑΣΕΠ (KPSS), προσλαμβάνοντας υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενώ χιλιάδες άλλοι που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα παρακάμπτονται. Οι προσλήψεις στην TIKA και στα ιδρύματά της γίνονται με προσωρινές συμβάσεις. Αν οι προσλαμβανόμενοι αποδέχονται να παίξουν τον ρόλο του κατασκόπου εγγράφονται στο μισθολόγιο των συνεργατών της MIT. Ο τότε εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαλούκ Κοτς είχε ανακοινώσει τα ονόματα 85 ατόμων που είχαν προσληφθεί από κρατικές υπηρεσίες λόγω των δεσμών τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, φίλος της οικογένειας Φιντάν, είχε αποκρούσει την κριτική.

  Μόνο καφέ στην Κατεχάκη δεν πίνει η ΜΙΤ!

Ο Φιντάν αναδιοργάνωσε την MIT με εντολές του Ερντογάν, την εκκαθάρισε από εκατοντάδες πράκτορες που δεν ήταν εμπιστοσύνης και κάλυψε τις κενές θέσεις με ισλαμιστές, εθνικιστές και νεοοθωμανιστές. Με νομικές τροποποιήσεις η MIT απέκτησε ακόμη και το δικαίωμα να δημιουργήσει δική της μονάδα ειδικών δυνάμεων, με προσλήψεις στελεχών κυρίως από την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού (KKK). Αυτή η μονάδα διεξήγαγε “μαύρες επιχειρήσεις” (black ops, false flag) προς όφελος του καθεστώτος Ερντογάν. Στους πράκτορες του MIT, εξάλλου, παρέχεται κάλυψη και πλήρης ατιμωρησία για τις πράξεις τους.

Σύμφωνα με οδηγία του Ερντογάν, η MIT επενδύει σε μη τουρκικές μουσουλμανικές ομάδες σε ξένες χώρες, στρατολογώντας ξένους πράκτορες για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και για τον εξοπλισμό και χρηματοδότηση τζιχαντιστικών ομάδων στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην υπόλοιπη Ασία. Σε ορισμένες επιχειρήσεις η TIKA έχει χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα. Δεκάδες πράκτορες της MIT έχουν “φυτευτεί” στην TIKA για να διευκολύνεται η δράση τους. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της TIKA έχουν χρησιμοποιηθεί ως ταχυμεταφορείς για τη χρηματοδότηση οργανώσεων.

TIKA και Παλαιστίνη

Από πολύ νωρίς η TIKA άπλωσε τα πλοκάμια της στην Γάζα, προσφέροντας άφθονο ρευστό στην Χαμάς, η οποία το διοχετεύει κατά το δοκούν. Το 2010 ο γράφων είχε την ευκαιρία να δει ουρές Παλαιστινίων, οι οποίοι περίμεναν έξω από γραφεία της TIKA στη Γάζα να λάβουν επίδομα από την τουρκική βοήθεια. Μιλώντας με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Χαμάς Αχμέντ Γιούσεφ (είχε προηγηθεί επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών λίγους μήνες πριν) μου είχε πει: «Καλοί και οι Έλληνες, μας αγαπάνε, αλλά στα λόγια. Δείτε τον Ερντογάν και πόσο απλόχερα μας δίνει χρήματα. Δείτε τι κάνει η TIKA για εμάς».

Παλαιστίνιος αναλυτής που ζει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συνδέεται με ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζει ότι η TIKA έχει αυξήσει το αποτύπωμά της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη με την ίδρυση σχολείων και τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα τουρκικά σχολεία είναι ανώτερα αυτών της Παλαιστινιακής Αρχής και γι’ αυτό η παλαιστινιακή ελίτ τα προτιμάει. Αυτά τα σχολεία, όμως, προάγουν την τουρκική κουλτούρα και γλώσσα και σε φτωχούς ή ορφανούς μαθητές.

Ισραηλινός αναλυτής υποστηρίζει ότι το ιδρυθέν από την TIKA Ισλαμικό Κέντρο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί σφηκοφωλιά προπαγάνδας υπέρ της Τουρκίας, προωθώντας τα υποτιθέμενα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και το μίσος για το Ισραήλ. Η πληθώρα τουρκικών σημαιών που είναι αναρτημένες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μια αδιάψευστη μαρτυρία για την τουρκική επιρροή εκεί, η οποία συχνά απασχολεί την ισραηλινή κυβέρνηση και Βουλή. Στις 6 Οκτωβρίου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Γισραέλ Κατζ είχε δώσει εντολή στο υπουργείο του να προετοιμάσει σχέδιο για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της TIKA. «Η εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τελείωσε. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ» έχει δηλώσει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

  Νέο παιχνίδι Ερντογάν με την Δύση: Τί δήλωσε για Ελλάδα, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία

Το Ίδρυμα Μααρίφ

Από το 2017 υπάρχουν ενδείξεις ότι το ISIS έχει διεισδύσει στις τάξεις της TIKA μέσω του τότε ιδρυθέντος Ιδρύματος Μααρίφ. Το ίδρυμα ιδρύθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να αναλάβει τη διαχείριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διευθύνονταν από το κίνημα Γκιουλέν εκτός Τουρκίας. Το Ίδρυμα Μααρίφ ελέγχει σχολεία σε όλα τα Βαλκάνια όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι με κονδύλια της TIKA.

Όπως φάνηκε από διάφορα γεγονότα με διορισμένους από το Μααρίφ εκπαιδευτικούς και κληρικούς, αυτά τα σχολεία διαδίδουν μηνύματα υπέρ του ακραίου Ισλάμ (σαλαφισμός), ακόμα και υπέρ του ISIS. Τα πολλά τέτοια κρούσματα στο παρελθόν ανάγκασαν την TIKA να διαψεύσει την εμπλοκή της, με τον ισχυρισμό ότι δεν τοποθετούσε το προσωπικό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι εποπτεύει το ίδρυμα Μααρίφ που διορίζει το προσωπικό.

Το Ίδρυμα Μααρίφ διευθύνει σχολεία και σε Σομαλία, Σουδάν, Γκαμπόν και Γουινέα, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με άλλες αφρικανικές χώρες για την αντικατάσταση των σχολείων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, από σχολεία του Ιδρύματος Μααρίφ. Με τον τρόπο αυτό ανέλαβαν την διοίκηση σχολείων και τζαμιών σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Βουλγαρία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Πρόσφατα η TIKA και το ίδρυμα Μααρίφ, άρχισαν δραστηριότητες και στη Λατινική Αμερική, ενώ δραστηριοποιούνται και στις ΗΠΑ, όπου διατηρούν δεσμούς με μουσουλμάνους γερουσιαστές. Η TIKA συνεχίζει τη δραστηριότητα που άρχισε ο Φιντάν, να στρατολογεί δηλαδή νέους τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτοί παρέχουν πληροφορίες για τις τοπικές τουρκικές κοινότητες και φακελώνουν όποιον δεν συμφωνεί με τον Ερντογάν, ενώ προετοιμάζονται και για να χρησιμοποιηθούν ως πληροφοριοδότες από όποια θέση εργασίας κι αν αναλάβουν.

Η TIKA δεν είναι η μόνη υπηρεσία που χρησιμοποιείται από την MIT για να καλύπτει πράκτορες και μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Παρόμοιο ρόλο παίζει και η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων DIYANET, η οποία στέλνει ιμάμηδες σε μουσουλμανικές κοινότητες κυρίως στην Δύση. Σε επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τον ρόλο και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, όπως είναι η διαβόητη ισλαμική ΜΚΟ “Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής” (IHH).

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι