Οδεύει προς το χάος η Βρετανία, ανασκουμπώνεται η ΕΕ

Οδεύει προς το χάος η Βρετανία, ανασκουμπώνεται η ΕΕ

Αντιμέτωπη με χαοτικές καταστάσεις είναι πλέον η Βρετανία, μετά την σημερινή τρίτη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας της Μέι για το Brexit. Πλέον το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι σε πρώτο πλάνο, στο Λονδίνο γίνονται τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές διαδηλώσεις, η Κομισιόν εκφράζει την λύπη της για την εξέλιξη και ο Κόρμπιν ζητά αλλαγή της συμφωνίας ή παραίτηση της πρωθυπουργού.

Μετά την νέα βαριά ήττα πάντως η Τερέζα Μέι τόνισε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε σοβαρές τις επιπτώσεις από την σημερινή απόφαση

«Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Η φράση της Μέι είναι ενδεικτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια, η κυβέρνησή της, αλλά και συνολικά η Βρετανία, μπροστά στην σοβαρότερη απόφαση που καλείται να πάρει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και η εκπρόσωπος της ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την στήριξη της Συμφωνίας της με την ΕΕ, η σημερινή καταψήφιση με 344 ψήφους κατά, έναντι 286 υπέρ, δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια.

Νεκρή συμφωνία

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος δείχνει μήνες τώρα να περιμένει την ευκαιρία να ωθήσει την Μέι στην παραίτηση, επανέφερε το αίτημά του για γενικές εκλογές. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει την συμφωνία της και αν δεν μπορεί να δεχθεί αυτήν την προοπτική τότε «θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει το μέλλον με γενικές εκλογές» τόνισε μετά την ψηφοφορία.

Νεκρή χαρακτηρίζουν την συμφωνία της Μέι και βουλευτές των μικρών κομμάτων, ενώ την αναγκαιότητα νέου δημοψηφίσματος προτάσσει η  προσωρινή επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας. Των βουλευτών δηλαδή που έχουν αποχωρήσει, λόγω του Brexit, από τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς. Συστάσεις προς την πρωθυπουργό να σκεφτεί την ανάκληση του άρθρου 50 και την διενέργεια εκλογών έκανε και ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας.

Από την πλευρά τους, στελέχη του βορειοιρλανδικού DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, επιμένουν στους κινδύνους της ρύθμισης για τα ιρλανδικά σύνορα (backstop), ενθαρρύνουν ωστόσο στην πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με τα νέα δεδομένα και τα νέα ζητήματα που προέκυψαν από τις συζητήσεις στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι Βρυξέλλες πάντως για την ώρα εκφράζουν την λύπη τους για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι πλέον η μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 12 Απριλίου είναι περισσότερο «πιθανή». Η Κομισιόν, αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν άλλωστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο, αν και πρόκειται περισσότερο για μια πολιτική δήλωση, αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την έκταση των συνεπειών ενός «άτακτου» Brexit.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, αμέσως μετά την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας, ο Τουσκ συγκάλεσε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου, προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επανεκτιμήσουν την κατάσταση. Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, προθεσμία μέχρι σήμερα Παρασκευή στην Μέι, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την Ευρώπη. Διαφορετικά, και εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει μια εναλλακτική στρατηγική, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 12 Απριλίου.

Λαός και οικονομικοί παράγοντες

Την ώρα πάντως που διαδραματίζονται αυτά σε πολιτικό επίπεδο,  οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Βρετανίας στρέφουν το βλέμμα τους στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, προσδοκώντας από αυτές κάποιο αποτέλεσμα, καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες από μια χαοτική έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Τζος Χάρντι, έκανε λόγο για εφιάλτη, στον οποίο μπορούν να δώσουν τέλος μόνον οι βουλευτές. Από την πλευρά του, ο προσωρινός επικεφαλής του Ινστιτούτου των Διευθυντών Επιχειρήσεων, χρησιμοποίησε ακόμη σκληρότερη γλώσσα, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας «έχει σιχαθεί αυτή την εκκρεμότητα». «Το καρουζέλ του Brexit εξακολουθεί να γυρίζει, αλλά η διασκέδαση τελείωσε εδώ και πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η στερλίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις, ενώ στο Λονδίνο οργανώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τουλάχιστον τέσσερις διαδηλώσεις με διαφορετικά αιτήματα. Σε κάποιες από αυτές, εκτός από «Κίτρινα Γιλέκα», έκαναν την εμφάνισή τους και αρκετές εκατοντάδες Γάλλοι, μέλη του κινήματος  Frexit, το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ. Οι Γάλλοι ευρωσκεπτικιστές βρέθηκαν στο Λονδίνο για να πανηγυρίσουν την σημερινή ημέρα, που ήταν και η αρχική ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανία από  την Ένωση.

Ο  Μακρόν πάντως δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν και στριμώχτηκε από βουλευτές του γαλλικού βορρά για το τι θα γίνει με τους Γάλλους ψαράδες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα βρετανικά ύδατα. Την μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο την έχει το Δουβλίνο και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την Μέρκελ και τον Μακρόν, κάλεσε ήδη τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να προετοιμαστούν για μια μακρά παράταση. Στην περίπτωση βεβαίως που το Ηνωμένο Βασίλειο  αναθεωρήσει την προσέγγισή του στο Brexit.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι