ΑΠΟΨΗ

Οι Αμερικανοί κουμανταδόροι, οι μαριονέτες και τα “οικόπεδα”

Οι Αμερικανοί κουμανταδόροι, οι μαριονέτες και τα "οικόπεδα", Δημήτρης Χρήστου

Αυτός ο χειμώνας ενεργειακά, κουτσά στραβά ίσως μπορεί να βγει, έστω με σκοτεινούς δρόμους και πολίτες με δύο και τρία πουλόβερ μέσα στο σπίτι τους, όπως πρότεινε ο Σόιμπλε. Τι γίνεται όμως μετά, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα έχουν αδειάσει και δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να ξαναγεμίσουν; Θα λύσουν το πρόβλημα οι Αμερικανοί κουμανταδόροι; 

Και πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως μόνο το 10% του αποθηκευμένου φυσικού αερίου είναι υπό τον άμεσο έλεγχο δημοσίων φορέων μέσω των εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας, ενεργειακών επιχειρήσεων και βιομηχανικών ομίλων που ελεύθερα μπορούν  να πουλήσουν σε εκείνον με την υψηλότερη προσφορά, ακόμη και εάν είναι σε άλλη χώρα.

Ένα κάποιο πλαφόν στις τιμές που συμφώνησαν να βρουν οι 27 στις Βρυξέλες, απαντά στις υπερβολικές χρεώσεις. Οι χρεώσεις όμως παραμένουν υψηλές καθώς οι νέες πηγές είναι, λόγω κόστους μεταφοράς και μετατροπής, πολύ ακριβότερες. Και κυρίως οι ποσότητες που υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες που είχαν διαμορφωθεί.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο το επόμενο έτος, το μεθεπόμενο έτος, ακόμη και το 2025» δήλωσε στους Financial Times ο Σαάντ Αλ-Καάμπι, υφυπουργός Ενέργειας ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, του Κατάρ και προσέθεσε:  «Χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Είπαν πολλά ψέματα…

Οι ευρωπαίοι ηγέτες για να αποσπάσουν την ανοχή των πολιτών στα μέτρα κατά της Μόσχας είπαν πολλά ψέματα. Δήλωναν με βεβαιότητα πως μπορούν να βρουν εναλλακτικές πήγες με μεταφορά υγροποιημένου αερίου από άλλες χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά έκρυβαν ή αγνόησαν τρία πράγματα. Πρώτον, πως δεν υπάρχουν επαρκείς πηγές. Δεύτερο, πως το κόστος των νέων προμηθειών θα είναι βαρύ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή, τη ζήτηση και την απασχόληση και τρίτον, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς σταθμοί αεριοποίησης  του μεταφερόμενου σε υγρή μορφή φυσικού αερίου.

Και η απόδειξη δεν άργησε να έρθει, όταν σήμερα, στην αρχή της χειμερινής περιόδου δεκάδες πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) περιφέρονται στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σημεία εκφόρτωσης, με αποτέλεσμα, φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου να προειδοποιήσουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αναστείλουν τη φόρτωση για να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εξαιρετική κατάσταση». Εάν τα φορτία αυτά δεν εκκαθαριστούν σύντομα, τα πλοία μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά λιμάνια εκτός Ευρώπης για να εκφορτώσουν το υγροποιημένο αέριο και να  μείνουν παρατεταμένα ανενεργά,  ανέφερε το Reuters.

Πλην όμως, οι κουμανταδόροι της Δύσης Αμερικανοί, δεν έχουν καμία πρόθεση να λύσουν τα προβλήματα της ανταγωνιστικής Ευρώπης, που επί Τραμπ προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις εξαγωγές της, με σειρά δασμών. Και το καταφέρνουν εύκολα και πολλαπλάσια τώρα, με τους ευρωπαίους ηγέτες να αποδέχονται πρόθυμα όλες τις διαταγές.

Οι απαγορευμένες αγορές από τις ΗΠΑ

Χαρακτηριστικό δείγμα προθέσεων, είναι η κάθετη αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Ρωσία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παροτρύνει τους ευρωπαίους  να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και να περιορίσουν το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο ενεργειακό μέτωπο διαφωνώντας με την κίνηση του τούρκου προέδρου.

Αμέσως ήρθε η απάντηση από τον Ερντογάν, που για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του, δεν διστάζει να διαφοροποιείται από τις διαταγές της Ουάσιγκτον και να διαχωρίζει τη θέση του για κυρώσεις κατά της Μόσχας. Και η απάντηση ήταν: «Η Τουρκία αποφάσισε και θα είναι κόμβος για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Υπάρχει συμφωνία   με τον Πούτιν για αυτό το θέμα». Και σα να μην έφτανε αυτό, ανακοινώθηκε η ανάθεση στη Ρωσία κατασκευής και δεύτερου πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κόμβος στην Τουρκία αυτός θα γίνει στην Ανατολική Θράκη, όπου θα καταλήγει ο αγωγός Turk Stream. Και ο αγωγός αυτός  μπορεί δυνητικά να μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη, από τα μεγάλα κοιτάσματα της Κασπίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν ακόμα και του Ιράν που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία. Πλην όμως η Ευρώπη, που θα μπορούσε να ανασάνει προμηθευόμενη το φυσικό αέριο που της λείπει, πρέπει να υποταχθεί στις διαταγές της Ουάσιγκτον που απαγορεύει αγορές από το Ιράν, παρότι οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα!

Η χουβαρντού Ελλάς

Και σε ότι μας αφορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αδιάφορη και θερμός ακόλουθος των αμερικανικών διαταγών, έφερε τη χώρα στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες τιμές. Την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα  αγόραζε ακριβότερα από οποιονδήποτε άλλον στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με 274,85 ευρώ κάθε μεγαβατώρα, με την τιμή να ενισχύεται κατά 27,9%. Η μόνη άλλη χώρα της ΕΕ που παρουσιάζει αυξητική τάση ήταν η Σουηδία, ωστόσο αγοράζει με μόλις το 1/3 της τιμής που πληρώνει η Ελλάδα 97,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και όλα αυτά, χωρίς κανείς να σταθμίζει τις συνέπειες από την κλιμάκωση του πολέμου των χωρών της Δύσης κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας. Μια κλιμάκωση, που για τη Μόσχα θεωρείται υπαρξιακό θέμα και κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.  Πως  θα τελειώσει το θερμό μέρος αυτής της σύγκρουσης, αν όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για το οποίο όμως η Δύση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον;

Στο μεταξύ οι σεισμικές δονήσεις στις δυτικές οικονομίες πολλαπλασιάζονται. Και όπως έγραψε σε άρθρο του στο Time ο Νορουέλ Ρουμπινί: «Η παγκόσμια οικονομία βιώνει ένα τοξικό συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε τεράστιες αφερεγγυότητες και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Θα συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι τις αυτοκτονικές επιλογές τους; Ήδη όλο και περισσότερο οι πολίτες εξεγείρονται για τις συνέπειες. Και ενώ η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για πολλοστή φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομαλότητα στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία, οι διάδοχοί της στην καγκελαρία αδιαφορούν και διαχωρίζουν τη θέση τους από τους υπόλοιπους εταίρους, λες και θέλουν να πάρουν ρεβάνς από τους Ρώσους. Καληνύχτα και καλή τύχη σε όλους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι