ΓΝΩΜΗ

Οι δασμοί θα μειωθούν – Το διαπραγματευτικό κόλπο του Τραμπ

Οι ταρίφες θα περιορισθούν
EPA/FRANCIS CHUNG / POOL

Ο Πρόεδρος Τραμπ «πάγωσε» τις ταρίφες για 90 ημέρες , οι διεθνείς χρηματαγορές ανέκαμψαν κι ο «Economist» υπεστήριξε «θα μείνουν στο σημερινό ύψος . Αν θέλουμε το πιστεύουμε. Αυτό σημαίνει 20% δασμοί στα Ευρωπαϊκά προϊόντα , 125% για τα Κινεζικά και «διαπραγματεύσιμοι» για τις υπόλοιπες χώρες και με πολιτικά ανταλλάγματα όπως λχ. του Λεσότο που ουδέν εξάγει στις ΗΠΑ αλλά είναι πλούσιο σε «σπάνιες γαίες» που εποφθαλμιούν Κινέζοι κι Αμερικανοί.

Οι ταρίφες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φόρος εις βάρος του καταναλωτή και προσπαθούν να υποκαταστήσουν τα εισαγόμενα προϊόντα με εγχωρίως παραγόμενα που «προστατεύουν» – εξ ου και ονομάζονται «προστατευτικοί δασμοί». -Είναι όμως; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Εάν το προϊόν είναι χαμηλού κόστους και παράγεται από χώρες με χαμηλά μεροκάματα , δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε χώρες υψηλού ωρομισθίου όπως οι ΗΠΑ όπου ο ελάχιστος μισθός είναι 16,5 $ την ώρα έναντι 2 λχ. στο Βιετνάμ . Μόνον η απαγόρευση της εισαγωγής μπορεί να εμποδίσει τις προμήθειες απ’ αυτές κι όχι οι δασμοί.

Αν μάλιστα οι παραγωγοί είναι Αμερικανικές εταιρίες εγκαταστημένες στην χώρα χαμηλών αμοιβών εργασίας , τότε οι ταρίφες βλάπτουν όχι μόνο τον καταναλωτή αλλά και τις Αμερικανικές επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι «προστατεύουν». Όταν όμως πρόκειται για προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας ως λχ. για επιβατηγά αεροπλάνα τότε οι ταρίφες φέρουν τον κίνδυνο της ανταποδόσεως από ομοιοπαραγωγούς.΄Ετσι τα ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΣ αεροσκάφη απαλλάγησαν από τις ταρίφες γιατί αν χρεώνοντο οι τιμές τους θα ήταν απαγορευτικές και βεβαίως θα προκαλούσαν δασμούς εις βάρος της ΜΠΟΪΝΓΚ και θα παρακάμπτονταν με σκιώδεις εταιρίες εκμίσθωσης.

Η αξία των ταριφών ποικίλει από μηδέν μέχρις άπειρον και γι’ αυτό είναι αμφιβόλου αξίας. Το αν προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματαγορές το γεγονός έχει άλλα αίτια κι είναι από εχθές παροδικόν. Ούτε η μετοχή της ΤΕΖΛΑ έπεσε 50% γιατί θα ακριβήνουν τα Κινεζικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα , μήτε οι Ευρωπαϊκές φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπεχώρησαν γιατί η ινσουλίνη που παράγουν θ’ ακριβύνει από τις ταρίφφες. Οι Αμερικανικές ομολογίες έπεσαν σε αξία όχι γιατί η απόδοση τους (Yield) αυξήθη αλλά διότι οι Κινέζοι πλημμύρησαν την αγορά ομολόγων , να τιμωρήσουν τον Τραμπ κι ο Κινλεζος ηγέτης ΧΙ Τσιπίνγκ έχασε μερικά δις …γουάν!

Το γεγονός της πτώσεως των Αμερικανικών ομολόγων πήραν τα οργανωμένα αντιτραμπικά Μ.Μ. Παραπληροφορήσεως και το έκαναν «αεροπλανάκι» ως έλεγαν στη οδό Σοφοκλέους επί Σημίτη. Για την Αμερική οι ταρίφες δεν συνεπάγονται οικονομική ύφεση, ούτε πληθωρισμό (παρά μόνον μία εφ άπαξ ώθηση του τιμαρίθμου).Η διατήρηση των επιτοκίων θα διαρκέσει όσον ανθέξει το ΦΕΝΤ την πίεση του Αντιμινιστρέησον. Για την Ευρώπη και Κίνα οι ταρίφες συνεπάγονται μικρότερες πωλήσεις αλλά όχι «εμπορικό πόλεμο» κι άλλες Αρμαγεδδονικές καταστροφές. Πόσες φορές ανατίμησαν τα προϊόντα τους στην Αμερικανική αγορά την τελευταία 10ετία με διάφορες προφάσεις ;

Οι ταρίφες δεν ήλθαν για να μείνουν παρ’ ίσως μόνον για πραγματεύσεις προϊόντων που παράγονται στην Κίνα κι εξάγονται στην Αμερική. Δεν αντέχουν για πολύ χρόνο.Γι αυτό και «πάγωσαν» για λίγες εβδομάδες όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ.΄Ηδη τα Κινεζικά κινητά και οι προσωπικοί υπολογιστές απηλάγησαν. Από την Ελληνική φέτα και τις επιτραπέζιες ελιές δεν κινδυνεύει η Αμερικανική παραγωγή. Είναι ζήτημα χρόνου και παζαριού τα λοιπά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx