ΘΕΜΑ

Οι δύο επιλογές για την εν εξελίξει εισβολή στη Γάζα

Οι δύο επιλογές για την εν εξελίξει εισβολή στη Γάζα, Γιώργος Βενέτης

Οι ισραηλινές δυνάμεις, πραγματοποίησαν τις πρώτες επίσημες, χερσαίες επιχειρήσεις από την έναρξη του πολέμου στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς προτού αποσυρθούν στο ισραηλινό έδαφος και την Παρασκευή το βράδυ επιστρέψουν με μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση-εισβολή, την σφοδρότερη από την έναρξη του πολέμου.

Η πρώτη μικρής κλίμακας επιχείρηση ήταν μια “στοχευμένη επιδρομή” με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία είχε ως στόχο υποδομές της Χαμάς. Τις χερσαίες δυνάμεις συνέδραμαν ισραηλινά μαχητικά και drones. Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία συνέχιζε μέχρι το πρωί του Σαββάτου να βομβαρδίζει την πόλη της Γάζας, με λιγότερη ένταση σε σχέση με τις βραδινές, σύμφωνα και με τους ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων.

Πάντως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει ήδη καταστρέψει τουλάχιστον το ένα τρίτο της πόλης. Παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια κλιμάκωση του πολέμου, το Ισραήλ ήδη πραγματοποιεί την εισβολή στη Γάζα, για την οποία άλλωστε προετοιμαζόταν πυρετωδώς.

Το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να καθυστερήσει την κύρια χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας για να προλάβουν οι ΗΠΑ να του στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα, είχε γράψει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ήταν πάντως φανερό ότι η καθυστέρηση είχε φέρει νευρικότητα στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς και στο στρατιωτικό προσωπικό.

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ έλαβε επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων. Εκτιμάται πως παρά τα συνεχή τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού, περίπου 350.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη της Γάζας.

Οι δύο βασικές επιλογές

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Χερζλ Χαλέβι, δήλωσε στις 21 Οκτωβρίου: «Θα εισέλθουμε στη Λωρίδα της Γάζας για μια επιχειρησιακή και επαγγελματική αποστολή: να καταστρέψουμε πράκτορες και υποδομές της Χαμάς. Η Γάζα είναι πολύπλοκη και πυκνή, ο εχθρός προετοιμάστηκε αλλά μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε». Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές στο τραπέζι:

Η πρώτη είναι μια βραχυπρόθεσμη επίθεση, διάρκειας λίγων ημερών ή εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της υποδομής της Χαμάς και άλλων οργανώσεων. Αυτό θα περιλάμβανε οδομαχίες και αστικό πόλεμο με μαχητές σε μια ζούγκλα από μπετόν και μπάζα.

Η δεύτερη είναι μια πλήρους κλίμακας εισβολή με στόχο την κατάληψη και τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, ή του βόρειου μισού της. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, το σχέδιο αυτό θα απαιτήσει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επί τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με τον Αμερικανό ομόλογό του, εννέα μήνες. Αυτό απαιτεί την αποστολή μεγάλης στρατιωτικής δύναμης και μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων.

Είναι επίσης απαραίτητο να δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή βασικών υπηρεσιών (αυτά τα κονδύλια όχι από το Ισραήλ) και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του νέου καθεστώτος που θα επιβαλλόταν, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια (αυτά από το Ισραήλ), καθώς θα επρόκειτο να αντιμετωπίσει έναν ανταρτοπόλεμο που θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικού.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων του, φαίνεται να έχει επιλέξει τη δεύτερη επιλογή και προς αυτήν την κατεύθυνση έμοιαζε η σφοδρή επίθεση το βράδυ της Παρασκευής. Βέβαια το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν αποσυρθεί από τα βόρεια της Γάζας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να δηλώνει πως η επίθεση της Παρασκευής «δεν είναι η μεγάλη που αναμένεται». Ο IDF ανακοίνωσε πως έπληξε πάνω από 100 υπόγειους στόχους της Χαμάς, εξοντώνοντας αρκετά μέλη της, μεταξύ άλλων τον επικεφαλής της εναέριας διάταξης της οργάνωσης, εκ των διοργανωτών της αιματηρής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Οι “πιο σκοτεινές μέρες”

Πάντως, στη δεύτερη κυρίως επιλογή, δεδομένου ότι θα εκτοξευθούν περαιτέρω τα θύματα μεταξύ των αμάχων, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τις διεθνείς αντιδράσεις, ακόμη και από τη Δύση και πολύ περισσότερο από τα αραβικά κράτη, στα καθεστώτα των οποίων ασκείται ήδη μεγάλη λαϊκή πίεση. Στο εσωτερικό η ισραηλινή κυβέρνηση θα έπρεπε να διαχειριστεί τον σχεδόν βέβαιο θάνατο των ομήρων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται σε υπόγειες στοές.

Το 2008, επί πρωθυπουργίας του Εχούντ Ολμέρτ, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει στη Γάζα. Εκείνη η πολεμική επιχείρηση διήρκησε τρεις εβδομάδες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απέτυχαν στο στόχο τους, παρόλο που η Χαμάς εκείνη την εποχή δεν είχε ούτε το επίπεδο όπλων, ούτε τον αριθμό των μαχητών, ούτε την εμπειρία μάχης, που έχει σήμερα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ολμέρτ σήμερα προειδοποιεί έντονα για οποιαδήποτε χερσαία εισβολή, μόνιμη ή προσωρινή. Σε συνέντευξή του στους Financial Times αυτή την εβδομάδα, είπε ότι, «το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τις χειρότερες και πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία του εάν επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας».

Στην πολεμική εξίσωση δεν πρέπει να αγνοηθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι Παλαιστίνιοι υπερασπίζονται την γη τους. Θα μπορούσε να προστεθεί ότι ένας μόνο αντιστασιακός, αποφασισμένος να πετύχει τη νίκη και έτοιμος να πεθάνει γι’ αυτήν, αξίζει δέκα στρατιώτες τακτικών στρατευμάτων Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη δεν έχουν παρά να χάσουν την υποταγή και την ταπείνωσή τους, ενώ διεκδικούν την προοπτική της απελευθέρωσης της γης τους και της υπεράσπισης των ιερών τους τόπων. Επί πλέον η γη υπερασπίζεται τους ανθρώπους της…

Αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων

Ο Τζος Πολ ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραιτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν είχε πολιτική και εν τέλει, συγκαλύπτει την εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι οποιοσδήποτε, είχε μία λαμπρή καριέρα στο γραφείο του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και στο Κογκρέσο. Επίσης ήταν για 11 χρόνια διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων. Ήταν αυτός που επικύρωνε όλες τις μεταφορές όπλων. Η πολιτική των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό καταγγέλθηκε και από 441 κοινοβουλευτικούς βοηθούς, που συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν την έλλειψη συνείδησης της κυβέρνησης Μπάιντεν και των μελών του Κογκρέσου.

Την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σχολίασε και ο 81χρονος πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Pais: «Το Ισραήλ κυβερνάται για πάρα πολλά χρόνια από έναν άνθρωπο τον οποίο δεν σέβομαι. Ο Νετανιάχου είναι αποτυχημένος, ήταν ένας από τους πιο σκληρούς πολιτικούς που ευθύνονται για τη μη συμμόρφωση με τη συμφωνία των δύο κρατών».

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλούν τα στοιχεία από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών. Οι νεκροί άμαχοι είναι πολλές χιλιάδες κι ανάμεσά τους είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Παλαιστίνιοι μετρούν περίπου 7.500 νεκρούς, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί πολλές χιλιάδες ακόμα. Εκτιμάται ότι κατά μετριοπαθή υπολογισμό περισσότεροι από 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

“Αδυσώπητες επιθέσεις”

Σε ανακοίνωση της η Unicef κάνει λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού: «Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», ανέφερε η Αντέλ Κοντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της Unicef που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επιπλέον, η Unicef τονίζει πως η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακο έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% των 2,3 εκατομμυρίων του πληθυσμού, υποστηρίζοντας πως και «οι πόλεμοι έχουν κανόνες».

Από την πλευρά της η Ραβίνα Σαμνταζάνι, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), σε δηλώσεις της χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου τον αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας. «Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, η στέρηση βασικών αγαθών, ηλεκτρισμού και νερού και οι βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών αποτελούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» είπε η Σαμνταζάνι.

Τέλος, ο Φιλίπε Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA του ΟΗΕ, ανέφερε πως η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής. «Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν. Τα φάρμακα τελειώνουν. Το φαγητό και το νερό τελειώνουν. Οι δρόμοι της Γάζας έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από λύματα. Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου κινδύνου για την υγεία, καθώς επίκειται ο κίνδυνος ασθενειών».

Ερωτηθείς για τους αριθμούς των θυμάτων, ο Λαζαρίνι απάντησε ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει». Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο από την αρχή της σύγκρουσης.

Σε δεινή θέση ο Νετανιάχου

Κλείνοντας να αναφέρουμε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Νετανιάχου. Το σοκ από την επίθεση της Χαμάς έχει αυξήσει την οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για αδυναμία προστασίας της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το τέλος του πολέμου. Το 66%, όμως, δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο.

Έπειτα από μια μακρά καριέρα στην πολιτική και έχοντας επιβιώσει από σειρά σκανδάλων, η ημέρα της κρίσης περιμένει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Το πολιτικό του μέλλον θα κριθεί από το αποτέλεσμα της εισβολής στη Γάζα. Μία επιτυχία χωρίς μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, θα βοηθήσει στην πολιτική του επιβίωση. Σ’ όλα τα άλλα ενδεχόμενα το πολιτικό μέλλον του θα είναι ζοφερό. Το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι πολύ μεγάλο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι