Οι δύο “ιοί” που απειλούν τον Τραμπ

Οι δύο "ιοί" που απειλούν τον Τραμπ, Γιώργος Λυκοκάπης

«Κορονοϊός και ρατσισμός, οι δύο ιοί που απειλούν τις ΗΠΑ», ήταν ένας χαρακτηριστικός τίτλος του Forbes πριν μερικούς μήνες και σχεδόν… προφητικός. Πριν γίνει γνωστό ότι βρέθηκαν τελικώς θετικοί ο πρόεδρος Τραμπ και η σύζυγος του, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα, προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε βάλει “φωτιά” στο debate με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς αρνήθηκε να καταδικάσει την βία των οργανώσεων της αμερικανικής άκρας δεξιάς.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν καταδίκασε την οργάνωση “Proud Boys”, όπως επέμεινε ο συντονιστής του εκρηκτικού debate δημοσιογράφος Κρις Γουάλας, αλλά σχεδόν τους κάλεσε να “επαγρυπνούν”! «Stand back and stand by» ήταν η επίμαχη φράση που χρησιμοποίησε, λέγοντας ταυτόχρονα πως «κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για την Antifa και την άκρα αριστερά».

Αν και αργότερα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «δεν γνωρίζει» την οργάνωση Broud Boys, εκατομμύρια Αμερικανοί είδαν τον Τραμπ σχεδόν να σαστίζει, στην επιμονή του δημοσιογράφου να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν αποτέλεσε έκπληξη που η οργάνωση πανηγύρισε τις δηλώσεις του προέδρου, υιοθετώντας μάλιστα την επίμαχη φράση του Τραμπ ως σύνθημα της!

Σύμφωνα με αμερικανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «οι Proub Boys έχουν τα χαρακτηριστικά συμμορίας και συχνά συμμετέχουν σε βίαιες πράξεις», ενώ ξεχωρίζουν για τα χαρακτηριστικά μαύρο-κίτρινα πουκάμισα polo Fred Perry που φορούν, τα οποία η εταιρεία υποχρεώθηκε να αποσύρει. Μέλη της είχαν συλληφθεί το 2018, κατηγορούμενα για επιθέσεις εις βάρος ακτιβιστών, που είχαν οργανώσει συγκέντρωση έξω από συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το “φάντασμα” του Σάρλτοσβιλ

Όμως οι “Proud Boys” συμμετείχαν στην πολύκροτη διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Σάρλτοσβιλ τον Αύγουστο του 2017, από κοινού με μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και ακροδεξιούς πολιτοφύλακες. Αυτές οι διαδηλώσεις είχαν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια, που κατέληξαν στο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, που συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση που είχε οργανώσει το κίνημα Antifa, το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε πρόσφατα ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο  Τραμπ είχε τότε κρατήσει ίσες αποστάσεις από την βία στο Σάρλοτσβιλ, την οποία είχε αποδώσει «σε δύο πλευρές», προκαλώντας αντιδράσεις, ακόμα και εντός των Ρεπουμπλικανών. Ενώ τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρονταν σε «βία ρατσιστικών ομάδων», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε στους έκπληκτους δημοσιογράφους, πως και στις τάξεις των υπέρμαχων της φυλετικής υπεροχής τους υπάρχουν «καλοί άνθρωποι»!

Μάλιστα πάλι ο Κρις Γουάλας, είχε φέρει πάλι σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση. Απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο δημοσιογράφος ουσιαστικά αναρωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρόεδρος σέβεται «τις αμερικανικές αξίες», τηρώντας ίσες αποστάσεις στα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ. Ο Τίλερσον είχε απαντήσει το μνημειώδες «the president speaks for himself», “αδειάζοντας” εκκωφαντικά τον πολιτικό του προϊστάμενο για την στάση του.

Φόβος για την επόμενη μέρα

Η τότε στάση του Τραμπ είχε προκαλέσει πολιτικό “σεισμό”. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εν είδει αντιπερισπασμού, υποχρεώθηκε να αποπέμψει τον στενό του σύμβουλο Στίβεν Μπάνον, θεωρούμενο ως “ιδεολογικό γκουρού” της αμερικανικής άκρας δεξιάς. Όμως, για τους επικριτές του Αμερικανού προέδρου, ο Τραμπ δεν φρόντισε ούτε να τηρήσει τις στοιχειώδεις ίσες αποστάσεις στο debate.

Στον αντίποδα, τον κατηγορούν ότι σχεδόν υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της αμερικανικής άκρας δεξιάς, πως η πολιτική βία στις ΗΠΑ προέρχεται αποκλειστικά από τους Antifa και την “άκρα αριστερά”. Η δε εμμονή του Τραμπ να χαρακτηρίζει «νοθεία» την επιστολική ψήφο και να μην ξεκαθαρίζει αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα, προκαλεί πολλές ανησυχίες στην στάση που θα τηρήσουν σε ενδεχόμενο εκλογικής του ήττας, οι διάφορες ομάδες των ακροδεξιών υποστηρικτών του, οι οποίες κατέχουν (νόμιμα) βαρύ στρατιωτικό οπλισμό.

Την ιδιότυπη “παράλυση” που παρατηρείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ήρθε να χειροτερεύσει και η ασθένεια του προέδρου, η οποία φέρνει πάλι στο προσκήνιο τα γνωστά σενάρια καθαίρεσης του, ειδικά αν η υγεία του κλονιστεί από τον κορονοϊό. Είναι νωρίς σίγουρα να κρίνουμε πως θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Καθώς ο Τραμπ στο πρώτο debate πέτυχε αναμφισβήτητα να συσπειρώσει τους σκληρούς υποστηρικτές του, θα μπορούσε, αν αντιμετωπίσει με θάρρος την ασθένεια του, να “συγκινήσει” και ένα ευρύτερο κοινό (αρκεί να “ξεχάσει” τις αρχικές, ατυχείς δηλώσεις του για την πανδημία).

Όμως, από την άλλη, σίγουρα ο κορονοϊός θα στερήσει από τον Τραμπ την άμεση επαφή του με την εκλογική βάση του. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, λατρεύει να μιλά σε ανοιχτές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του και για αυτό συχνά φροντίζει να τους “ικανοποιεί” με (τουλάχιστον) μη “πολιτικά ορθές” δηλώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι