ΑΠΟΨΗ

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν, η ΕΕ ακολουθεί και οι πολίτες πληρώνουν!

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν η ΕΕ ακολουθεί και οι πολίτες πληρώνουν! Δημήτρης Χρήστου

Η αμερικανική απόφαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με στρατηγικό στόχο να πλήξει καίρια τη ισχύ της περικυκλωμένης από το ΝΑΤΟ μετασοβιετικής Ρωσίας, έχει οδηγήσει τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών και της Ουκρανίας σε απόγνωση, αφού άλλοι με υπαιτιότητα του Λευκού Οίκου πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Τα αμερικανικά κέντρα έχουν φανερά απαγορεύσει πρωτοβουλίες για συμβιβασμό και ειρήνευση.

Τα κέντρα αυτά, όσο βλέπουν τη Μόσχα όχι μόνο να αντέχει, αλλά και να ωφελείται από την σύγκρουση με τη Δύση, γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικά. Οι δε κυβερνήσεις των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία και Γαλλία έχουν υποταχθεί πλήρως στις αμερικανικές εντολές, αδιαφορώντας στην πράξη για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών τους.

Στην πρόσφατη σύνοδο της “Πλατφόρμας της Κριμαίας”, ενός φόρουμ που συντονίζονται οι χώρες που στηρίζουν τον Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Δεν πρέπει να δείξουμε καμιά αδυναμία και κανένα πνεύμα συμβιβασμού απέναντι στη Ρωσία». Απίστευτος!

Ο λογαριασμός στην Ευρώπη

Παράλληλα και ενώ οι κυρώσεις απειλούν την Ευρώπη με πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, η επιθετικότερη απέναντι στη Ρωσία, η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συντονίζει νέο κύμα κυρώσεων προτείνοντας πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για να μειωθούν, όπως υποστηρίζει τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία (όπως είπε) ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο.

Καμιά αναφορά για την αποτυχία των κυρώσεων με τη Ρωσία να βγαίνει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά ωφελημένη, ενισχύοντας τους δεσμούς της με την Κίνα και την Ινδία και εν γένει με την Ασιατική ήπειρο, όπου κατοικεί το 59% των ανθρώπων του πλανήτη και παράγεται το 55% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ουδόλως τους ενδιαφέρει η ζωή και οι συνθήκες επιβίωσης των Ουκρανών πολιτών αμάχων και στρατιωτών στον επερχόμενο σκληρό χειμώνα. «Κατανοούμε ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος της Ρωσίας, επομένως εμείς, όλοι μαζί με τους συμμάχους μας, με τους εταίρους μας θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε «για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ μιλώντας στο Bloomberg TV.

Στου κουφού την πόρτα για τους δυτικούς ηγέτες! Αν συνεχιστεί ο πόλεμος, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει εκτεταμένα μπλακάουτ, χωρίς ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση και αποχετεύσεις που θα κάνουν αφόρητη τη ζωή των κατοίκων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Δυστυχώς όμως στην Ουκρανία υπάρχει ένας πρόεδρος απόλυτα ελεγχόμενος από τη Δύση.

H απάντηση Ρότζερ Γουώτερς 

Έχει ενδιαφέρον η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του διάσημου βρετανού μουσικού των Pink Floyd, του Ρότζερ Τζορτζ Γουώτερς, προς τη σύζυγο του προέδρου Ζελένσκι, Ολένα: «Το BBC.com αναφέρει ότι λέτε πως αν η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ισχυρή, η κρίση θα είναι συντομότερη. Χμμμ; Υποθέτω ότι αυτό μπορεί να εξαρτάται από το τι εννοείτε με τον όρο “υποστήριξη για την Ουκρανία”; Αν με τον όρο “υποστήριξη για την Ουκρανία” εννοείτε ότι η Δύση συνεχίζει να προμηθεύει όπλα στους στρατούς της κυβέρνησης του Κιέβου, φοβάμαι ότι μπορεί να κάνετε τραγικό λάθος.

Το να ρίχνεις καύσιμα, με τη μορφή οπλισμού, σε μια πυρκαγιά, δεν λειτούργησε ποτέ στο παρελθόν για να συντομεύσει έναν πόλεμο, και δεν θα λειτουργήσει τώρα, ιδιαίτερα επειδή, σε αυτή την περίπτωση, τα περισσότερα καύσιμα ρίχνονται στη φωτιά από την Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται σε σχετικά ασφαλή απόσταση από την πυρκαγιά, και επειδή οι “ρίπτες καυσίμων” έχουν ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να συνεχιστεί ο πόλεμος όσο το δυνατόν περισσότερο».

Θα προηγηθεί πυρηνικό ατύχημα;

Φοβάμαι, πως καθώς η Ρωσία αντέχει και σύντομα οι ευρωπαίοι πολίτες εξεγερμένοι θα απαιτήσουν εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις τους, τα αμερικανικά κέντρα για να βγουν από το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει, πριν ή αντί για πυρηνικό πόλεμο, θα στήσουν ένα πυρηνικό ατύχημα, στο, από τις ρωσικές δυνάμεις ελεγχόμενο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, που καλύπτει κατά 35% τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας. Και το εργοστάσιο αυτό δεν βομβαρδίζεται από Ρώσους, καθώς αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν, αλλά από ουκρανικές δυνάμεις, με την έγκριση της Δύσης.

Και η ανησυχία είναι εύλογη, καθώς πριν λίγες μέρες η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ, μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram δήλωσε: «Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο (!) να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία».

Ας ελπίζουμε πως η ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ που έφτασε στη Ζαπορίζια με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκρόσι, γενικό διευθυντή της υπηρεσίας, θα παραμείνει εκεί ως ασπίδα προστασίας για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια

Δυστυχώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρύβουν την αλήθεια για τις τους κινδύνους και τις συνέπειες που έπονται. Σύμφωνα με τον Ed Morse, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup Inc στο Bloomberg, η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη». Όπως εκτίμησε «οι τιμές στην Ευρώπη θα επιστρέψουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021, κάπου μεταξύ 2025 και 2027». Αλλά ακόμα και αυτή η εκτίμηση θεωρείται αυθαίρετη.

Διότι τι είδους προβλέψεις μπορεί να γίνουν, όταν κανείς δεν ξέρει πότε, αν και πως θα τελειώσει αυτός ο θερμός και ψυχρός πόλεμος. Αν στο σενάριο των δύο κόσμων, όπως το ανέπτυξε η Τζάνετ Γέλεν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, πως η Δύση θα έχει διαρκώς το πάνω χέρι, μέσω των ενόπλων δυνάμεων, του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος όταν τουλάχιστον στον τομέα της ενέργειας ειδικά η Ευρώπη δεν έχει λύσεις; Πόσοι έμαθαν ότι στο πρόσφατο “Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ” στο Βλαδιβοστόκ έλαβαν μέρος 5.000 επιχειρηματικά, πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη, από 70 χώρες του κόσμου και υπογράφτηκαν εμπορικές συμφωνίες 22 δισ. ευρώ;

Και η Ευρώπη δεν έχει βιώσιμες λύσεις, διότι οι “φιλικές” πηγές σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αναγκαία ζήτηση. Επιπλέον το κόστος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προκαλεί σοκ, καθώς θα βγάλει λόγω κόστους εκτός ανταγωνισμού τα ακριβότερα ευρωπαϊκά εξαγωγικά προϊόντα.

Πλαφόν και παγώσαμε!

Και τι θα γίνει αν η υιοθέτηση ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και από την Ελλάδα, όταν η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν, συνεχίζεται κανονικά; Δυστυχώς κανείς από τους προστάτες μας δεν νοιάζεται για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ζητούσαν και ζητάνε από την Αθήνα να στέλνει οπλικά συστήματα στο Κίεβο, παρότι γνωρίζουν πως δεν έχει ούτε περιθώρια, ούτε πόρους για να τα αντικαταστήσει. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδέχεται τα πάντα, ελπίζοντας πως οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέρον να την διατηρήσουν στην εξουσία ότι και αν κάνει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx