Οι ΗΠΑ δρομολογούν με λόγια και πράξεις τον Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα

Οι ΗΠΑ δρομολογούν με λόγια και πράξεις τον Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Στις ψυχροπολεμικές εποχές της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70 έχει επιστρέψει η αμερικανική δημόσια διπλωματία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια των ΗΠΑ να συσπειρώσουν τον “ελεύθερο” κόσμο εναντίον της “κομμουνιστικής” απειλής που πρεσβεύει η Κίνα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προειδοποιεί φίλους και συμμάχους για τις εμπορικές, οικονομικές και στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνο, καλώντας τους να συστρατευθούν με την Ουάσιγκτον.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, σε μια ουσιαστική και συμβολική κίνηση οι Αμερικανοί απαίτησαν το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με δραστηριότητες κατασκοπείας και κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η δίωξη δύο Κινέζων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών που διεξάγουν έρευνα για τον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας, λέγοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι «απειλή για την ελευθερία παντού». Όχι τυχαία, το πρώην στέλεχος της CIA, Ντάνιελ Χόφμαν, σχολίασε ότι υπάρχουν «όλες οι ενδείξεις για έναν ψυχρό πόλεμο του 21ου αιώνα».

Να σημειωθεί πάντως ότι η Κίνα λειτουργεί, εκτός από την πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον, διάφορες διπλωματικές αποστολές στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και άλλες πόλεις. Ωστόσο στο Πεκίνο επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός ακόμα και για τη σύντομη διορία –72 ώρες– που δόθηκε για το κλείσιμο του προξενείου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Γουένμπιν, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» της έντασης και «παραβίαση βασικών νορμών των διεθνών σχέσεων». Η κινεζική κυβέρνηση υποσχέθηκε αντίμετρα στην κίνηση των Αμερικανών και δεν άργησε να απαντήσει, δίνοντας εντολή να κλείσει αντίστοιχα το αμερικανικό προξενείο στο Τσενγκντού, στην επαρχία Σιτσουάν.

Στις επιθέσεις Πομπέο προστέθηκε, εν τω μεταξύ, η δήλωση του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία «σημαίνει σήμερα πολύ λιγότερα για μένα από ό,τι όταν την έκανα». Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές τόσο περισσότερο φαίνεται να επιδεινώνονται οι σινοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Οι Αμερικανοί ενσωματώνουν όλο και περισσότερο την αντικινεζική ρητορική τους στη δημόσια διπλωματία και την εξωτερική πολιτική τους.

Επιστροφή στην “κομμουνιστική απειλή”

Ήταν ενδεικτική η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε εκδήλωση με θέμα “Η Κομμουνιστική Κίνα και το Μέλλον του Ελεύθερου Κόσμου” στη βιβλιοθήκη “Richard Nixon” στην πόλη Γιόρμπα Λίντα της Καλιφόρνια. «Ο Νίξον είπε κάποτε ότι φοβόταν πως έχει δημιουργήσει έναν “Φρανκενστάιν”, με το να ανοίξει τον κόσμο στην Κίνα, και να πού βρισκόμαστε», σημείωσε ο Πομπέο.

Και προσέθεσε: «Εμείς, τα φιλελεύθερα έθνη, πρέπει να ωθήσουμε την Κίνα προς την αλλαγή». Ειδάλλως, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας «θα εξαλείψει τις ελευθερίες μας και θα αλλοιώσει την τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και που οι ελεύθερες κοινωνίες μας εργάστηκαν σκληρά να χτίσουν». Σε αυτό το σκεπτικό είναι που εντάσσεται η σχεδόν ασφυκτική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στους διάφορους συμμάχους τους ανά τον κόσμο, να υιοθετήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. Ήδη, κατά την “περιοδεία” του στην Ευρώπη, ταξίδεψε και στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Μπόρις Τζόνσον και σκληροπυρηνικούς βουλευτές των Τόρηδων, συζητώντας το θέμα της Κίνας.

Η συζήτηση, ή κατ’ άλλους πίεση, αφορούσε στην ενεργοποίηση του νέου πλαισίου κυρώσεων που έχει δημιουργήσει η Βρετανία, στα πρότυπα του αμερικανικού νόμου Magnitsky, ώστε να χρησιμοποιηθεί εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην κινεζική διαχείριση των Ουιγούρων.

Επίσης, ο Πομπέο κατά την ομιλία του στην Καλιφόρνια εξαπέλυσε κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση, ότι κάποιες χώρες συνεργάζονται «τυφλά» με την Κίνα, αντί να εμποδίζουν την προοπτική ενός «κινεζικού αιώνα»(!). Αν και δεν κατονόμασε κράτη, είναι προφανές ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η Γερμανία, η οποία έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο από λεκτικές καταδίκες, για παράδειγμα, απέναντι στα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.

Τα λεγόμενα Πομπέο ωστόσο είναι μάλλον ενοχλητικά για ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού η κυβέρνηση Τραμπ είχε αγνοήσει τις εκκλήσεις τους παλαιότερα για συντονισμό στο θέμα της Κίνας. Ήταν τότε που ξεσπούσε η κρίση του lockdown και αναδυόταν ο φόβος για επιθετική οικονομική πολιτική από την Κίνα, με εξαγορές μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Πάντως, μια από τις λίγες χώρες που απάντησαν ρητά στις παραινέσεις Πομπέο ήταν η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει σε καμία συμμαχία ενάντια στην Κίνα, την οποία θεωρεί εταίρο.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η αντικινεζική καμπάνια του Τραμπ δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς τα περισσότερα κράτη δεν αναμένεται να πάρουν απόλυτα ξεκάθαρη θέση εναντίον της Κίνας, τουλάχιστον όχι σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί κύκλοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος θα ήταν καταστροφική ανοησία…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι