ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διατεθειμένη για συμφωνία δηλώνει η Χαμάς – Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ

Διατεθειμένη για συμφωνία δηλώνει η Χαμάς – Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων-φυλακισμένων, εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγουμένως και αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, αφού ανακοίνωσαν χθες πως κατέλαβαν τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τις τελευταίες ημέρες» κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ουδέτερης ζώνης μήκους 14 χιλιομέτρων, πάνω στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα.

«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Χαμάς, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκε «περίπλοκη τρομοκρατική υπόγεια υποδομή στην ανατολική Ράφα μήκους ενάμισι χιλιομέτρου περίπου 100 μέτρα από το σημείο διέλευσης» που συνδέει την Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας. Το σημείο συνοριακής διέλευσης παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στις αρχές Μαΐου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε την ύπαρξη σηράγγων κάτω από τα σύνορα. Το Κάϊρο τόνισε πως, με αυτόν τον ισχυρισμό, το Ισραήλ προσπαθεί να δικαιολογήσει την επίθεσή του στη Ράφα.

Καταδίκη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Ράφα στις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη Ράφα. Ζητούμε διεξοδική έρευνα, που θα ρίξει φως στις ακριβείς συνθήκες αυτής της επίθεσης» αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Συμπληρώνει, δε, πως η χώρα μας «επαναλαμβάνει τη έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμό του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη, επείγουσα είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κι απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

Το αίτημα Γκαντζ

Στο πολιτικό πεδίο, το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση του κοινοβουλίου, ωστόσο είναι ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκαντζ είχε στείλει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Είχε απειλήσει δε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας «υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (…) Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το κεντρώο μπλοκ του Γκαντζ ωστόσο διαλύθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Γκίντεον Σάαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το Λικούντ του Νετανιάχου, τερμάτισε τη συνεργασία του και σχημάτισε μια ξεχωριστή, κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση.

Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση αυτή του Γκαντζ με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.

Επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις Ισραηλινούς στη Ναμπλούς. Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για  ισραηλινούς πολίτες, προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή έπειτα από τον φονικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε την 7η Μαΐου προκειμένου να εξαλείψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς.

Χθες μαίνονταν οδομαχίες και βομβαρδισμοί στην Ράφα, την επομένη της εισβολής αρμάτων μάχης στο κέντρο της πόλης. Στη Χαν Γιούνις, ανασύρθηκαν τρία πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες, σχεδόν 1.000.000 Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, έφυγαν από τη Ράφα. Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για εκτοπισμένους, αρκετούς πολλές φορές, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί και πλέον αναγκάστηκαν να κάνουν νέα έξοδο. Η Αλγερία ανακοίνωσε την Τρίτη πως εισηγείται σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «υπογράμμισε την αποφασιστικότητα» του Παρισιού να «συνεργαστεί με τους εταίρους του» στο ΣΑ προκειμένου το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να «εκφραστεί σθεναρά για τη Ράφα».

Oι αμερικανικές βόμβες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CNN, βασισμένα εν μέρει σε αναλύσεις εικόνων συντριμμιών των πυρομαχικών, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στον βομβαρδισμό στη Ράφα αμερικανικές κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39, που κατασκευάζονται από τον όμιλο Boeing και φέρουν γόμωση εκρηκτικών βάρους περίπου 17 κιλών.

«Οι Ισραηλινοί είπαν πως χρησιμοποίησαν (στη Ράφα) βόμβες 37 λιβρών (περίπου 17 κιλών)», κι αν μια βόμβα έχει βάρος 37 λίβρες «δεν είναι μεγάλη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται από τον ισραηλινό στρατό για τον βομβαρδισμό.

Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσαν πως «δεν κάνουν τα στραβά μάτια για τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Ράφα», όμως παρ’ όλ’ αυτά διαβεβαιώνουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν εξαπολύσει «μείζονα χερσαία επίθεση στην πόλη», που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχεδόν άνευ όρων αμερικανική στήριξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι