Οι Ισραηλινοί ροκανίζουν τη Δυτική Όχθη

Σύνταξη SLpress.gr
2

Έντονη οικοδομική δραστηριότητα ανέπτυξαν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη, το πρώτο εξάμηνο του 2017, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, προκαλώντας ανησυχία στην ΕΕ. Όπως αναφέρει η εξαμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, σχεδόν 8.000 σπίτια, είτε χτίστηκαν είτε βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 5.000 οικιστικές μονάδες προωθήθηκαν μέσω σχεδίων και περίπου 3.000 κατοικίες μέσω διαγωνισμών. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει, σε βάθος χρόνου, σε 30.000 Ισραηλινούς εποίκους να μεταφερθούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης το μέσο μέγεθος ενός νοικοκυριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπολογίζεται για 4,66 άτομα ανά οικογένεια. Η οικοδομική επέκταση πραγματοποιήθηκε με ποικίλες μεθόδους, όπως η έγκριση ενός νέου οικισμού, η κατασκευή οικιστικών μονάδων και δημόσιων δομών. Επίσης νομιμοποιήθηκαν αναδρομικά υφιστάμενοι προχωρημένοι παράνομοι οικισμοί, ενώ ανακηρύχθηκε η παλαιστινιακή επικράτεια ως ισραηλινή «δημόσια έκταση».

 

600.000 Ισραηλινοί σε παράνομους οικισμούς

Σήμερα περίπου 208.000 Ισραηλινοί ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο πληθυσμός των εποίκων στην περιοχή Γ' της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ανέχεται σε περίπου 399.000. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κατοίκων αγγίζει περίπου τους 600.000 Ισραηλινούς εποίκους σε 142 τοποθεσίες (130 στη Δυτική Όχθη και 12 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ).

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Στατιστική Υπηρεσία, το 4,6% του συνόλου του ισραηλινού πληθυσμού κατοικεί σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εκτός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την στιγμή μάλιστα που προετοιμαζόταν η έκθεση δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός στη Δυτική Όχθη, ο Amihai, που βρίσκεται κοντά στον υπάρχοντα οικισμό του Shilo και σε πολλές άλλες παράνομες εγκαταστάσεις. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη επίσημη οικιστική εγκατάσταση με κυβερνητική απόφαση από το 1992. Μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη ήταν η αναδρομική νομιμοποίηση του παράνομου οικισμού Kerem Reim κοντά στη Ραμάλα.

Σε γενικές γραμμές, οι εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τα οικιστικά έργα, όπως οι οδοί παράκαμψης, τα αρχαιολογικά και τουριστικά έργα, συμβάλλουν στη συνεχή επέκταση του οικισμού και στην ενίσχυση της παρουσίας και του ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η συνεχιζόμενη διεύρυνση των διευθετήσεων, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως επιβεβαιώθηκε από το ψήφισμα 2334 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει άμεσα τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ΕΕ και τις συστάσεις της Έκθεσης του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ). "Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την πολιτική των εποικισμών και της επέκτασης, τον ορισμό γης για αποκλειστική χρήση από Ισραηλινούς, και να αρνείται στους Παλαιστίνιους την ανάπτυξη", ανέφερε η έκθεση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.